Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinizin Beyin Gelişimini Etkileyebilirsiniz
Bebeğinizin Beyin Gelişimini Etkileyebilirsiniz
Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?
Bebek Anne Karnında Kaç Hafta Kalmalı?

Bebeğinizin Hangi Haftada Neresi Gelişecek?

Bebeğinizin Hangi Haftada Neresi Gelişecek?

 

Acıbadem Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Umut Sarı: “Bana Aşk’ın tanımını soran tüm hastalarıma, bir çocuk doğurun anlarsınız diyorum. Hepimizin bildiği, bilimin de kabul ettiği üzere, aşk gelip geçici bir duygu yoğunluğu ve hatta biyokimyasal süreç! Ne vakit kavuşuyorsunuz, süreç tamamlanmış oluyor ve haliyle, tamamlanan süreç bir süre sonra yavaş yavaş kendini bitiriyor. Tıpta buna Apoptosuz deniyor. Yani, işlevi biten bir hücrenin kendi kendini yaşam döngüsünden çekmesi…

Bu yazıda size, gerçek ve bitmeyecek bir aşkı anlatmak istiyorum; bebeğinizi! Yaşı elliye gelse de, torun torbaya karışsa da büyümeyen, hep sizin küçük bebeğiniz olarak kalacak çocuğunuz.” diyor ve devam ediyor:

Adetim Gecikti!

Tıbbi olarak her adet gecikmesi bir nevi hamileliktir aslında. Ancak, doğal seleksiyon olması ve neslin sağlıklı devamı için, bu gecikmelerin çok az bir kısmı, laboratuvar hamileliğinden gerçek hamileliğe dönüşüyor.

Bir hekim kontrolünde kanınızda bakılan B-HCG değerleri ve ilişkili olarak bakılabilen diğer belirteçler size hamileliğinizin seyri hakkında bilgi verebiliyor. Doktorunuz size “Hamilesiniz” dediği anda da yaklaşık 5 hafta civarında bir hamileliğiniz vardır.

Bulantı ve kusmalarınız başlayabilir, yorgun ve uykulu olabilir ya da bazı şeyleri çabuk unutabilir bir hale gelmiş olabilirsiniz. Meraklanmayın bu bebeğin eşi denilen plasentanın salgıladığı hormonlar yüzündendir. Tüm bu belirtiler, hormon salgılama işlevinin bebeğe devir edileceği 12-14. haftalara kadar devam edebilir.

Eğer, 5 hafta üstü bir hamileliğiniz var ise ve B-HCG değerleriniz keseyi ya da bebeği ultrasonda görmeye yetecek kadar yükselmişse, bu haftalarda keseyi, bebeği ve hatta kalp atımlarını görmek mümkün.

Yumurtanın spermle buluşması, birden iki, ikiden dört, dörtten on altı hücreye ulaşması, bu sürede yuvarlanarak rahim içine düşmesi ve orada çoğalmaya başlaması dünyanın en heyecan verici şeylerinden biri. 22. günde, bir hücre “neden ve niçin olduğu bilinmeksizin” pat diye kendi içinde hareketleniyor, atmaya başlıyor, kalbi oluşturuyor ve bu hücre yaşam döngüsü boyunca duruyor.

Anne karnındaki bebeğin kalbi 22. günde atmaya başlıyor. Ancak anne bebeğin kalp atışlarını ilk olarak 5-6. hafta civarında duyabiliyor.

Bu sürede bebeğin beyni, gözleri, ağzı, iç kulakları ve sindirim sistemi gelişmeye, sinir sistemi, beyni, kalbi ve akciğerleri şekillenmeye başlıyor. Kulakları küçücük nokta şeklindedir, gözleri ve burnu oluşmuştur. Kol ve bacakları şekillenmeye başlamıştır. 2. ayın sonunda embriyo elma çekirdeği kadar yani yaklaşık 6 mm büyüklüğüne ulaşıyor. 6. haftada kan, şeker, idrar tahlilleri, karaciğer, böbrek kontrolleri, şüphe olması durumunda kan hastalıkları yönünden taraması ve smear testi yapılması gerekiyor.

11-14. Hafta Arası

Bu haftada ilk bakılan şey bebeğin burun kemiğidir. Neden? Çünkü burun kemiği bebeğin olası genetik bozuklukları hakkında bilgi veriyor. Yine ense kalınlığı ve ikili tarama testi bu haftalarda yapılması gereken önemli testler arasında yer alıyor. Artık bebeğiniz yaklaşık 45-85 mm arasındadır ve şekli küçük prototip insan gibidir. Ellerini kollarını hareket ettirebiliyor, yutkunmaya ve hıçkırmaya başlıyor. Ultrason görüntüsünde muhteşem bir görsel keyif veriyor. Cinsiyetini görebilmek her zaman mümkün olmasa da bazen bu haftalarda da belirlenebiliyor.

