Hamilelikte 32. ve 33. Haftalar
32. HAFTA
Siz: Bu haftadan itibaren doktor kontrolleriniz ayda iki kere olacaktır. Bu doğumun yaklaştığını gösterir. Erken doğum, nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Bacak krampları, şişkinlikler ve sindirim problemleri devam ediyor olabilir. Lifli gıdalar ve bol su beslenmenizde mutlaka olmalı. Doktorunuzun gözetiminde vitamin takviyesi doğum sonrası içinde gerekebilir. Hamile masajı konusunda bilgi alırsanız, eşinize uygulatabilirsiniz. Kramplar ve ağrıları azaltmak için etkili olacaktır.
Bebeğiniz: Bu dönemde bebeğiniz rahim içinde kendine en uygun pozisyonu bulma çabası içindedir. Yer darlığından dolayı bacakları ve kolları bükülü, birbirine çapraz, boynu öne doğru bükülü vaziyette duruyor olabilir. Bu pozisyon aslında göbek kordonuna en az baskıyı yapan ve doğum kanalına en uygun girişi hazırlayan duruştur.
Yine bu haftada bebeğin cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam etmekte. Bu yüzden rengi kırmızıdan pembeye dömeye başlıyor. Bebeğinizin tırnakları iyice belirginleşti ve parmak uçlarına kadar uzadı. Hareketlerini de daha fazla hissdiyorsunuz. Hareketler bebeğinizin sağlıklı gelişimini takip edebildiğiniz verilerden biri. Bu yüzden hareketlerini saymaya, sıklığına ve şiddetine dikkat etmeye devam. Bu aylarda bebeğin gelişimi yavaşlıyor ama normal bir durum bu.
33. HAFTA
Siz: Hamileliğin son haftalarında bazı kadınlarda idrar kaçırma olabilir. Ama güldükleri, öksürüp hapşırdıkları zaman. Bu büyümekte olan rahmin mesaneye uyguladığı baskıdan dolayı olur. Kegel alıştırmaları idrar kaçırmayı denetlemenizde yardımcı olacaktır. Bu haftalarda kilo alımınız hızlanmıştır. Ellerinizde ve ayaklarınızda şişlikler normaldir. Ancak elinizde ve yüzünüzde şişme, şiddetli baş ağrısı, gözlerde şimşek çakması, sinek uçuşması, şişmelerin kısa bir zaman içinde birden bire artması, karın ağrısı, bulantı kusma gibi şikayetler varsa hemen doktorunuza gidin. Preeklampsi sözkonusu olabilir. Artık bebeğinizin tüm vücut hareketlerini hissediyorsunuzdur. Büyüyen rahim özellikle çoğul gebeliklerde sindirim problemleri yaratır, iştahı etkileyebilir.
Bebeğiniz: Bebeğin gözbebekleri ışığın şiddetine göre büyüyüp küçülme özelliği kazandığından bulanık da olsa görebilmektedir. Hızla gelişen sinir hücreleri bebeğin duymasını, tat almasını, görmesini ve hissetmesini sağlar. Beyin dokusu hızlı şekilde büyüdüğü için baş ölçüsü de geçen haftalar göre daha hızlı büyür. Bebeğiniz hamileliğin sonuna yaklaştıkça daha hızlı kilo alır. Doğum pozisyonuna girmiş ve kafası aşağı doru yerleşmeye başlamış olabilir. Cilt altı yağ tabakası kalınlaşmaktadır. Akciğerleri neredeyse tamemen olgunlaşmış, erkek bebeklerin testisleri normal yerlerine inmiştir. Bu haftalarda bebekler uzun süre uyurlar. Derin uykuya dalıp, gözlerini uykudayken hızlı hızlı hareket ettirirler. Bu haftada bebeğinizin boyu ortalama 42 cm, ağırlığı 1480- 2750 gr arası olabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..