Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Doğumun Evreleri-3 Plasentanın Çıkması
Doğumun Evreleri-3 Plasentanın Çıkması
Doğumun Evreleri-1 Sancılanma
Doğumun Evreleri-1 Sancılanma

Doğumun Evreleri-2 Ikınma ve Doğum

Doğumun Evreleri-2 Ikınma ve Doğum

 

Anne adaylarının en büyük kaygılarından biri de doğumun nasıl olacağıdır. Bir yandan dört gözle bebeğin dünyaya geleceği gün beklenir, diğer yandan da “acı duyar mıyım?” kaygısı baş gösterir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Kağan Kocatepe’nin katkılarıyla hazırladığımız bu yazıda, normal doğumun seyrini ve dolayısıyla korkularınızla başa çıkmanızın yollarını bulacaksınız.

Doğum korkusu, pek çok anne adayını ürküten bir sorun. Saatlerce sancı çekeceği korkusuyla normal doğum istemeyen kadınların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Oysa ki, doğum ağrıları ve süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Bu nedenle korkuya ve endişeye kapılmadan hareket etmek önem kazanıyor. Neyle karşılaşacağınızı bilirseniz, doğumu daha kontrollü gerçekleştirebilirsiniz. İşte normal doğumun genel seyri ve sizin yapabilecekleriniz...

İkinci Evre: Ikınma ve Doğum

Bu evrede, bebek rahim ağzından çıkarak, doğum kanalındaki yolculuğuna başlar. 10 santimetrelik doğum kanalı, bir tünel gibi vajina girişine açılır. Bebek, rahimdeki kasılmalar ve annenin ıkınmalarının etkisiyle, doğum kanalında başarıyla ilerler. Bebek, doğum kanalından geçerken yaptığı bu yolculuğu, başına ve vücuduna verdiği şekillerle, hayranlık uyandırıcı bir şekilde tamamlar.

Doğum kanalında ilerlerken bebeğin en zorlandığı aşama, “dikensi çıkıntılar”dır. Kanalın tam ortasında iki tarafta bulunan bu çıkıntılar, iki kemik tümsekten başkası değildir. Bebek, bu çıkıntıların arasından, başını özel bir açıyla döndürerek geçmeyi başarır. Bu zorlu aşamadan geçen bebeğin başı artık rektuma (kalınbağırsağın son kısmı) dayanmıştır. Sancılarla ve anne adayı ıkındıkça bebeğin başı dışarıdan görülebilir.

Bebeğin başı perineyi iyice zorladığında, bebeğin doğumunu kolaylaştırmak için, doğum kesisi yapılabilir. Bir enjektör yardımıyla bölgeye anestezik iç verilerek, doğum kesisi açılır. Bu vajinadaki ya da perinedeki yırtılmayı önlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Artık bundan sonra birkaç ıkınmada bebek başı doğar. Bu durumda ıkınmayı bırakabilirsiniz.

Bebeğiniz, başı çıktıktan sonra, sağa sola çevirerek, omuzlarının doğum kanalına girmesini sağlar. Kendiliğinden bunu yapamazsa, doktorunuz bu konuda yardımcı olacaktır. 

Neler Yapabilirsiniz?

  • Hekiminizin isteğine ve sizin rahatınıza göre, en uygun ıkınma pozisyonunu belirleyin. Genellikle bu pozisyon, yarı oturur ya da yarı çömelir bir duruştur. Böylece yerçekiminin etkisiyle daha güçlü bir ıkınma sağlar ve doğumu kolaylaştırır.
  • Bebeğinizin dünyaya gelişini hızlandırmak için tüm gücünüzle ıkınmalısınız. Enerjinizi doğru kullanarak bunu yapabilirsiniz. Hekiminizin yönlendirmeleri bu konuda işinize yarayacaktır. Enerjinizi düzensiz kullanarak tüketmeyin.
  • İçinde bulunduğunuz durumdan utanmayın. Bu ıkınma ritminizin bozulmasına neden olur. Bazen ıkındığınız için bağırsaklarınız istemsiz olarak boşalabilir. Bunu önlemeye çalışmayın, bu olasılığa doğum ekibi hazırlıklıdır. Herhangi bir durumda steril bezlerle müdahale edeceklerdir.
  • Tüm kasılma boyunca ıkınmaya çalışmayın. İhtiyaç duydukça ıkının. Uzun süre nefesinizi tutmak sizi yorabilir ve bebeğinizi oksijensiz bırakabilir. Kasılma azaldıkça birkaç kez derinden nefes alın, solunum dengenizi düzeltecektir.
  • Ikınırken vücudunuzu gevşek bırakın. Siz kendinizi sıktıkça ıkınmanız güçleşebilir.
  • Bebeğinizin başı bir görünüp bir kaybolabilir. Sabırlı bir şekilde ıkınmaya devam edin.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..