Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Doğumdan Sonra Spora Hazırlık
Doğumdan Sonra Spora Hazırlık

Kordon Kanı Nasıl Alınır ve Saklanır?

Kordon Kanı Nasıl Alınır ve Saklanır?

 

 

Doğumun ardından bebeğin kordonundan alınan kanın uzun yıllar saklanabildiğini ve bu kanın kök hücre bakımından çok zengin olduğunu biliyor muydunuz? Ya birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini? Yaşam bankası Ürün Müdürü Yeşim Metin  kordon kanı hakkında bilgi veriyor.

Kordon Kanı Nedir?

Rahim içerisindeyken, bebek göbek kordonu ile bebeğin eşine yani plasentaya bağlı olarak yaşar. Plasenta, bebeğin besin ve oksijen alışverişini sağlayan oldukça önemli bir organdır ve doğumdan hemen sonra vücuttan atılır.

Doğumun ardından bebeğin göbek kordonu ile plasenta arasında kalan kana ise ‘’kordon kanı’’ denilmektedir. Kordon kanının bu denli önemli olmasının sebebi ise, bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı olması ve kan üretimini sağlayan kök hücreleri ihtiva etmesidir.
Kök hücrelerin sahip olduğu en önemli özellik ise, uygun koşullarda herhangi bir doku ya da organa dönüşebilme ve çoğalabilme yetisidir.

Kordon kanının alınması ve muhafaza edilmesindeki temel amaç; çocuklarda doğumla birlikte gelen ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelebilecek ciddi hastalıkların tedavi edilmesini sağlamaktır.

Kordon Kanı Nasıl Alınır?

Bebekler, dünyaya gelir gelmez ilk olarak göbek bağları kesilir. Göbek bağının hijyeni sağlanır. Kordon kanı ise, kesilen göbek kordonunun plasenta tarafında kalan kısmından alınır. Ancak kordon kanı alınmaz ise, göbek kordonu ve plasenta beraber çöpe atılmaktadır. Bebek, dünyaya gelir gelmez, göbek kordonu bağlanır ve ayrılır. Bebeğin eşine yani plasentaya bağlı olan kordonun içinde bulunan kordon kanı ise, özel araçlarla pıhtılaşmayı engelleyici özellikte olan steril kan torbasına konur.  Bebeğin kilosuna veya göbek kordonunun uzunluğuna bağlı olarak ortalama 0 - 200 mililitre kan almak mümkündür. Elde edilen kordon kanı, en geç 48 saat içerisinde kordon kanı bankasına ulaştırılmalıdır.

  •  Kordon kanının alınması, doğum aşamalarını ve bebeği olumsuz şekilde etkileyen ya da doğumun seyrini bozan bir işlem değildir.
  •  Bebeğinin kordon kanını saklatmaya karar veren bir aile, sağlıklı bir organizasyonun yapılabilmesi için doğum tarihinden önce kordon kanı bankası ile irtibata geçmelidir.
  •  Kordon kanı doğumu gerçekleştiren doktor ya da bu işin uzmanı bir kişi tarafından alınmalıdır.
  •  Doğumun sezaryen ya da normal olması kordon kanının alınması için herhangi bir farklılık teşkil etmez. Plasenta rahimden henüz ayrılmadan kordon kanının alınması, daha fazla kordon kanı toplanmasında etkili olabilir.
  •  Bebek dünyaya geldikten hemen sonra, göbek kordonunun bebeğe yakın olan kısmına "klemp" (mandal) uygulaması yapılır. Bu alandan göbek kordonu kesilir.  Göbek kordonunun plasenta tarafında kalan kısmından kordon kanı alınır. Bu sırada bebek yenidoğan uzmanı tarafından kontrol altına alınır ve gerekli muayeneler yapılır. 
  •  Alınan kordon kanı özel koruyuculu bir kitin içerisine yerleştirilir ve laboratuvara gidene kadar burada muhafaza edilir. 
  •  Kordon kanının alınması bebeğe ya da anneye herhangi bir şekilde zarar vermemektedir. Aynı şekilde doğum süreci de kordon kanı alınması ile etkilenmez.
  •  Kordon kanı ortalama olarak 5 dakika içinde alınabilir.
  •  Ne kadar çok kordon kanı alınırsa, içerisinde bulunan kök hücrelerde o oranda çok olacağı için, kordon kanının özenle ve olabildiği kadar çok alınabilmesi önemlidir.
  •  Toplanan kordon kanı 48 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
  •  Kordon kanı, laboratuvara ulaştırılıncaya kadar oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kesinlikle buzluğa konulmamalıdır.

Kaynak: http://www.kordonkanibankasi.com/

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..