“Yaşama Giden Yol”u Meral Kaya İle Keşfedin
Beden, ruh ve düşünce bir bütündür
Meral Kaya, yoga eğitmeni olarak bilinse de, aslında o çok yönlü bir eğitmen. Türkiye, Amerika ve Avustralya’da aldığı eğitim ve yıllarca biriktirdiği tecrübelerle, nefesten fonksiyonel antrenmana, kişiye özel çok yönlü ve disiplinli bir program oluşturarak koçluk yapıyor. Özellikle kadınlarla yaptığı çalışmaları, sadece bedensel değil, ruhsal bir yolculuk olarak da değerlendirmek, kadının kendinin ve gücünün farkına varması yolunda yapılan bir yoldaşlık olarak görmek gerekiyor. Son aylarda neler yaptığını, hangi alanlarda danışanlarına yardımcı olduğunu ondan dinliyoruz.
Yoga uzmanlık alanınız olmakla beraber, başka uzmanlıklarınızın olduğunu da biliyoruz. Bilgi alabilir miyiz?
Değindiğiniz gibi yoga uzmanlık alanım. Bu konuda Türkiye’de birçok isimden eğitimler alarak uzmanlığımı geliştirmemin yanında, Amerika ve Avustralya’da da eğitimler aldım. Bilinen özel isimlerle çalıştım. Şu anda, eğitimler vermeye ve almaya devam ediyorum. Hiçbir dalın kendi başına var olamayacağını kendi pratiklerimde fark ettikten sonra, kişisel antrenörlük eğitimlerini yine dalında iyi isimlerden aldım.
Şu an farklı şehirlerde yoga uzmanlık programları veriyorum. Yoga özel derslerimle beraber, kişisel antrenör desteğiyle birlikte, kişiye özel programlarla oluşturulmuş, kişiye özel koçluk yapıyorum.
Kadınlara yönelik özel çalışmalarım var. Özellikle doğum öncesi ve sonrası kadınlarla çalışıyorum. Üç doğum yaptım ama bulunduğum fizikteyim.
Kadınlara tek değil, üç veya daha fazla doğum da yapmış olsalar, toparlamalarına yardımcı oluyorum. Tabii ki bunun aşamaları var. Bu aşamaları beraber güvenli emin adımlarla atıyoruz. Onlara tekrar geri almayacakları sağlıklı kilo kaybı yaşamaları ve iyi hissetmeleri için her türlü desteği veriyorum.
Tüm bu profesyonel çalışmalarımın yanında; Tango ve Pole dansı yapıyorum. Ayrıca kaya tırmanışı ve bu sene içinde tanıştığım balede faaliyetlerim arasında mevcut.
Kadınlara yönelik çalışmalar dediniz. Bunu biraz açabilir misiniz?
Tabii. Türkiye’de kadınlar olarak günümüzde dahi bastırılmış, kıstırılmış durumdayız. Menarştan başlayarak, cinselliğimiz, hamileliğimiz, doğumumuz dolayısıyla menopozumuz hep sıkıntılı. Vulva, Sanskrit dilinde “yaşama giden yol” olarak bilinir. Kadının dış cinsel organlarını oluşturan parçalardan oluşur. Hayat için gerekli bir geçiş kapısı, kutsal bir kapı olarak utanç verici olarak görülmemesi, aksine kutlanması gerekir. Enerjisel olarak birçok kadın sağlıksız bir ilişkinin negatif yönlerini değiştirme cesaretine sahip olmadığı için, vücudunda kronik vulvar, vajinal ve üriner problemlere zemin hazırlar.
Desem ki size “Regl olduğunda genç kıza annesi bir buket çiçek verse, sonrasında bir yemeğe çıkarsa, sonrasında anne ve babasıyla buluşsa, kulakları deldirseler, babası bir çift küpe hediye etse ve onları taksaydı… Ardından birkaç arkadaş ve anneleriyle kadın kadına eğlenseler…” Kadınsal, dişil tarafınız nasıl olurdu?
Çok sevdiğim bir Kızılderili söylemi var: “Bir kadın menarş olduğu zaman kendi gücünün içine girer ve adet olduğu sürece o gücü kullanır, o bir kraliçedir. Menopozda ise o gücün ta kendisi olur ve o artık tanrıçadır.
Yüzde yüz kanıtlanmamış olmakla beraber birçok araştırma sonucuna göre, nefesle beraber yoga hareketlerini uygulamak, kadın sağlığı üzerinde, ölçülebilir olumlu sonuçlar getirmiştir. Avustralya ve Amerika’da aldığım eğitimlerde, çalıştığım birçok danışanımdan, doğurganlık olsun, cinsellik olsun pek çok güzel dönüşlere beraber şahit olduk.
Farklı dallarda destek veriyorsunuz. Fonksiyonel antrenmanın klasik antrenmanından farkı nedir?
Klasik antrenmanda, kuvvet, kardiyovasküler çalışma ve esneklikten oluşur. Fonksiyonel kuvvet antrenmanında ise, insan bedeninin on ayrı fiziksel özelliği var. Kuvvet, koordinasyon, dayanıklılık, sürat, çeviklik, denge, güç, esneklik gibi… Belli bir plan dahilinde, belli adımlarla kişiye verilir. Belirttiğim bu özelliklere uygun, çoklu etkiler yaratan bir antrenmandır.
Yoga ve fonksiyonel kuvvet antrenmanın ortak ve farklı noktaları nedir?
Fonksiyonel kuvvet antrenmanlarında, üst düzey kaslarına rahatlıkla erişebilirsiniz. Hatta alt düzeyde esneme hareketleriyle de bunu sağlayabilirsiniz. Yogada her bir hareketinize nefes eşlik eder. Tüm alt grup kaslarla beraber zihin içinde söylemler duyarsınız.
Yoga der ki; beden, ruh, zihin ve düşünceler bir bütündür. Zihne ve ruha dokunmadan, bedene inemezsin. Uzmanlar yetiştiriyorum. Uzman bir rehber olarak güçlü bir bedene sahip olmak gerekir. Hiçbir spor aktivite diğerinin sağladığını sağlayamaz. Yüzme aynı anda beden kaslarının hepsini çalıştıran bir spor deniliyor. Yoga ise ondan daha fazla kası aynı anda çalıştırır. Buna rağmen fonksiyonel kuvvet antrenmanı olsun yaptığım kaya tırmanışı olsun, tango ve pole dans her seferinde başka kas grubumun çalıştığına şahit oluyorum.
Bu sebepten ötürü tüm uzmanlık alanlarımdan faydalanarak, kişisel programları kişiye özel hazırlayıp neye ihtiyacı varsa onu veriyorum.
Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Fitness fonksiyonel kuvvet antrenmanlarının yanında, mutlaka bir kere dahi olsa yogayı ya da başka dalları denemelerini ve hayatlarına hareketi almalarını öneririm. Bizler hareket yapmak üzere tasarlanmışız. Kalçalarımız üzerinde değil, çoğunlukla ayaklarımız üzerinde olmalıyız. Hastalıkların birçoğu hareketsizlikten kaynaklanıyor. Hareket, spor mutlaka hayatımızda olmalı. Online ile dahi olsa çalışmalara derslere katılabilirler. Ankara ise şanslı, yüz yüze çalışabiliriz.
Meral Kaya ve çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için onu internet sitesinden ya da sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
www.meralkayayoga.com
Youtube: Meralkayayoga
Facebook: Meralkayayoga
İnstagram: @meralkayayoga
Telefon: 0532 438 09 98
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..