Hamilelikte Bu Besinlere Dikkat!
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Ayşegül Bahar, hamilelikte beslenme, yaşamın diğer dönemlerinden daha fazla dikkati gerektirir. Çünkü hem sizin bazı besin ögelerine olan ihtiyaçlarınız artar hem de bebeğinizin anne karnındaki sağlıklı gelişimi yedikleriniz ve içtiklerinizle doğrudan ilişkilidir. Pek çok besini hamileliğiniz süresince güvenle tüketebilirsiniz fakat bazı besinler hamileler için güvenli kabul edilmezler. Bu sakıncalı besinler; gıda zehirlenmesine neden olanlar ve doğmamış bebeğiniz için zararlı olanlar olarak iki kategoride değerlendirilebilir.
Et, Tavuk ve Yumurta: Hamilelikte vücut gıda zehirlenmelerine daha duyarlı olur. Gıda zehirlenmeleri bebeğinizi de sağlığını olumsuz etkileyebilir. Etlerde toksoplazma ve yumurtada salmonella bakterisi bulunabilir. Bu sebeple et, tavuk ve yumurta tüketirken çok iyi pişirmeye özen gösterin. Uygun işlemlerden geçmemiş salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerini de tüketmeyin.
Balıklar: Balık tüketimi, hamileler ve bebeğin gelişimi için son derece faydalı olmakla birlikte bazı balıklar yüksek miktarlarda cıva içerirler. Alınan fazla cıvanın bebeğin beyin ve sinir sitemini olumsuz yönde etkilediğine ilişkin veriler bulunmaktadır. Ancak civa oranı yüksek olan balıklar köpek balığı ve kılıç balığı gibi büyük balıklardır. Küçük balıklardaki cıva oranları aşırı tüketilmedikleri sürece sakıncalı değildir. Haftada 1-2 porsiyon güvenle tüketilebilir. Ton balığı tüketecekseniz haftada 150 gramla sınırlandırın. Çiğ balıklardaki zararlı virüs ve bakteriler zehirlenmeye neden olabilir. Sushi gibi çiğ balık tüketiminden kaçının.
Pastörize Edilmemiş Ürünler: Pastörize edilmemiş peynirlerde listeria bakterisi bulunur. Bu bakteri ölü doğuma, düşüğe ve yeni doğanda ciddi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple tükettiğiniz peynirin pastörize edildiğinden emin olun. Özellikle yumuşak eve küflü peynir türlerine dikkat edin. Aynı şekilde pastörize edilmemiş süt ve diğer içeceklerden de kaçının.
Sebzeler ve Meyveler: Meyve ve sebzelerin dış yüzeylerinde sağlığa zararlı bakteriler ve pestisitler bulunabilir. Bu sebeple tüm meyve ve sebzelerinizi çok iyi yıkadıktan sonra tüketin.
Kahve: Bazı araştırmalara göre hamilelikte fazla kahve tüketimi düşük riskini arttırmaktadır. Kahvenin bu etkisi kafein içeriğinden kaynaklanmaktadır. Günlük kafein alımınızı 200mg ile sınırlandırın. 1 kupa kahvede 100 mg, 1 kupa çayda 50 mg kafein bulunur. Gazlı içeceklerde ve enerji içeceklerinde de kafein bulunduğunu hesaba katın.
Bitki Çayları: Kulaktan dolma bilgilerle bazı bitki çaylarını çok fazla tüketiyorsanız bu konuyu doktorunuza danışmalısınız. O bitki çayının içindeki bir bileşenin fazla alımı size ve bebeğinize zarar veriyor olabilir.
Alkol: Alkolün güvenli alım miktarına ilişkin kanıta dayalı bir veri bulunmamaktadır. En doğrusu hamilelikte alkol alımını durdurmaktır. Fazla alkol alımının bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilediği, düşük ve ölü doğum riskini arttırdığını gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..