Doğum Sonrası İşe Başladınız, Peki Haklarınızı Biliyor Musunuz?
Doğum sonrasında çalışan annelerin kafasını en çok kurcalayan konulardan birisi izin sürelerinin ne kadar olduğu ve bu izni nasıl kullanacakları. Ayrıca, kamuda çalışan anneler doğum izinleri sonrasında tekrar çalışmaya başlamada sorun yaşamasa da özel sektörde doğum sonrası tekrar işe başlama ve adaptasyon konusunda anneler sorun yaşayabiliyorlar. Bu noktada annelerin izin haklarını bilmeleri ve doğru şekilde kullanmaları büyük önem taşıyor. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Mehmet Bulut konu hakkında bizleri bilgilendiriyor.
İşçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün SGK’ya prim ödenmiş olması gerekiyor.
16 Hafta Doğum İzniniz Var
Çalışan annelerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin hakları bulunuyor. Şayet çoğul gebelik olursa doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta daha süre ekleniyor ve toplam süre 18 hafta oluyor.
Çalıştığınız Süreler Doğum Sonrası Sürenize Eklenir
Burada önemli bir nokta var: Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile anne isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar izin kullanmayıp işyerinde çalışabiliyor. Bu durumda, annenin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere ekleniyor. Yani toplam izin süresinde bir kayıp yaşanmıyor.
Ayrıca annenin erken doğum yapması halinde, doğumdan önce kullanamadığı izin süreleri, doğum sonrası sürelere eklenebiliyor.
İzin Süresinde Memur Anneler Maaşlarını Almaya Devam Eder
Özel sektördeki annelere ise SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor. Yani bu izin süresi içerisinde özel sektörde işverenin işçiye ücretini ödeme zorunluluğu yok.
Yarım Gün İzin Alabilirsiniz
Şayet anneye yukarıda belirttiğimiz izin süreleri yeterli gelmezse yarım gün izin isteme hakkı da var. Analık izninin bitiminden itibaren anneye;
-
Birinci doğumda 2 ay,
-
İkinci doğumda 4 ay,
-
Sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar izin veriliyor.
Çoğul Doğum Halinde Bu Sürelere 1 Ay Eklenir
Ayrıca çocuğun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi halinde bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Bahsettiğimiz bu sürelerde memur anneler yarım gün çalışsalar bile tam ücret alıyor. Yani ücretlerinde bir kesinti olmuyor.
İşçi Anneler ise Bu Sürelerde Yarım Gün Ücretsiz İzinli Sayılır
Dolayısıyla da ücretlerini yarım alıyorlar. Ancak aradaki fark İş-Kur tarafından ödenecek yarım çalışma ödeneği ile telafi ediliyor. Ancak bunun için işçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün SGK’ya prim ödenmiş olması gerekiyor.
Çocuk Okula Başlayana Kadar İzin İster Misiniz?
-
Memur ve işçi anneler için önemli bir düzenleme de çocuk okula başlayana kadar istemeleri halinde normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek olmaları.
-
Kadın işçi isterse çocuğu okula başlayana kadar kısmi süreli çalışma yapmayı işvereninden talep edebiliyor. Bu talebi işverenin karşılaması zorunlu ve bu sebeple iş sözleşmesini feshedemiyor.
-
Ancak belirtelim ki anne işçiler için çocuk okula başlayana kadar yarım gün izin kullanma durumu bazı mesleklerde mümkün değil. Doktorlar, hemşire, ebe ve optisyenler ile mevsimlik işlerde çalışanlar bunlardan bazıları.
-
Anne memurlarda ise farklı bir durum söz konusu. Memurlar bu sürede maaşlarının ve diğer tüm ödemelerin yarısını alabiliyorlar. Ancak memurlar için bu düzenleme henüz Yönetmelik çıkamadığından uygulanmıyor. Yönetmelik yayınlandıktan sonra memurlar da bu izinden yararlanabilecek.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..