Hamilelikte Cinsel Yaşam
Kadın Doğum Robotik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr Burcu Sue Kafalı: “Cinsellik konusu gelişmiş toplumlarda insanların birbirleriyle rahatlıkla paylaşabildikleri bir konuyken, gelişmekte olan toplumlarda halen bir tabu olarak görülmektedir. Cinsel yaşamın bu tabu özelliğini koruması nedeniyle gebelikte cinsel yasam, anne ve baba adaylarının doktorlarına çoğu zaman sormadıkları veya belki de soramadıkları, bu yüzden de bilgilerinin yetersiz olduğu bir konu olmaya devam etmektedir. Doktorlar da çoğu zaman anne ve baba adaylarıyla bu konu üzerinde çok konuşmazlar. Genelde cinsellik konusu eğer gebelikte bir problem varsa gündeme gelir.”
Cinsel hayat bitiyormuş gibi yanlış bir algı var!
Hamilelikte cinsellik sağlıklı bir gebelik süreci için çok önemlidir. Hamilelik süresince oluşan değişikliklerden en çok etkilenen, çiftler arasındaki cinsel hayattır. Hamilelik dönemi boyunca çiftler arasında sanki cinsel hayat bitiyormuş gibi yanlış bir algı vardır. Oysa hamilelik, kurallarına doğru uyulduğunda özel hayatın devam edebileceği ve hatta belli ölçüde normal zamanlardan daha da renkli bir hal alabildiği bir dönemin başlangıcı olabilir.
Kolay uyarılma gerçekleşir!
Gebelik yolunda gittiği sürece cinsel yaşamda kısıtlama yapacak herhangi bir sebep yoktur. Üstelik hormon düzeylerindeki artış nedeniyle genital bölgedeki kanlanma arttığından daha kolay uyarılma gerçekleşir ve doğum kontrol kaygısı olmadığından çoğu kadın için daha zevk verici olabilir.
Genel isteksizlik görülebilir!
Gebelik süresince cinsel istek ve beklentiler kişiye göre değişiklik gösterir. Genelde hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı kusma ve genel halsizlik nedeniyle ve sonlara doğru karnın büyümesi, hareket alanının kısıtlanması, gebeliğin ağrı ve rahatsızlığı, doğumdan başka bir şeye odaklanamamaktan dolayı genel isteksizlik görülebilir. Hamilelik süresince erkeklerin % 72'sinde cinsel aktivitede azalma tespit edilmiştir. Baba adaylarının %40'ında libido, cinsel istekte azalma, görülmüştür. Hamilelik döneminde cinsel hayatı konusunda yeterli bilgiyle, bu zor ama geçici dönem çok daha kolay atlatılabilir.
Psikolojik ve fizyolojik değişimi en az zararla kabullenmesini sağlar!
Hamilelikte yaşanan cinsel birliktelik eşlerin çok farklı deneyimleri yaşamalarına olanak verir ve birbirlerine destek olduklarını gösterirler. Aynı zamanda erkeğin hamile eşine bu yönde gösterdiği ilgi, hamileliği süresince vücutta olan istem dışı değişikliklerden dolayı oluşan kendine güven duygusunun yerine gelmesinde büyük katkıda bulunur ve geçirmekte olduğu psikolojik ve fizyolojik değişimi en az zararla kabullenmesini sağlar. Aynı zamanda hamileliği süresince mutlu olan kadının bebeği de bu mutlu duygusal durumda pozitif bir şekilde etkilenir.
Hamilelik süresince cinsel ilişkinin yasak veya sakıncalı olduğu durumların hastanın doktoru tarafından çifte açıklanması nedenlerin konuşulması gerekir.
Sakıncalı veya yasak olduğu durumlar
- Hamilelikte düşük tehlikesi varsa,
- Daha önce yaşanmış ikiden fazla düşük hikayesi,
- Sebebi açıklanamayan vajinal kanama,
- Bebeğin eşinin rahim ağzına yakın yerleşmesi (plesenta previa),
- Rahim ağzı yetmezliği durumlarında,
- Erken doğum tehlikesi ve daha önce erken doğum yapma hikayesi,
- Gebelik kesesinin erken açıldığı, suların erken gelmesi durumu
- Partnerin cinsel yolla bulaşan bir hastalığının bulunması veya taşıyıcı olması (genital bölgede aktif kondiloma veya herpes enfeksiyonu olması)
- Yüksek riskli hamileklerde (ikiz ve üstü gebeliklerde)
Dikkat edilmesi gereken durumlar
- Doktor tarafından yasaklandığı durumlarda ilişkiye girmemek,
- Cinsel ilişki sonrasında az bile olsa herhangi bir kanama durumunu hemen doktorunuzla paylaşmak,
- Herhangi kimyasal içerikli kayganlaştırıcı kullanmamak gerek (illaki kullanılacaksa su bazlı kayganlaştırıcı kullanılması gerekir),
- Cinsel ilişki sırasında göğüs uçları çok uyarılmamalı çünkü bu uyarı sonucu beyinden oksitosin denilen hormon salgılanır ki bu da rahimde kasılmalara neden olarak erken doğuma sebebiyet verebilir. (Bu genelde çok sık ve yoğun göğüs ucu stimülasyonlarıyla oluşan bir durumdur),
- Hamileliğin son iki haftası hariç içeriye ejekulasyon yapılmaması daha sağlıklıdır. Sperm içindeki protaglandin rahim ağzını açabilir, yumuşatabilir, bu da erken doğumu başlatabilir.
Hamilelikte bebeğe ve anneye zarar vermeyecek pozisyonlar tercih edilmelidir ve bu konu çiftin doktoru ile hamileliğin başında konuşulmalıdır. Çünkü hamilelik öncesi tercih edilen sevişme pozisyonlarından bazıları hamilelik sürecinde sağlıklı olmayabilir.
Örneğin; kadının sırt üstü uzandığı ve erkeğin üstte olduğu misyoner pozisyonu olarak bilinen ve %80 çiftlerin tercih ettiği bu pozisyonun hamilelik suresince terk edilmesi gerekir. İlk 3 aydan sonra bebekle birlikte büyüyen rahim sırt üstü yatan anne adayının kalpten çıkan büyük damarlarına baskı yapar ve böylelikle rahim/plesenta ve doğal olarak bebek yeterince kan alamaz. Aynı zamanda baskıdan dolayı anne kalbine yerince kan dönüşü gerçekleşemez ve anne baş dönmesi nefes darlığı hissedebilir ve hatta bayılabilir. Bu nedenle kaşık posizyonu olarak bilinen kadın yan yattığı veya üstte olduğu pozisyonlar tercih edilmelidir…
Hamilelikte düzenli ve mutlu bir cinsel yaşamı herhangi bir nedenle oluşabilecek negatif enerjiyi alarak gerginliklerin giderilmesine yardımcı olur. Hamilelik döneminde cinsellik fiziksel aktiviteyi arttırdığından anne adayının kilo alması az da olsa engellenir ve kullanılan kasların gücünden dolayı normal doğum esnasında ıkınma daha iyi yapılır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..