Bebeklerde Migren Olur mu?
Migreni çoğunlukla yetişkin hastalığı olarak düşünürüz. Oysa yapılan araştırmalar bebeklerde de migren görülebildiğini ortaya koyuyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Taşçı Fresko; çocuklarda da görülebilen migren hakkında şu bilgileri veriyor:
Migren nedir?
Migren, genetik alt yapısı uygun kimselerde çevresel faktörlerin etkisi altında, beyindeki damar ve sinir hücrelerindeki değişiklikler ve enflamasyon sonucu oluşan bir baş ağrısıdır. Sıklıkla yetişkin kadınlarda görülen migren, çocuklarda da görülebilir.
Migren, kompleks genetik bir hastalıktır. Yani hastalığın ortaya çıkmasında hem genetik hem çevresel faktörler etkilidir.
Benzer genetik yapıyı ve epigenetik değişiklikleri taşıyan aile bireylerinde benzer stres yanıtı, benzer beyin yapısı (beynin uyarılabilir olması), ağrı algısı ve benzer bağışıklık sistemi problemleri nedeniyle benzer şekilde migrene olan yatkınlık artar.
Kolikli bebeklerde migren daha mı çok görülür?
Anne karnı, bebeklik ve çocuklukta çocuğun bulunduğu ortam, yaşadığı stresler ve anne-çocuk ilişkisindeki sorunlar migren ortaya çıkma olasılığını artırır.
Migrenli çocukların bebekliklerinde çok gazlı bebekler olduğu (kolik bebek) saptanmıştır. Bu çocuklarda merkez sinir sistemi-bağırsak ekseni etkileşimi ile hem beyinde hem de bağırsaklarda nörojenik enflamasyon olduğu düşünülmektedir.
Beyinleri farklı mı çalışıyor?
Migrenli çocukların kendilerinin ve karşılarındakilerin duygu durumlarını anlama ve yorumlamalarının bozuk olduğu (aleksitimia), bu nedenle de stresli durumlar ile başa çıkmakta akranları kadar başarılı olmadığı görülmüştür.
Abartılı stres yanıtı sonucu frontal korteksin duyguları ve tepkileri düzenleme yetisinin ortadan kalktığı ve migreni olan çocukların stres karşısında daha tepkili yanıtlar verdikleri görülmüştür.
Bunun yanında kronik günlük baş ağrısı olan çocukların, önemli bir kısmının çocukluk çağı travmalarına maruz kaldığı da gösterilmiştir.
Fazla kilolar, uzun vadede migren sıklığını artırır ve kronikleşmesine neden olur. Fazla kilolar genellikle fazla karbonhidrat tüketimi ve insülin direnci ile el ele gittiği için migrenli çocukların beslenmelerinin düzenlenmesi önemlidir. Migreni olan obez çocukların tedavisinde, kilo kontrolü mutlaka yer almalıdır.
Dikkat eksikliğinin nedeni migren mi?
Migreni olan çocuk hastalarda, pek çok başka yakınma ve eşlik eden hastalık vardır: Uyku ve konsantrasyon bozuklukları, alerji, okul yaşamında sıkıntılar, öğrenme bozuklukları, periyodik sendromlar (tekrarlayan kusma, karın ağrıları veya baş dönmeleri), kaygı, depresyon ve panik atak.
Bu nedenle bazı uzmanlar çocukluk çağı migrenini psikobiyolojik, yani psikolojik problemlerin de olduğu biyolojik bir hastalık olarak görürler.
Hamilelikteki beslenme bebekteki migreni etkiliyor
Enflamasyon ve depresyon migreni artırır ve kötüleştirir. Enflamasyonu artıran birincil nedenin Batı tipi beslenme olduğu düşünülüyor. Omega 3, iyi yağlar ve yararlı besin maddelerinden yoksun, omega 6, yüksek miktarda doymuş yağ ve işlenmiş rafine karbonhidrat ve şeker içeren beslenme şekli enflamasyona neden olur.
Akdeniz tipi beslenenlerde depresyon oranları düşüktür. Rafine ve işlenmiş besinler ile beslenildiği zaman alınan lif miktarı da düşük olur. Gebelik döneminde işlenmiş karbonhidratlardan zengin ve liften fakir diyetle beslenen kişilerin hem kendisinde hem de çocuklarında enflamasyon olma olasılığı yüksektir. Ayrıca Migreni olan okul öncesi ve okul çağı çocuklarının büyük çoğunluğunun annesinde depresyon vardır.
Alerji ve astımı olan aileler dikkat!
Alerji/astım ve migren genellikle bir arada bulunur. Alerjik sorunları kontrol altına alınan çocukların migrenleri geriler.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..