Mikroenjeksiyon Yöntemi Nedir ve Kimlere Uygulanır?
“Mikroenjeksiyon işleminde sadece tek bir sperm hücresi ve bir yumurta hücresi ile laboratuvar ortamında gebelik oluşması beklenirken, bilindik tüp bebek uygulamasında çok fazla sayıda sperm hücresinin laboratuvar ortamında anne adayından alınan bir yumurta hücresi etrafında yerleştirilmesi ve gebeliğin bu spermlerden birisinin yumurta ile birleşmesi ile oluşması beklenir.” diyen Prof. Dr. Bülent Tıraş Mikroenjeksiyon yöntemi hakkında bilgi veriyor.
Tüp bebek tedavileri, yaklaşık 50 yıldır dünya genelinde çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuklarını dünyaya getirmelerinde yardımcı rol oynamaktadır. Tüp bebek tedavisi ile ülkemizde de 3 milyona yakın bebek dünyaya gelmiştir.
Tüp bebek tedavisinde rol oynayan yardımcı tedavi unsurlarından birisi olan mikroenjeksiyon yöntemi de ülkemizde aktif olarak kullanılmaktadır. Mikroenjeksiyon, mikropipet adı verilen cam bir çubuk ile hücre duvarına madde eklenmesi şeklinde tanımlanabilir. Aktarılmak üzere karar verilen DNA parçası, hücre duvarına mikropipet yardımıyla fiziksel olarak aktarılmaktadır. Erkeklerde kısırlık belirtisi olan spermlerin kalite, hız ve şekil yönünden az olması durumlarında uygulanan bu yöntem oldukça başarılı bir yöntem olarak göze çarpmaktadır.
Laboratuvar ortamında anne adayından alınan yumurta hücresi, baba adayından alınan spermler içerisinde gebelik oluşturmaya en uygun sperm hücresi ile mikroenjeksiyon yöntemi ile birleştirilir. Döllenmenin gerçekleşmesi için sperm hücreleri içerisinde en kaliteli olanı seçildiğinden dolayı tedavide başarı şansı da oldukça fazladır. Tedavinin bundan sonraki diğer aşamaları normal tüp bebek uygulamaları ile aynıdır. Detaylı bilgi almak için: http://www.tupbebeknedir.com/tup-bebekte-mikroenjeksiyon-teknigi
Mikroenjeksiyon İşlemi ile Normal Tüp Bebek Uygulamasının Farkı
Mikroenjeksiyon işleminde sadece tek bir sperm hücresi ve bir yumurta hücresi ile laboratuvar ortamında gebelik oluşması beklenirken, bilindik tüp bebek uygulamasında çok fazla sayıda sperm hücresinin laboratuvar ortamında anne adayından alınan bir yumurta hücresi etrafında yerleştirilmesi ve gebeliğin bu spermlerden birisinin yumurta ile birleşmesi ile oluşması beklenir. Mikroenjeksiyon yönteminde sorunlu sperm hücresi doğru yöntemlerle gebelik oluşturmak için yumurtaya enjekte edilirken klasik tüp bebek uygulamalarında laboratuvar ortamı haricinde diğer tüm işlemler normal gebelik oluşmasına yöneliktir.
Mikroenjeksiyon yönteminde “zorla” gebelik oluşturulması söz konusudur. Sadece döllenmeyi sağlayacak olan sperm hücresi yumurtaya enjekte edilir. Bundan dolayı mikroenjeksiyon yönteminde gebelik oluşma ihtimali de daha fazladır.
Mikroenjeksiyon Uygulamasının Avantajları
Döllenme gerçekleşme ihtimali klasik tüp bebek uygulamalarına göre daha yüksektir. Sperm eksikliği lan baba adaylarında klasik tüp bebek uygulamalarında başarı şansı oldukça az iken mikroenjeksiyon uygulamasında çok daha yüksektir.
Mikroenjeksiyon Kimlere Uygulanır?
Sperm sayısı bakımından yetersiz olan hastalarda, antisperm- antikorlar düşünülen kişilerde, preimplantasyon genetik tanı konulup uygulanacak kişilerde, sperm şekil bozuklukları, morfolojik bozukluklara sahip kişilerde ve sebebi bilinmeyen kısırlık durumlarında mikroenjeksiyon uygulanmaktadır.
Mikroenjeksiyon Yönteminde Döllenme Kesin Gerçekleşir Mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi “zorla” spermin yumurtaya enjekte edilmesine rağmen oosit ve sperm kalitesinden dolayı döllenmenin gerçekleşmeme durumu söz konusu olabilmektedir. Mikroenjeksiyon tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlerin başında uygulamadan sorumlu doktorun tecrübesi de gelmektedir.
Kaynak: http://www.tupbebeknedir.com
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..