Ağlayan Bebeği Sakinleştirme Yolları
Rahatlığa Dikkat!
Odasının ışığından yatağının sertliğine kadar bir çok nokta, bebeğinizin rahatını kaçırabilir. Fiziki şartlar dışında, annesini yanında görmek istemesi bile bebeğin huzurunun kaçmasına neden olur. Bu nedenle, bebeğinizin rahatlığı için ayrıntı gibi görünen noktalara dikkat edin.
Emmesine İzin Verin
Bazen küçük bebekler karınları doysa bile, emme içgüdüsünü tatmin etmek için daha fazla memede kalmak isterler. Eğer bu istekleri yerine gelmezse, ağlayarak dertlerini anlatmaya çalışırlar. Bazı bebekler emme ihtiyacı nedeniyle, el ya da ayak parmaklarını ya da emziği emerler. Anneler bir süre sonra, bebeğin emme tarzı hakkında tecrübe sahibi olurlar. Açlıktan mı yoksa keyiften mi emdiğini bilirler. Emzirirken hava yutmamasına dikkat etmeniz de çok önemli. Eğer biberonla besliyorsanız, ağzında boşluk bırakmayan tam kavrayacağı biberon emziklerini tercih edin. Çünkü bebeğinizin yutacağı her hava, çıkarırken ağlaması için bir nedene dönüşebilir.
Karşılık Verin
Bebekler, ağlamalarına karşılık verilmezse kendini yalnız ve önemsiz hissedebilir. Kimse ilgilenmiyor diyen bebeğiniz daha şiddetli ağlamaya başlar. Hatta bir süre sonra, neden ağladığını da unutup daha şiddetli bir ağlama krizine girebilir. İşte bu yüzden bebeğinizin ağlamalarına gerek konuşma gerek dokunma yoluyla yanıt vermenizde yarar var.
Sık Değişiklik Yapmayın
Bebeklerin de bizim gibi, rutinleri vardır. Uyku, yeme düzeninin değişmesi bebeğiniz için önemli bir ağlama nedenidir. Bu nedenle ihtiyaçlarını belirli periyotlara göre yapmanızda yarar var. Ayrıca arabasında gezdirmek gibi ağlamasını durdurmanın yöntemini keşfetmişseniz, o yöntemi tekrarlayın. Bir gün kucağınızda sallamayı diğer gün gezdirmeyi denemeyin. Farklı yöntemler, bebeğinizin yeniden ağlamasına neden olabilir.
Gezdirin
Gezmek, bir bebek için hem temiz hava almak hem de değişik uyaranlarla karşılaşmak anlamına gelir ve bazı bebekler çok eğlenir. Bu nedenle, ağlayan bebeğinizi puset yada arabayla dışarı götürürseniz
Yardım İsteyin
Sık ağlayan bebeğinizin sizi yorması ve strese sokması normaldir. Ancak bebeğinizin hissettiklerinizi anlamayacağını düşünmeyin. Bebekler de annesinin ruh halini hisseder ve etkilenir. Bu yüzden kendinizi kötü hissettiğiniz durumlarda, eşinizden ya da bir yakınınızdan yardım istemekten çekinmeyin.
Oynayın
Küçücük bebekle nasıl oynayacağım demeyin. Can sıkıntısından ağlayan bebeğiniz için söyleyeceğiniz ninniler, şarkılar, minik dokunmalar onunla oyun oynuyorsunuz anlamına gelir. Bebeğiniz hem seslere hem de yumuşak okşamalara olumlu tepki verir.
Alışmaya Çalışın
Pek çok yöntemi denemenize ve hiçbir sağlık sorunu olmayan bebeğiniz hala ağlıyorsa, size düşen tek şey; alışmak! Çünkü bir durumu değiştiremiyorsanız, onu kabullenmek dayanmanızı kolaylaştırır. Şunu da unutmayın ki, bazı bebekler zordur ve sizin bu zorluğa alışmaktan başka çareniz yoktur. Ama umutsuzluğa kapılmayın. Her zor durum bir gün çözülür. Bebeğiniz büyüdükçe ağlaması da yavaş yavaş azalacaktır.
Doktorunuza Danışın
Ağlamasının yukarıdaki nedenlerden olduğundan emin değilseniz veya bu nedenlerin ağlamasını dindiremiyorsanız doktorunuzdan organik bir neden olup olmadığını öğrenmek için yardım isteyin.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..