Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Cildiniz Kışa Hazır mı?
Cildiniz Kışa Hazır mı?
Hamileliğinizle İlgili Merak Ettikleriniz
Hamileliğinizle İlgili Merak Ettikleriniz

Hamileliğinizle İlgili Merak Ettikleriniz(2)

Hamileliğinizle İlgili Merak Ettikleriniz(2)

 

Hamilelikte görülen her kanama, düşük belirtisi sayılabilir mi?

Elbette hayır. Bu dönemde yaşanan her kanama aklımıza hemen düşük mü yapıyorum sorusunu getirir. Ancak gerçek böyle değil. Her kanama düşük habercisi değildir. Örneğin, hamile kaldıktan sonraki ilk adet döneminde, şiddetli olmamak şartıyla yaşanılan kısa süreli kanama, son derece normaldir. Uzmanlar, hamilelikte önemsiz kanamaları şöyle sıralıyorlar.

Hamililiğin ilk aylarında adet dönemine denk gelen günlerde hafif kanamalar yaşanabiliyor.

Vajina, rahim ağzı ve bu bilgelerde bulunan varislerden kaynaklanabiliyor.

Döllenen yumurta rahim duvarına yerleşirken, sızıntı şeklinde hafif bir kanama oluşabiliyor.

Rahim ağzındaki, erozyon adı verilen yara ya da polip, özellikle cinsel ilişkiden sonra kanama yapabilir.

Hemoroidiniz varsa, bundan kaynaklanan kanamalar, vajinal kanamayla karıştırılabiliyor.

Ancak, her kanamada mutlaka doktorunuza başvurmanızda yarar var.

Hamilelikte her ilaç bebek sağlığı açısından risk taşır mı?

Hamilelikte kullanılacak ilaçlara dikkat etmek gerekiyor. Ancak bu hiçbir ilaç kullanamayacağınız anlamına da gelmiyor. Bu konuda mutlaka doktora danışmanız gerekiyor. Doktorun önerdiği ilaçları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Parasetemol (ateş düşürücü özelliği olan) ve mide yanmasını önleyen bazı antiasit ilaçların kullanılmasında bir sakınca yok.

Alkol ve sigarada asgari sınır var mıdır?

Eğer sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istiyorsanız ve bağımlılık yapan madde alışkanlığınız varsa ilk iş olarak onlardan uzak durmalısınız. Çünkü alkol, sigara bebeğinizde dönüşümü mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açıyor. Sigara içen annelerin, sigara içmeyen annelere göre daha küçük bebekler dünyaya getirdiği bilimsel olarak saptanmış bir gerçek. Ayrıca, kalp ve solunum yolu hastalıkları için davetiye de çıkarmış oluyorsunuz. Alkol bağımlısı annelerin bebeklerinde ise büyüme geriliği, yüz anomalileri, kalp kusurları, eklem, kol ve bacak sorunları ile zeka gerilikleri daha belirgin bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Eğer, sigara tiryakisiyseniz bırakmak en doğrusu. Ancak bırakamayan anneler için uzmanlar 5 taneyi geçmemeyi öneriyor. Alkol ise şarap gibi besleyici unsuru olan içecekleri tercih ederek, arasıra küçük bir kadeh içmenin bir sakıncası yok.

Karnımda oluşan doğum çizgisi, doğumdan sonra geçer mi?

Karın çizgisi hamilelik sırasında göbek deliğinden cinsel organa doğru uzanan koyu renkli çizgidir. Bu çizginin oluşum nedeni, hamilelikte salgılanan hormonlardır. Tıbbi adı, “Linea nigra” olan bu çizgi, hamileliğin son aylarında iyice belirginleşir. Ancak endişe edilecek bir durum yoktur. Çünkü doğumdan sonra, zaman içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır.

Hamilelik sırasında oluşabilecek çatlakları önleyebilir miyim?

Çatlaklar her üç hamileliğin üçünde görülen bir sonuç. Derinizin kalıtsal yapısı, gerginleşen cildinizin çatlamasına yol açar. Bu yüzden çatlak oluşumu konusunda kendinizi suçlamanıza gerek yok. Ancak, hamilelik sırasında cildinizi yumuşatıcı ya da kakao yağı içeren kremler kullanmanın yanı sıra düzenli olarak alacağınız E vitamini çatlakların oluşmasını önleyebilirsiniz.

Her hamile aynı değişimleri yaşar mı?

Genel olarak evet. Ama her hamilenin mutlaka aynı şeyleri yaşaması söz konusu değildir. Kalıtsal faktörler, beslenme, yaşam biçimi, geçirdiğiniz hastalıklar ve psikolojik faktörler gibi birçok etkenler her hamileliğin farklı yaşanmasına neden olur. Bu nedenle hamileliğin başından nasıl geçeceğini tahmin etmeye çalışmanız anlamlı değildir. Elbette, yaşanılan bu farklılıklar, genel olarak, sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesine engel değildir. Ama her hamiliğin ayrı bir hikayesi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Hamilelikte aşerme yalnızca psikolojik bir durum mudur?

Aşerme konusunda tam olarak bilimsel bir netlik yok. Kimi zaman hormonal değişimler kimi zaman psikolojik kökenli olduğu tahmin ediliyor. Genel olarak, hamileliğin ilk 12 haftasında daha sık görülüyor. Bazen aşırı tatlı, bazen aşırı ekşili yiyeceklere olan ilgi artıyor. Bu yiyeceklerin alınmasında, aşırı olmamak kaydıyla bir sakınca yok. Ancak bazı zamanlar, sigara külü, kauçuk, toprak, deterjan gibi sağlığı tehdit edecek maddeler canınız istiyorsa, asla yememeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Her hamileliğin bir diş kaybına neden olduğu söyleniyor. Bu bilimsel olarak doğru bir sonuç mu?

Uzmanlar, bunun bilimsel bir yönü olmadığını söylüyor. Ancak hamilelik sırasında kalsiyum kaybı söz konusu olduğu için kalsiyum yönünden zengin besinler almanız, diş sağlığınızı korur. Günde en az bir bardak süt içmeniz, yoğurdu ve peyniri sofranızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..