Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat!
Hamilelik sırasında sıklıkla ani tansiyon değişiklikleri ve şeker düşmeleri durumları yaşanacağından gebelik boyunca ani hareketler yapılmamalıdır.Kadın olmak birçok kimliği ve sorumluluğu taşımak demektir. Eşsinizdir, annesinizdir, ev kadını, iş kadını, gelin, görümce vs… Bütün bu kimliklerle baş etmek için yardım almayı unutmayın. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tülin Yaman anne adaylarının hamilelik esnasında yaşayabileceği olası yaralanma, kaza ve dikkat etmesi gerekenler ile ilgili bilgilendiriyor.
Ev kadınlığı zor iş!
Ev hanımlığı dünyanın neresine giderseniz gidin hep aynı işler ve aynı sorumluluklardan oluşur. Kadınların ev içinde yaptığı tüm rutin işler ev düzeni ve işleyişi açısından büyük önem taşır.
Ev hanımları gün içerisinde; temizlik yapma, yemek hazırlama, çamaşır yıkama, ütü yapma gibi tüm günlerini oyalayan ve mutlaka yapılması gereken işlerle uğraşırlar. Onların, kolay gibi gözüken ama bütün günlerini kapsayan bu günlük işlerinin, hamile kaldıklarında da düzenli bir şekilde devam etmesini isterler. Fakat ev hanımları bu süreçte kendilerine çok dikkat etmeli ve bu günlük aktivitelerini fazla yorulmadan halletmelidirler.
Öncelikle bir anne adayı, hamilelik dönemini kendini çok fazla yormadan günlük aktivitelerini ve işlerini yapabileceği bir dönem olarak görmelidir. Özellikle tüm gününü evde geçiren ev hanımları evlerinde gün içinde bir sürü işle meşgul oldukları için sürekli hareket halinde olurlar. Hareket etmek, hamile anne adayı için mutlaka bu süreç içerisinde yapması gereken bir şeydir. Fakat hareket halinde iken ev içinde dikkat etmesi gereken birçok şey vardır. En önemlisi ise hepsinden önce ev içinde stressiz bir yaşam sürmeleri ve de kendilerini fazla yormadan hareket etmeleridir.
Anne adayları ev içinde nelere dikkat etmeliler?
Ani ve sarsıcı hareketler hamilelikte erken doğum ve gebelik kanamalarına yol açabilir. Bu yüzden hamile olan anne adayı dışarıda geçirdiği her an gibi, ev içinde de dikkatli olmalıdır. Genel olarak anne adayları düşük ya da erken doğum yapma riski yoksa 32. haftaya kadar ev işlerini kendilerini çok yormadan yapabilirler. Fakat değişen vücut formları ve ağırlıkları sebebi ile hareketlerini kontrol altında tutmalı, kendileri ile beraber bebeklerine de zarar vermemek adına çok dikkatli ve titiz davranmalıdırlar.
Hamilelikte düzgün beslenmek kadar iyi istirahat etmek gerekir. Hamile ev hanımlarının günlük işlerini hallederken sağlıkları için aynı zamanda dikkat etmeleri gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Hamilelik sırasında sıklıkla ani tansiyon değişiklikleri ve şeker düşmeleri durumları yaşanacağından gebelik boyunca ani hareketler yapmamalı,
- Hamile bayanlar ev işlerini yaparken değişen fiziki yapıları ve ağırlaşan vücutları sebebi ile bebeğe zarar gelmemesi adına; toz alırken, yerleri temizlerken dizleri üzerinde durmalı yani belinden bükülerek eğilmemeli,
- Bacaklardaki kan dolaşımını bozacağından, sürekli oturarak ya da sürekli ayakta durarak iş yapmamalı,
- Ağır eşyaları tek başına kaldırmak bünyelerinde sarsıntıya neden olacağından kaldırmamalı, itip-çekmemeli, mutlaka yapılması gereken bir taşınma işlemi varsa yardımcı olacak biri gelene kadar hiçbir şekilde bu taşıma işini yapmamalı,
- Yüksek yerlere, yani sandalye veya merdivene çıkarak temizlik yapmamalı,
- Çamaşır, perde vs. asmamalı ve yüksek raftan bir şey almaya çalışmamalı,
- Pencere camlarını silmek için kendini zorlayıp uzanmamalı,
- Oturdukları yerden kalkarken destek alarak kalkmalı,
- Gün içerisinde kendisi ve bebeğinin sağlığı açısından en az 2 saat hiçbir şey ile ilgilenmeden istirahat etmeli,
- Merdivenden inip çıkarken yavaş hareket etmeli,
- Ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddeleri, anne adayının solunum yoluyla nüfus etmesi henüz doğmamış bebek için toksik etki yaratacağından kesinlikle uzak durmalı, (çamaşır suyu, boya, tiner, ahşap temizleyici vs.)
- Evde boya varsa o süreç içerisinde anne adayı başka bir yerde kalmalı,
- Ev içinde zımpara, matkap gibi aletler ile tamirat işleri var ise çıkan tozlardan etkilenmemek adına ev dışında bulunmalı,
- Anne adayının yaşadığı ev içindeki hayvanlarla temas etmesi gebeliği süresince sakıncalı olmasa da, hayvanların tuvaletlerine (kum vs.) kesinlikle dokunmamalı, bu işi aile bireylerinden birinden rica edilerek onların gerçekleştirilmesine dikkat edilmelidir.
Ayrıca hamile kadının ev içinde dikkat etmesi gerekenlerin yanı sıra eşi, ev içinde ailesi ve yakın çevresine düşen sorumlulukların da olduğunu söyleyen Dr. Yalman; ’’Hamilelik döneminde anne adayları hormonel ve fiziksel olarak bir çok değişiklik yaşadığı için kocaların anlayışlı davranması, eşlerine günlük ev işlerinde yardım etmesi ve eşlerinin yaşadıkları kaygıları sebebiyle desteklemeleri gerekir. Ayrıca hamile anne adayının mümkün olduğunca yalnız başına bırakılmaması, ev işlerinde aile bireylerinin de kendisine sıklıkla yardımcı olması, anne adayının stressiz ve sakin, huzurlu bir aile ortamında yaşayarak hamileliğini sonlandırması gerekmektedir’’ dedi.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..