Hamilelikte Yaşanan Kramplar ve Ağrılar
Hamilelik döneminde bacaklarda kramp, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalı diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, beslenmeye ve egzersizlere dikkat edilirse şikayetlerin azalacağını söylüyor.
Hamilelik pek çok kadın için hayatın en güzel dönemlerinden biridir. Ancak bazı anne adayları bu dönemde ortaya çıkan rahatsızlık nedeniyle hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için endişelenirler.
Hamilelikte Kramplar
Hamileliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık evrelerinde sıkça görülen şikayetlerden biri kramplardır. Bunun nedeni bacaklara binen yükün artması, eskiye oranla fiziksel aktivitenizin azalması ve kas yorgunluğunun daha kolay oluşmasıdır. Bazı durumlarda kalsiyum, magnezyum elementlerinin yetersiz alımı sonrasında da kramplar görülebilir. Yakınmalara karşı en rahatlatıcı çözüm; düzenli ve doktorun önerdiği tür egzersizleri hamileliğin başından itibaren yapmaktır. Süt ve süt ürünleri tüketimi de krampların sıklığını azaltır.
Bel – Sırt- Bacak Ağrıları
Hamileliğin ilerleyen aylarında artan beden ağırlığı, uterus ve fetusun ağırlığı, çoğalan sıvı oranları sonucunda yerçekimine karşı koymak isteyen omurgada bazı pozisyon (postür) değişiklikleri oluşur. Ağrılar özellikle sırt ve bel bölgesinde oluşur. Bunun nedeni bel - sırt omurlarına içe dönük bir eğim verilmesidir. Ağrının başlıca sebebi omurga çevresindeki kasların bu duruşu sağlayabilmek için uzun süreli kasılı (spazm) kalmalarıdır.
Anne adayları şikayetleri azaltmak amacıyla bazı önlemler alabilirler. Omuzlar dik olacak şekilde durmak ya da oturmak, otururken bel bölgelerinin arkasına uygun büyüklükte bir yastığı yerleştirmek, ortopedik ve yüksek topuklu olmayan uygun ayakkabı giymek ve yattıkları yatağın nispeten sert ve ortopedik olması ağrıları azaltır.
Hamileliğin son aylarında progesteron hormonu ile eklem yerlerindeki bağların yumuşaması sonucu özellikle pelvis kemikleri denen leğen kemikleri arasındaki ayrılma sırt, kalça, bacak üst kısımlarına yayılan yoğun ağrılara neden olabilir. Bu durum, vücudun doğal olarak kendini hazırlamasıdır.
Bazı vakalarda anne adaylarında omurilikten vücuda yayılan sinir kılıflarındaki ödem sonucu siyatik türü bacağa yayılan ağrılar görülür. Doktorunuzun masaj önerileri doğrultusunda birtakım egzersiz, gerekirse ilaçla tedavi, dinlenme ile bu soruna çare bulunabilir. Bu yakınmaların tamamı doğum sonrası azalır. Özellikle doğum sonrası yapılacak egzersizlerle yakınmalar tamamen geçer.
Kaşıntılar
Gebelik dönemi boyunca vücutta görülen yaygın kaşıntının en önemli nedenlerinden biri gebelik kaşıntısıdır. Bu yakınma yaklaşık olarak her 700 anne adayından birinde genellikle gebeliğin son haftalarında görülür. Yakınmaların nedeni artan gebelik hormonların etkisiyle safra kanallarındaki akımın yavaşlaması ve böylece kanda kaşıntıya neden olan safra asitlerinin birikmesidir.
Gebelik kaşıntısında çoğunlukla tek belirti kaşıntı olmasına rağmen ileri durumlarda kaşıntıdan birkaç gün sonra safra kanallarındaki tıkanıklık, kanda bilirubin artışına ve sarılık gelişmesine neden olabilir.
Kaşıntı tek başına hamilelik sürecini ve bebeğin durumunu olumsuz etkileyen bir durum olarak kabul edilmez. Ancak kaşıntı ile birlikte sarılık görülmesi halinde gebeliğin yakından takip edilmesi gerekir.
Gebelik kaşıntısının, preeklampsi seyrinde gelişebilen karaciğer tutulumundan ayırt edilmesi gereken bir durumdur. Bu ayrım tansiyonun normal olması ve idrarda protein çıkışı olmamasıyla kolaylıkla yapılabilir.
Gebelik kaşıntısının tedavisi doktor önerisine göre bölgesel krem veya losyon ya da ağızdan tablet alınması şeklinde yapılabilir.
Gebelik kaşıntısı çoğunlukla doğumdan iki hafta sonra kaybolur. Ancak rahatsızlık genellikle her gebelikte tekrar eder. Hastalığı geçiren anne adayları doğum kontrol hapı kullandıklarında da aynı belirtiler ortaya çıkabilir.
Ödemler
Özellikle hamileliğin son aylarında vücutta oluşan plazma (sıvı) artışı kilo artışları ile birlikte ayak sırtı, ayak bileği, eller ve parmaklarda bir miktar 'ödem' adı verilen şişliklerin oluşmasına neden olur. Hamilelik adayının aldığı kilonun dörtte biri sıvıdır. Anne adayının uzun süre ayakta kalması sonucunda bu şişlikler daha da belirginleşir. Bundan dolayı hamilelerin mümkün olduğunca el ve ayaklarını dinlendirmesi gerekir. Ödemin daha çabuk çözülmesi için faydalı olan bir diğer yöntem de ayakları yukarı kaldırarak (altına destek koyarak) yatmaktır. Ayrıca rahat, sıkı olmayan ayakkabıların giyilmesi de önem taşır. Hamilikte ayakkabı numarası artabilir. Oluşan ödem ayak sırtından daha farklı bölgelerde belirginleşiyorsa, bacak şişmesi halini alıyorsa Preeklampsi denen bir hastalığın belirtisi olabilir. Hastalığın varlığı yapılan fizik muayenelerde erken dönemde saptanabilir. Teşhis için tansiyon yükselmesi ve idrar tahlilindeki protein varlığına bakılır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..