Kaşıntılarınızın Nedeni Hamilelik Sarılığı Olabilir
Birden bire kaşıntı problemi yaşamaya başladıysanız, nedenini araştırmanız gerekir. Sadece cilt kuruluğundan ya da hamilelik çatlaklarından kaynaklanan kaşınmaları dışta tutarsak, gebeliğinizin son 3 ayında ortaya çıkan ve görünür bir nedeni olmayan kaşıntılarınızın altında hamilelik sarığı yatıyor olabilir. Gebelik sarığının hormonal ve genetik nedenlerle oluşabileceğini belirten Memorial Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Namlı Koç, kontrol altına alınmayan hamilelik sarılığının karaciğer problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Hamilelik hormonları sarılığı tetikleyebilir
Gebelik sarılığı, sarılık ve kaşıntıyla kendini gösteren bir safra yolu rahatsızlığı… Nedeni tam olarak bilinmiyor ama hamilelik boyunca yaşanan hormonal değişimler, genetik nedenler ve selenyum eksikliğinin gebelik sarılığının oluşmasına neden olduğu düşünülmekte… Özellikle hamileliğin son 3 ayında östrojen hormonu oldukça artmaktadır. Bu dönemde vücudun gereğinden fazla bilirübin üretmesi veya gebeliğe bağlı safra akımının durması gebelik sarılığına zemin hazırlayabilmektedir.
Dayanılmaz kaşıntılar
Gebelik sarılığının, ciltte sarılık yaşanmadan sadece şiddetli kaşıntı ile de kendini gösterebileceği unutulmamalıdır. Genellikle avuç içleri, ayak tabanlarından başlayıp, kol, bacak ve gövdeye yayılan kaşıntılar geceleri artmaktadır. Kuru kaşıntı gibi başlayıp deride izler bırakabilmektedir. Kaşıntının az olduğu ve sarılığın görülmediği durumlarda gebelik sarılık fark edilmeyebilmektedir. Gebelik boyunca yapılan rutin testlerde karaciğer enzimlerinde yaşanan yükseklikler göz ardı edilmemelidir.
Nasılsa geçer diye tedaviyi aksatmayın
Gebelik sarılığının hayatı direkt tehdit eden bir yönü bulunmamakla birlikte yaşam kalitesini ciddi olarak etkiliyor. Ailesinde kolestazı (safra akımının durması) olan kişilerin çocuklarında daha fazla yaşanmaktadır. Teşhise rağmen gebelik sarılığına müdahale edilmezse anne adayının karaciğerinde yüksek hasara neden olarak ilerde daha ciddi rahatsızlıklar yaşanmasına zemin hazırlayabilmektedir. Gebelik sırasında yaşanan şiddetli ya da hafif kaşıntıların dikkate alınması karaciğer sağlığı bakımından çok önemlidir.
Doğumdan 40 gün sonra kendiliğinden geçebilir
Doğumu takip eden 40 gün içinde genellikle kendiliğinden düzelebilen gebelik sarılığının tedavisinde kaşıntı giderici ve enzimleri kontrol altına alan ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviye rağmen enzimler düşmezse anne adayının karaciğerini korumak için erken doğuma gidilebilmektedir. Erken doğum için bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanması önemlidir.
Gebelik sarılığına karşı Selenyum içeren besinler tüketmelisiniz
Araştırmalar genetik ve hormonal nedenlerin yanında selenyum eksikliğinin de gebelik sarılığına neden olduğunu göstermektedir. Bu nedenle gebelik boyunca selenyum bakımından zengin besinler tüketmek önemlidir.
- Brezilya cevizi veya kestanesi
- Yumurta
- Peynir
- Ayçiçeği çekirdeği
- Yulaf
- Kayabalığı, tonbalığı, ringa balığı, somon balığı, kalamar veya ahtapot
- Kırmızı et, tavuk, hindi ve ciğer
- Chia tohumu
-
Mantar gibi besinler selenyum bakımından zengindir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..