Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamileliğe Hazırlanırken ve Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Hamileliğe Hazırlanırken ve Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Üreme Diyeti Var mı?
Üreme Diyeti Var mı?

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Bugün, tıp dünyasındaki gelişmeler ve kadınların, ilerleyen yaşlarda geçmişte olduğundan daha sağlıklı olması sayesinde, kadınların anne olma yaşı da her geçen gün artıyor. Fakat, artan yaş ile birlikte, ciddi risklerin de ortaya çıktığını bilmelisiniz. 40 yaşın üzerindeki kadınlarda; preeklampsi, diyabet, prematüre doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek gibi gebelik problemleri ve plasenta problemleri görülme riski daha fazladır. Bknz: Tüp bebek tedavisinde yaş sınırı

Kısırlık ve Yaş

Uzmanlara göre, tüp bebek tedavisi gören bir kadının başarı şansı, 37 yaşından sonra büyük ölçüde azalmaktadır. Bu da, kendi yumurtalarını kullanarak hamile kalmak isteyen kadınlar için en önemli faktördür. 43 yaşından sonra, başarılı bir hamilelik için, daha genç kadınlardan bağışlanan yumurtalara ihtiyaç vardır. Bir kadının yaşı ilerledikçe; yumurtalıklarında kalan yumurtalar da yaşlanır, bu da onları daha az dölleme yeteneğine ve embriyolarının daha az implant yapabilmesine neden olur. Bir kadın 30 yaşına geldiğinde, doğduğunda sahip olduğu 300.000 yumurtanın yalnızca %12'si kalır ve 40 yaşına geldiğinde, yalnızca 9000 yumurta kalır. Bir kadın, 50-55 yaşlarına geldiğinde, genellikle birkaç bin yumurtası kalır ve menopoza girdiğinde, onların yaşayabilirlikleri de sorgulanır. Bununla birlikte, yaşlı bir anne, daha yüksek oranda olumsuz durumlar ve hamilelik komplikasyonları riskiyle karşı karşıyadır. Onlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
• Düşük riski artar ( 40 yaşında bir kadının yüzde 50 oranında düşük yapma riski vardır),
• Down Sendromu gibi genetik anormallikleri riski artar,
• Pelvik enfeksiyon, tubal hasar, endometriyoz, fibroidler, ovülasyon problemleri gibi jinekolojik sorunlar artış gösterir,
• Yüksek tansiyon, kanama ve diyabet gibi gebelik komplikasyonları riski artar,
• Menopozal veya perimenopozal olan yaşlı kadınlar, tüp bebek tedavisi için kullanılan ilaçlara genellikle daha zayıf yanıt verirler,
• Tüp bebek tedavisi ile canlı doğum oranları, genç kadınlara göre ciddi ölçüde düşüktür.   Bknz: Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Kadın Doğurganlığında Yaş Faktörü

Foliküllerin ve üreme hücrelerinin miktarı ve kalitesinin yaş ile ters orantılı olduğu ve geç anne adaylarının  önemli bir kısmının gebe kalmaya çalıştıklarında başarısız oldukları iyi bilinmektedir. Doğurganlıktaki bu düşüş, ilerleyen yaş ile ilişkili olabilecek çeşitli nedenlere bağlanabilir:
• Oosit kalitesinde azalma,
• Ovülasyon yetersizliği,
• Cinsel işlev bozukluğu,
• Evrimleşen uterus ya da adneksiyal hastalıklar,
• Endometriozis,
• Genetik faktörler,
• Sigara içme,
• Enfeksiyonlar
Bebek sahibi olmak isteyen 20-24, 25-29, 30-34, 35-39 ve 40-44 yaş gruplarındaki kadınların kısırlık oranları sırasıyla; % 6,% 9,% 15,% 30 ve% 64'tür. Bir kadının üreme potansiyeli, yavaş yavaş azalır ancak 35 ile 40 yaşları arasındaki noktaya gelindiğinde, bu azalma daha hızlı olmaya başlar. Daha sonraki yıllarda, modern toplumlardaki popülasyonlarda gözlemlenen sonuçlara benzer şekilde, üreme potansiyeli hızla azalmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre tüp bebek tedavisi ile başarı oranları; 35 yaşın altındaki kadınlar için % 50,8; 40 yaş ve üzeri kadınlar için ise % 25'dir.

Tüp Bebek Tedavisindeki Gelişmeler

İlk olarak 1970'li yıllarda kullanıma sunulduğundan bu yana, tüp bebek tedavisindeki gelişmeleri; hem tedavi hem de başarı oranlarında önemli artışlar sağlamıştır.  Tüp bebek tedavisi olan kadınların yaş ortalaması da artmıştır. Kendi embriyolarını ve yumurtalarını kullanarak tedavi gören kadınların ortalama yaşı, 36'dır. Bununla birlikte;  bağışlanan yumurta veya embriyoları kullanan kadınların ortalama yaşı da 40.8'dir. Doktorlar, tüp bebek tedavisi gören 40 yaşın üzerindeki her 4 kadından birine yardımcı olmaktadır; ancak, 44 yaşın üzerindeki 100 kadından yalnızca birinin canlı bir doğum şansı vardır. Tüp bebek tedavisi için belirlenmiş bir maksimum yaş yoktur ve doktorlar, yaş sınırı konusunda ikiye ayrılmaktadır. Ancak birçok doktor, 50 yaşı, maksimum tedavi yaşı olarak önermektedir.

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..