Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelik Çatlaklarını Nasıl Engelleyebiliriz?
Hamilelik Çatlaklarını Nasıl Engelleyebiliriz?
Ultrasonda Sizi Neler Bekler?
Ultrasonda Sizi Neler Bekler?

Hamilelikte Eklem Ağrıları Normal mi?

Hamilelikte Eklem Ağrıları Normal mi?

Hamilelik dönemiyle birlikte ay ay artan kilolar, eklem ve kemik ağrılarına sebep olabilmekte. Hamileliğin ileri dönemlerinde büyüyen rahmin damarlara bası yapmasıyla anne adayının vücudunda ödem ve varisler oluştuğunu ve buna bağlı olarak da eklem ve kemik ağrıları meydana geldiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir’e ağrıları en aza indirmek için neler yapmamız gerektiğini sorduk.


Hamilelikte anne adayının vücudunda birçok fizyolojik ve anatomik değişiklik oluşur.  Aynı zamanda gebelikte dolaşım sisteminde de değişiklikler göze çarpar. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak ve anne adayını doğuma bağlı kan kaybına karşı hazırlamak için artan kan hacmi annenin vücudunda ödeme neden olur.
Hamileliğin ileri dönemlerinde büyüyen rahmin damarlara bası yapmasıyla anne adayının vücudunda ödem ve varisler oluşur. Buna bağlı olarak eklem ve kemik ağrıları meydana gelir. Özellikle bilek bölgelerinde sinirlerin ödem etkisiyle bası altında kalması Karpal Tünel Sendromu’na sebep olabilmekte.

Hamilelik döneminde alınan kilolara dikkat!

Hamilelik döneminde alınan kilolar da yine diz, bel, kalça, bacak ve sırt bölgesinde eklem ve kemik ağrılarına neden olmakta. Aynı zamanda hormonların etkisiyle de özellikle Relaxin hormonunun salınımıyla tendonlarda ve bağlarda gevşeme olmakta. Bu durum eklem ağrılarını beraberinde getirmektedir.

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla eklemlerde Artrit gibi bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda da artış görülebilir. Hamileliğin ilerlemesine bağlı olarak bel çukurunun artması, karın kaslarının uzaması, eklem bağlarının gebelik hormonlarının etkisiyle gevşemesi bel, kasık, leğen kemiği ve bacak bölgesinde ağrılara neden olmaktadır. Büyüyen rahmin damarlara bası yapması, özellikle alt extremitelerde ödeme ve sinirlerde basıya neden olmasıyla da bacaklarda ağrıya zemin oluşturmaktadır.

Hamilelik döneminde eklem ağrılarına sebep olan faktörler

• Hamilelik döneminde D vitamini ve kalsiyum mineraline artan ihtiyaç ve yetersiz beslenmeye bağlı kemik ve eklem ağrıları da sıkça görülmektedir.
• Ayrıca yanlış uyku pozisyonu da kas ve kemik ağrılarına neden olabilmektedir. Gebeliğe bağlı rahim büyümesi sonucu gebenin özellikle sol yanına bağlı yatış pozisyonları kas ve eklem ağrılarına neden olur.
• Tiroid hormonu yetersizliği de artan ihtiyaca bağlı olarak gebelikte sık görülmektedir. Buna bağlı kas, eklem ve kemik ağrıları da oluşabilmektedir.
• Gebelik döneminde yeterli istirahat sağlayamayan veya dokuzuncu aya kadar çalışmak zorunda kalan hamilelerin uzun süre oturma veya ayakta kalmaları nedeniyle sırt, bel ve diz bölgelerinde ağrılar görülmektedir.

Hamilelikte eklem ağrılarını aza indirmek için nelere dikkat edilmeli?

• Hamilelik döneminde istirahat çok önemlidir. Hamilelerin yeterli uykuyu almaya, uzun süre oturmamaya ya da ayakta durmamaya özen göstermeleri gerekmektedir.
• Kalsiyum ve D vitamini eksikliği varsa vitamin takviyesi yapılmalıdır.
• Gebelikte yürüyüş, yüzme, hamile yogası ya da pilatesi gibi gebeliğe uygun hareketler içeren sporlar yapılabilir. 
• Masaj da yine gebeliğe bağlı eklem ve kas ağrılarını hafifletmektedir.
• Tiroid hormon yetersizliği varsa tedavi yapılmalıdır.
• Gebelikte dengeli beslenme çok önemlidir. 9 ve 12 kg arasında kilo alınması sağlanmalıdır.
• Kalsiyum açısından zengin süt ürünleri, taze sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Somon balığı, soya fasulyesi, lahana, brokoli, badem, peynir, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.
• Bebeğe zarar vermeyen ağrı kesiciler de zaman zaman gebenin yaşam kalitesini arttırmak için verilebilir.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..