Suçluluk Hissi Size Ne Diyor?
Evet, artık işe geri dönme zamanınız geldi. Evde bebeğinizle her şey ne kadar da güzel gidiyordu öyle değil mi? Keşke biraz daha izniniz olsaydı… Bu düşünce ne kadar doğru ya da bu düşünceden arınmak için ne yapmalı? Sorumuzun cevabını Uzman Psikolog Ayben Ertem’den aldık.
Amerika'da yapılan bir ankette annelerin %67'si bebeklerinden ayrılıp işe geri döndükleri için kaygı yaşıyorlar.
Çekirdek Aileniz İçin Yapıyorsunuz
Uzun zamandır bir bebek istiyordunuz ve sonunda oldu ancak ona daha doyamadan işe geri dönmek zorundasınız. Nasıl hissedersiniz? Suçlu? Üzgün? Pişman? Mutsuz? Depresif? Daha birçok duygu sayabiliriz. İşe geri dönmenin artılarına ve eksilerine baktığınızda işe geri dönmeniz gerekiyorsa bunu yine çekirdek aileniz için yapıyorsunuz demektir. İlk geri döndüğünüzde süt izni alıyor olacaksınız ve erken çıkacaksınız. Günün sonunda akşam eve gidip bebeğinizi görecek ve ona sarılacak olmanın verdiği olumlu duyguları hissediyor olacaksınız.
İlk Bir Ay Zor Geçebilir
Amerika'da yapılan bir ankette annelerin %67'si bebeklerinden ayrılıp işe geri döndükleri için kaygı yaşıyorlar. Bu bir alışma süreci ve özellikle ilk bir ay zor geçecek bir süreç. Burada önemli olan siz işteyken bebeğin kiminle olacağı. Amerikan Pediyatri Birliği raporlarına göre annenin bütün gün bebekle birlikte olmasa da bebeğin bir başkası tarafından sevilmesi, duygusal olarak ilgi görmesi, temel isteklerinin karşılanması, bakılması ve uygun şartların sağlanması iyi bir gelişim ve büyüme göstermesi için yeterlidir. Biraz önce saydığım şartlar sağlandığı sürece annelerin bebek doğduktan sonra çalışmaya başlamasının bebeğe zarar verdiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Annelerin Üçte İkisi Suçluluk Hissediyor
Yine işe geri dönen annelerle yapılan bir anket çalışmasında annelerin üçte ikisi suçluluk hissediyor. Bu suçluluk birçok nedenden dolayı olabilir. Bunu kendinize sorun. Suçluluk size ne diyor? Bu duyguyu tetikleyen nedir? Kendinizi yeterince iyi bir anne olarak görmüyor musunuz? Çocuğunuzla ilgilenmediğinizi mi düşünüyorsunuz ya da akşam eve geldiğinizde aklınızın hala işte olması sizi huzursuz mu ediyor? O duygulara biraz kulak verin ve onlarla biraz kalın. Daha sonra kendinize cevap vermeye çalışın. İyi bir anne olmadığını düşünen kendinize cevap verin. "Bebeğim için ben iyi bir çalışan anneyim." diyebilirsiniz. Bu şekilde duygularınıza kulak vererek kafanızın içindeki sorulara cevap verin.
Küçük Telafiler Kendinizi İyi Hissetmenizi Sağlar
Akşam işten eve geç geldiğinizde ve yorgun olduğunuzda bebeğinizle yeterince vakit geçirmediğinizi düşünüyorsanız şöyle bir sakinleşip her şeyin aynı anda mükemmel olamayacağını kendinize hatırlatın. Eve erken geldiğiniz bir başka zaman bunu telafi edebileceğinizi düşünün ve bir dahaki sefere telafi etmeye çalışın. Küçük telafiler kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
İşe Başlamadan Önce Birkaç Saatlik Kaçamaklar Yapın
İşe yeniden başlamadan 1 hafta 10 gün önce bebeğinize bakım verecek kişiye birkaç saat bırakıp dışarı çıkmaya başlayabilirsiniz. Böylece işe başladığınızda bebeğinizi daha önce evde bırakmaya başlamanız size bir nebze de olsa daha iyi gelecektir.
Bir Başkasının Onlara Baktığını Bir Süre Sonra Hatırlamazlar
Bebeğiniz 4 ya da 5 aylıkken işe geri dönmeniz bebeğiniz açısından genelde bir sorun teşkil etmez. Bebekler 8. aylara kadar sizin evden ayrılıp gittiğinizi ve bir başkasının onlara baktığını bir süre sonra hatırlamazlar, çünkü kısa süreli hafızaları gelişmemiştir. Beyin gelişmeye devam ettikçe anne babalarının var olduğunu ama onların şu an yanlarında olmadığını fark etmeye başlarlar akşam eve gelip onları tekrar kucağınıza aldığınızda da sevinir, mutlu olurlar.
Bebeğinizden Ayrılıp İşe Gitmek Normal Bir Süreç
İşe dönmenin getirmiş olduğu ayrılık endişesini hissetmeye kendinize izin verin. Bebeğinizle yaşadığınız bağ kadar ondan ayrılmak da normal bir süreç. Sağlıklı bağlanmanın olduğu yerde sağlıklı ayrılma da olmalıdır. Bunun getirdiği küçük rahatsızlıklar da normaldir.
Bebekler Oldukça Uyumludur
İyi bir bakıcı ya da anneanne/babaannelerin desteğiyle bebekler sağlıklı gelişimlerine devam edebiliyorlar. Bebekler oldukça uyumludur. Anneanne, dede, anne ya da bakıcının bakımına uyum sağlayabilirler.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..