Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çalışan Annelerin Yararlanabileceği 9 İzin Türü
Çalışan Annelerin Yararlanabileceği 9 İzin Türü

“Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın”

“Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın”

“Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi ile Türkiye’nin 8 ilinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki sağlık çalışanlarına teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor

Türk Neonatoloji Derneği, prematüre bebeklerin sağlıkları ve gelişimleri açısından kritik bir öneme sahip olan ten tene temas uygulamasının, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan prematüre bebekler ile anne ve babaları arasında yaygınlaştırılması amacıyla AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesini başlattı.

Türk Neonatoloji Derneği’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle başlattığı “Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın” projesi, prematüre bebeklerde ten tene temas uygulamasının yaygınlaştırılmasını ve sağlık çalışanları ile ailelerin bu konuda farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor. Nisan ayında başlatılan proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde sağlık çalışanlarına teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Şu ana kadar Sivas, Bursa, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa’daki eğitimler tamamlandı. Adana, Aydın ve Samsun’da önümüzdeki aylarda verilecek eğitimlerle birlikte toplamda 200’ün üzerinde sağlık çalışanına ulaşılacak. Yaklaşık 1.300 prematüre bebek ve ailesinin, bu eğitimler sayesinde ten tene temas uygulamasından yararlanması bekleniyor.

Uygulamayı Türkiye’deki tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerine genişletmeyi hedefliyoruz

Bu proje, prematüre doğan bebeklerin doğum sonrası yoğun bakım süreçlerinde daha sağlıklı gelişmelerini destekliyor ve ailelerin bu süreçte daha güçlü bir bağ kurmalarını sağlıyor. Aynı zamanda, proje sağlık çalışanlarının konuya dair bilgilerini artırmayı, anne-baba ve sağlık ekibi arasındaki iletişimi güçlendirmeyi hedefliyor. Proje, yalnızca bebeklerin sağlığını iyileştirmeyi değil, toplumda bu uygulamanın önemine dair farkındalık yaratmayı, bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım geliştirmeyi ve nihai olarak bebek ölümlerini azaltmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde sekiz ildeki yenidoğan yoğun bakım üniteleri, mükemmeliyet merkezlerine dönüştürülerek bebek bakımında standartların yükseltilmesi sağlandı. Şu ana kadar Sivas, Bursa, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa’daki eğitimler teorik dersler ve pratik uygulamalarla pekiştirilerek tamamlandı. Eğitimler önümüzdeki aylarda Adana, Aydın ve Samsun’da devam edecek. Sağlık çalışanlarına verilen eğitimler sonucu proje kapsamında 1.300’den fazla prematüre bebek ve ailesini bu uygulamadan yararlanması planlanıyor.

Mükemmeliyet merkezlerinin bulunduğu kurumlar arasında; Urfa Harran Üniversitesi, Konya Şehir Hastanesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Türkiye’de 2022 yılında yaklaşık 1 milyon bebek doğdu ve bu bebeklerin yaklaşık 130 bini hayata vaktinden erken gözlerini açtı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde ise 2020 yılında yaklaşık 13,4 milyon bebek yani her 10 bebekten 1’i prematüre olarak dünyaya geldi.¹ Bu bebekler anne yumuşaklığını, temasını ve kokusunu hissedebilmeli ve hayatlarının ilk haftalarında bunların yoksunluğunu yaşamamalı. Bunu sağlayabilmek için ebeveynlerin bebekleriyle temasını sağlamak ve daha sonra bakımlarına katılımlarını sağlamak yenidoğan ekibinin üzerine düşen bir sorumluluk.

Bu konuda sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Projemizin amacı ailenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeği ile ten tene temasının mümkün olan en erken zamanda sağlanabilmesi için gereken eğitim ve fiziksel koşulları sağlamak, uygulamanın sağlık ekibi, aile ve bebekler için sonuçlarını değerlendirmek.” dedi.

¹ https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler-cocukergen/dunya-premature-gunu.html

Ten tene temas uygulamasının, erken doğum sonrası bebeklerin ve ailelerinin yoğun bakımda karşılaştığı zorlukları aşmak için geliştirilmiş ve genellikle gelişmiş ülkelerde tercih ettiği bir yaklaşım olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Esin Koç, “Ten tene temas yalnızca hekimin uygun gördüğü bebeklere uygulanabilir ve bebeğin, uygun koşullarda, annenin, mümkünse değilse babanın veya kardeşinin çıplak göğsüne doğrudan temas edecek şekilde yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen bir teknik. Görünüşte basit bir işlem olsa da uygulamayı yapacak kişilerin doğru eğitim almış olması, en az bir saat süreyle uygulanması ve uygun fiziki koşulların sağlanması gibi faktörler oldukça önemli.

Bu çerçevede, nisan ayında, Türkiye’deki yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sahip 8 ildeki hastanelerde, sağlık çalışanlarına ten tene temas konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler vermeye başladık.  Eğitimlerin yanı sıra, bu ünitelerde gerekli fiziksel düzenlemeler de yapıldı. Eğitim verilen merkezlerdeki sağlık çalışanlarının bilgi ve görüşlerini, eğitim öncesi ve sonrası yapılan anketlerle, ayrıca uygulama başladıktan sonra belirli aralıklarla takip etmeyi planlıyoruz.

İlk seçilen merkezlerdeki uygulamanın ardından, ten tene temasın Türkiye’deki tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde uygulanabilmesi için gerekli adımları atmayı ve uygulamayı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..