Hamilelikte 30. ve 31. Haftalar
30. HAFTA
Siz: Anne adayı hamileliğin zorluklarını yaşamaya devam ediyor. Yorgunluk, dalgınlık hatta sakarlık, uykuya dalmada zorluk, nefes darlığı, ödem, ağrılar yaşanabilecek sorunlar arasında. Mide yanmanızı azaltmak için vücudunuzun üst kısmını yastıklarla yükselterek mide asidinin yemek borunuza kaçmasını engellemeye çalışın. Yatarken de sol tarafınıza yatmanız uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Böylece sağ tarafınızda daha yoğun olan büyük toplardamarlara daha az baskı olacak bu da bunalmanızı bir ölçüde azaltacaktır. Arasıra kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissedebilirsiniz. Bu rahmin gerginliğini sağlayan küçük ve önemsiz kasılamalardır.
Bebeğiniz: Bebeğinizde erken dönemde ortaya çıkmış olan ve cildini kaplayan ipeksi tüyler artık kaybolmaya başladı. Kemik iliği hücreleri kan yapma görevini yavaş yavaş karaciğerden devralmaya başlıyor. Artık bebeğiniz gözlerini daha düzenli açıp kapamaya ve çevresindeki ışık değişimlerini daha fazla takip etmeye, sesler ve görüntülerle daha çok ilgilenmeye, aydınlık ve karanlık farkını anlamaya başladı. Erkek bebeklerde testislerin torbaya inişi tamamlanmak üzere... Bu haftada bebekler doğum ağırlıklarının 2/3 üne sahip olur.
31.HAFTA
Siz: Büyüyen rahmin diğer organ ve sistemlere yaptığı baskı annenin en büyük sorunu... Bu dönemde siyatik sinirine uygulanan baskı sırt kalça ve bacak ağrılarına neden olur. Sık sık dinlenmek, sıcak lokal uygulamalar rahatlatıcı olabilir. Bebeğinizin duruşu değiştikçe ağrı azalır ya da artar. Yukarı doğru da büyüyen rahim nefes almanızı etkilediği gibi göğsünüzde ağrıda oluşturabilir. Kendinizi fazla yormayın. Bebeğinizin en ufak hareketlerini bile hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bunun nedeni bebeğinizin büyümesi, amniyos sıvısını alanının azalmasıdır.
Bebeğiniz: Bebeğinizin kemikleri hızla gelişmeye devam ediyor. Bu da daha fazla kalsiyum ihtiyacı demek. Süt ve süt ürünleri tüketimine önem verin. Gerekirse doktorunuz ek kalsiyum takviyesi de yapacaktır. Beyin gelişimi hızla devam eden bebeğinizin gözbebekleri de ışığa tepki vererek küçülüp büyümeye başladı. Akciğerlerdeki surfaktan yapımı (akciğerlerdeki hava keseciklerinin birbirine yapışmasını engelleyerek bebeğin hava solumasını sağlayan madde) ise bu haftadan itibaren hızlanmaya başlıyor. Bu haftanın sonunda bebeğinizin ortalama boyu 40 cm, ağırlığı 1180- 2350 gr arası olabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..