16-18. Hafta Arası 

Bebeğinizin saçı, kaşları, kirpikleri, el ve ayak parmak tırnakları, parmak izi; ses telleri, tat duyusu gelişiyor ve başparmağını emmeye başlıyor. Işığa duyarlılık ve ultrason dalgalarına duyarlılığı artıyor.  Bebeğinizin böbrekleri çalışmaya başlıyor, amniyotik sıvının dolaşımını yapıyor. Bebek soluk alma ve verme hareketleriyle amniyon sıvısını içine çekiyor.  Neredeyse tüm organları oluşuyor. Yaklaşık 12-14 cm boyunda ve 250 gr ağırlığındadır. Genetik tarama testleri olan üçlü ve dörtlü testlerin bu haftalarda yapılması gerekiyor.


20-22 Haftalar Arası

Bu haftalar bebeğin en net değerlendirebildiği zamandır. Bu haftada herhangi bir şeyi atlamamak için detaylı ultrason değerlendirmesi yapılması gerekiyor. Bebeğinizin tekmelerini artık hissedebilirsiniz ve bu haftalarda bebeğiniz sizin konuşmalarınızı duyup anlayabiliyor.  Bu bakımdan, iyi müzikler dinletmenizi, güzel şeyler anlatmanızı öneriyorum.

24-28. Hafta Arası

Şeker yükleme testini yaptırmanız gerekiyor. Bebek büyümeye devam ediyor. Anne adayı da bu dönemde daha fazla kilo alıyor, yorgun oluyor, çok idrara çıkıyor ve sindirim problemleri yaşayabiliyor.  Bu nedenle düzenli ve posadan zengin beslenmeye özen göstermenizi, hekiminizin size ihtiyacınıza binaen başlamış olduğu vitamin ve demir takviyesini almanızı öneriyorum.

Bebek bu haftalarda 28-40 cm uzunluğunda, 700-900 gr ağırlığında, ışığa ve sese başını çeviren, dudakları ve göz kapakları belirginleşmiş, vesikalık fotoğraf vermeye, yani 4 boyutlu ultrason yaptırırsanız yüzünü net görebileceğiniz bir hale gelmiş oluyor.

28-32. Hafta Arası

Bebek uyuyup uyanmaya başlıyor. Gün ışığını algılayabiliyor. Beyin ve sinir gelişimi oldukça ilerliyor. Kan yapımı dalaktan kemik iliğine geçiyor, akciğerleri dışarıda biraz destekle yaşayabilecek olgunluğa erişiyor. Bu hafta gerçekleşen doğumlara prematür doğum deniyor.

Bebeğin gerek sinirsel gelişimi, gerekse uyanıp uyanma ve tepkimeleri de yerleştiğinden NST denilen alete bağlanılması ve düzenli aralıklarla (2-4 haftada bir) takip yapılmasında yarar var.

Bu arada anne adayının birtakım vajinal akıntıları olabiliyor. Bunların büyük bir kısmı doğal. Ancak kanlı ya da sizi rahatsız eden herhangi bir durumda doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğiniz bu aylarda 40-45 cm 2000-2500 gr ağırlığa ulaşıyor.


Ve Son Haftalar, Çok Heyecanlıyız!

İçinizde koca bir bebek büyüttünüz ama siz de bittiniz biliyorum. Çok kilo aldınız, 7-13 kilogramı geçmediyseniz bizim açımızdan iyi bir hastasınız. Ödemleriniz oldu, yüzünüz gözünüz şişti, memeleriniz büyüdü. Şimdi içinizdeki aşk, sizinle buluşmaya hazır.

Burada hekiminizle konuşarak doğum şekline karar vermelisiniz. Sizin vücut yapınız, bebeğinizin geliş pozisyonu ve ağırlığı ile anlık değişim gösterebilen kalp atımları burada karar vericidir.

Sancılarınızın başlaması ve nişane denilen kanlı sümüksü akıntıdan itibaren artık doğuma hazırsınız.

Önce servikal açıklığın (rahim ağzı açıklığı)10 cm’e ulaşması gerekiyor. İlk kez doğum yapan biri iseniz saatte 1- 1,5 cm,  daha önceden doğurmuş iseniz, saatte 1,5-2,5 cm gibi değişken hızlarda açıklığınız olacaktır.

10 cm’i takiben, bebeğin başı vajinanıza basmaya başlıyor. Bu zaman diliminde doktorunuzla işbirliği içinde doğru teknikle ıkınmanız çok önemli. Her şey yolunda giderse,  yaklaşık 30 dakikada bebek ve 15-20 dakika sonrasında bebeğin eşi doğacaktır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..