Bel de Ağrır, Bacaklara Kramplar da Girer!
Hamilelik süreci bu. Her şey seyrinde gittiğinde belinizin hafif ağrıması da bacaklarınıza krampların girmesi de midenizin hafif bulanması da normal bir durumdur. Hemen telaşa kapılmayın. Bu ağrılar için neler yapmanız gerektiğini uzmanımıza sorduk. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer hamilelikte sıkça görülen bu iki rahatsızlığın nedenlerini ve çözüm önerilerini anlattı.
Karın boşluğunda yerleşen rahim ve içerisindeki bebek büyüdükçe, ağırlık merkezi öne doğru kayar.
Gevşeme nedeniyle omurga ve eklemlerin stabilitesi azalır ve bel ağrısı oluşur.
Bel Ağrıları
Çoğu anne adayı, hamilelik sürecinde bel ağrısı yaşar. Bu ağrı çoğunlukla gebeliğin 4. ayından itibaren başlar. Ağrının en çok hissedildiği yer, genellikle leğen kemiği (pelvis) ile omurganın birleştiği bölgedir.
Hamilelikteki Bel Ağrısının En Sık Nedenleri
-
Kilo alımı: Çoğu anne adayı, hamilelik süresince 10-15 kilo civarında kilo alır. Omurganın bu kilonun baskısı altında kalması ile bel ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Bebeğin yerleştiği rahmin ağırlığının da pelvis içerisindeki damar ve sinirlere baskı yapması, bele vuran ağrıya neden olabilir.
-
Hormon değişimleri: Hamilelikte tüm hormon sisteminde birtakım değişimler oluşur. Özellikle progesteron ve relaxin hormonunun salgılanması, kalça kemiği ve omurganın eklem yerlerinde gevşemeye neden olmaktadır. Bu gevşeme nedeniyle omurga ve eklemlerin stabilitesi azalır ve bel ağrısı oluşur.
-
Postür (duruş) değişiklikleri: Karın boşluğunda yerleşen rahim ve içerisindeki bebek büyüdükçe, ağırlık merkezi öne doğru kayar. Buna bağlı olarak omurgaya öne doğru binen yük artar. Anne adayı fark etmese de bu yük karşısında duruş pozisyonunu değiştirir, bu da bel bölgesinde en yoğun olmak üzere, kas ve eklem ağrılarına neden olur.
-
Stres: Duygusal stresin arttığı durumlarda kas spazmları da sıklaşır. Bu spazmlar özellikle bel ve boyun bölgesinde ağrıya neden olabilirler.
Bel Ağrısını Azaltmak İçin Öneriler
-
Egzersiz: Düzenli yapılan egzersiz, kasları güçlendirir ve esnekliğinizi arttırır. Hamilelikte yürüyüş, yüzme, kondisyon bisikleti gibi egzersizler genellikle güvenlidir. Hamilelik için özel olarak oluşturulmuş pilates egzersizleri de hem esneklik hem güçlenme sağlar. Fizik tedavi uzmanı ya da fizyoterapistler bel bölgesi kaslarını güçlendirmek ve bel ağrısını dindirmek için çeşitli tedaviler önerebilirler.
-
Sıcak veya soğuk uygulama: Sıcak havlu ve kompresler ya da soğuk uygulamaları bel ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Uygulama yapmadan önce doktorunuza ya da fizyoterapistinize danışmayı ihmal etmeyin.
-
Duruşun düzeltilmesi: Günlük aktiviteler sırasında, otururken veya yatarken duruşun düzeltilmesi bel ağrısını azaltabilir. Örneğin yan yatarken dizlerin arasına bir yastık konulması, bel bölgesine olan baskıyı azaltacaktır.
-
Fizyoterapi ve masaj: Bel bölgesindeki kas spazmlarının giderilmesi ve o bölgenin güçlendirilmesi için fizyoterapi ve masaj uygulamaları genellikle faydalı olmaktadır. Önemli olan nokta, bu uygulamaların mutlaka bilinçli olarak ve tecrübeli merkezlerde yapılmasıdır. Aksi taktirde gebeliğe olumsuz etkileri olabilir.
Bacak Krampları
Gebeliğin Son 3 Ayında Giderek Yoğunlaşır
Hamilelikte sık görülen bir diğer problem, bacak kramplarıdır. Bu kramplar özellikle gebeliğin son 3 ayında giderek yoğunlaşır. Pek çok anne adayı, özellikle geceleri uykudan uyandıracak derecede şiddetli ağrılı bacak krampları yaşar. Bu krampların nedeni tam olarak bilinmez. Ancak, hamilelikteki kilo artışının bacaklar üzerinde yarattığı yük veya gelişen ödem nedeniyle olabileceği düşünülür.
Düzenli Yürüyüş Krampları Azaltmada Yardımcı
Kas kramplarının azaltılması için düzenli yürüyüş yapılması, bol sıvı alınması, gece yatmadan önce sıcak bir banyo ile kasların gevşetilmesi ve baldır kaslarının esnetilmesi önerilir. Ayrıca magnezyum takviyesinin de krampları azaltabildiği bildirilmiştir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..