Fetüs İçinde Fetüs: Kardeşini Karnında Taşıyan Bebek
Tıp tarihinde az rastlanan fetüs içinde fetüs, şeklinde bir doğum Kolombiya 'da yaşandı. Daily Mail'nin haberine göre ‘Itzmara’ isimli kız bebeğin annesinin hamileliğinin 35’inci haftasındaki ultrason görüntüsünü inceleyen doktor Miguel Parra-Saavedra, bebeğin karaciğerinde kist olmasından şüphelendi. Ancak, sonra yapılan kapsamlı incelemede ilk olarak 1808’de kayıtlara geçen ‘fetüs içinde fetüs durumunun mevcut olduğunu gördü.
Parra-Savedra, hamileliğin 37’nci haftasında Itzmara’yı sezaryenle dünyaya getirdi. 22 Şubat’ta doğan Itzmara bir gün sonra ameliyat edildi. Karnındaki 45 milimetre boyunda 14 gram ağırlığında olan ikiz kardeşi alındı. Kolları ve bacakları olan ancak kalp ve beyni olmayan bebek göbek bağı kesilir kesilmez öldü.
“Teorik olarak Itzmara kendi kardeşine hamileydi” diyen Parra-Saavedra bir aylık olan bebeğin sağlık durumun iyi olduğunu söyledi. Parra-Saavedra, fetüs içinde fetüsü ise “Aynı plasentayı paylaşan tek yumurta ikizlerinde nadir görülen bir durum. Bir fetüs diğer fetüsün etrafına sarılarak onun besinini çalıyor” diyerek tanımladı.
Fetüs İçinde Fetüs Nedir?
Fetus içinde fetüs ikiz gebeliklerde nadiren gelişen bir anomalidir. Bu anomalide ikiz bebeklerin birisi diğerinin içinde gelişmeye başlar ve bir anlamda yok olur. Doğumda tek bebek dünyaya gelir. Yani bu durum bebek içinde bebeği ifade eder. Toplumda oldukça nadir rastlanan ve bilinen bir durumdur. Fazla tıbbi özelliği olmayan bu sorunda, en çok dikkati çeken olgu doğan bebeğin karın kısmında kitle bulunmasıdır. Kitlenin içeriğinde ikizin diğerine ait parçalar olur. Parçalar bebeğin tamamına ait olabildiği gibi, bazı bölgeleri içerebilir. Böyle bir durum hemen doğumda ortaya çıkmayabilir. Bebeğin büyümesiyle de, yetişkin olmasıyla da kitle fark edilebilir. Karnından bebek parçaları çıkan en yaşlı kişinin 40 yaşında olduğu tespit edilmiştir.
Kaynak: www.diken.com.tr , www.hamilelik.com.tr
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..