Doğumunuz Sigortalı Olsun!
Bebek sahibi olmaya karar verdiniz ve her şy sorunsuz ve güven içinde ilerlesin istiyorsunuz. Elbette bebek sahibi olmak, hissettirdiği güzel duygular kadar, bazı masrafları da gündeme getiriyor. Hamilelik kontrolleri, doğum masrafları gibi… Peki özel sigortanız bunları karşılıyor mu? Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür’den konuyla ilgili bilgiler aldık.
Sağlık harcamalarının giderek arttığı günümüzde sağlık sigortası daha da önemli hale geldi. Özellikle doğum yapmayı planlayanlar sağlık sigortalarını ne zaman yaptırmalılar?
Hamilelik ve doğum teminatı içeren özel sağlık sigortaları genellikle, poliçe başlangıcından 6-12 ay sonra bu teminatı başlatır. Ancak bazı sigorta şirketleri beklemeden kullanabileceğiniz mevcut hamileliği kapsayan ürünler de sunuyorlar. Özel sağlık sigortaları hamilelik süresi boyunca hem rutin kontrolleri hem de ikili tarama, üçlü tarama gibi gebeliğe özel testleri ve genel kan ve idrar tahlillerini karşılıyorlar.
Özel sağlık sigortaları hem normal doğum hem de sezaryen doğumu limitsiz karşılıyor mu?
Poliçede yazan doğum limitiniz sigortanız tarafından karşılanır. Hem normal doğum hem de sezaryen doğum poliçe kapsamındadır. Bunun dışında, doğum anında karşılaşılabilecek durumlar ve hamilelik komplikasyonlarının sigorta teminatına dahil edilmesi isteğe bağlı olarak poliçe kapsamına alınabilir.
Günümüz koşullarında özel bir hastanede doğum yapmanın ciddi bir maliyeti var. Bu durumda insanın aklına ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’ (TSS) geliyor. TSS doğumu karşılıyor mu?
Evet, tamamlayıcı sağlık sigortası da doğum teminatı olan bir ürün ve doğumla ilgili hastane masraflarını karşılıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortasına kıyasla daha ekonomik bir ürün ve hamilelik sürecinin başlangıcından doğum sonrasına kadar tüm tahlil, tetkik, muayene ve doğum işlemlerini karşılıyor. Üstelik sigorta şirketlerinin hastanelerle yaptığı anlaşmalar, sigortalıların hastanelerden çok daha uygun maliyetlerle faydalanmalarını sağlıyor.
Peki siz doğum teminatlı tamamlayıcı sağlık sigortasını ne zaman almayı öneriyorsunuz? Hamile kalmadan önce mi hamileyken mi?
Elbette hamile kalmadan önce, çünkü ciddi bir fiyat avantajı yakalarsınız. Doğum teminatlı TSS hamileyken de yapılabilir ama hamile kalmadan önce yaptıracağınız poliçe maliyet açısından çok daha uygun olacaktır. Benim tavsiyem TSS’nin hamilelikten önce yapılması ve bekleme süresine riayet edilmesi olur. Doğum teminatı, yatarak tedavi masraflarını limitsiz olarak karşılar, ancak ayakta tedavi kapsamındaki işlemler poliçenizde belirlenmiş olan adetle sınırlı olacaktır.
Son dönemde riskli hastalıkların da artmaya başladığını gözlemliyoruz. Özel veya tamamlayıcı sağlık sigortası olmayan biri sadece riskli hastalıklara karşı bir sigorta yaptırabilir mi?
Evet, ‘kritik hastalıklar sigortası’ ve ‘cinsiyete özgü kritik hastalıklar sigortası’ son dönemde ilgi görmeye başladı. Kadınlara özel kritik hastalıkları kapsayan sigortadan bahsedecek olursak, bu ürünün kritik hastalıkların teşhisi anında toplu para güvencesi sağladığını, böylelikle kişinin hayat standardını finansal olarak güvenceye aldığını söyleyebiliriz.
Kritik hastalıklarda ortaya çıkan nakit ihtiyacı kişileri zor durumda bırakıyor ve birikimlerine ciddi zarar veriyor. Peki, bize bu ürünü biraz anlatabilir misiniz? Kimler, neye karşı yaptırabilir?
Kadınlara Özel Kritik Hastalıklar Sigortası 18-50 yaş arasındaki sağlıklı kadınlara 12 kritik hastalığa karşı güvence sağlıyor. Bu hastalıklardan herhangi birine maruz kalınması durumunda, sigortalıya poliçede belirlenmiş olan kritik hastalık teminat tutarı kadar tazminat ödemesi yapılır. Yaşam kaybının ortaya çıkması halindeyse poliçede belirlenmiş olan yaşam kaybı teminat tutarı ailesine tazminat olarak ödenir.
Hangi hastalıkları kapsadığını biraz açabilir misiniz?
Bu sigorta ürünü, kadınlarda sık görülen kanser türleri olan meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık tüpü kanseri, rahim ağzında kansere zemin hazırlayan hücresel yapı değişikliklerinin teşhisi, memede kansere zemin hazırlayan hücresel yapı değişikliklerinin teşhisi, sistemik lupus eritamatozus hastalığı, ciddi düzeyde kemik erimesi (osteoporosis), yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, vajina/vulva kanseri, kronik ve ciddi romatoid artrit hastalığı, karsinoma in-situ nedeniyle rahmin alınması (histerektomi) vakalarında tazminat ödemektedir. Ayrıca kara ambulansı ve sağlık danışmanlığı hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanmanızı sağlar.
Son olarak kritik hastalıklar sigortası ile ilgili ne söylemek istersiniz?
Kritik hastalıklar sigortası için ödenen primler gelir vergisi konusunda da avantaj sağlıyor. Bulunduğunuz aydaki vergi diliminize göre yüzde 15 ile 40 arasında değişen oranlarda gelir vergisi matrahından indirilebiliyor.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..