Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
45 Yaşından Sonra Düşük Riski Yüzde 80
45 Yaşından Sonra Düşük Riski Yüzde 80
Hamileliği Riske Sokan 9 Neden
Hamileliği Riske Sokan 9 Neden

Hamilelikte Preeklampsi Nedir?

Hamilelikte Preeklampsi Nedir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Aydın: “Hastaların üçte ikisi ilk gebeliklerini yaşayan genç anne adaylarıdır. Daha önceden preeklampsi öyküsü olanlar, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi sistemik hastalığı olanlar, çok genç ya da 35 yaşın üzerinde olanlar, çoğul gebeliği olanlar ile mol gebelik gibi obstetrik problemleri olan hastalar, fazla kilolu gebeler preeklampsi açısından risk altındadır.” diyerek konu hakkında sorularımızı yanıtladı.

Preeklampsi nedir?

Preeklampsi gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve doğumdan sonrada 1. haftaya kadar devam edebilen idrarda protein atımı ve/veya ödem ile birlikte görülen tansiyon yükselmesidir. Preeklampsi de kendi içinde hafif,  şiddetli preeklampsi ve eklampsi olarak sınıflara ayrılmaktadır. Preeklampsinin görülme sıklığı yüzde 10 civarında iken şiddetli preeklampsi yüzde 1 oranında saptanır. En ağır form olan, sara nöbetlerine benzer kasılmaların eşlik ettiği eklampsi ise 1000 gebelikten birinde görülür.

Kimler risk altında?

Hastaların üçte ikisi ilk gebeliklerini yaşayan genç anne adaylarıdır. Daha önceden preeklampsi öyküsü olanlar, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi sistemik hastalığı olanlar, çok genç ya da 35 yaşın üzerinde olanlar, çoğul gebeliği olanlar ile mol gebelik gibi obstetrik problemleri olan hastalar, fazla kilolu gebeler preeklampsi açısından risk altındadır. Kilo burada oldukça önemli ve önlenebilecek bir faktördür. Vücut kitle indeksi (VKI) 20kg/m2 olan gebelerde preeklampsi yüzde 4 oranında görülürken, VKI 35 ve üzerinde olan gebelerde yüzde 15 oranında gözlenir. Bunların dışında ırk, etnisite, genetik yatkınlık, çevresel, sosyoekonomik ve mevsimsel etkiler de söz konusudur.

Neden olur, bulguları nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmediği için ileride preeklampsi gelişip gelişmeyeceğini önceden saptamak pek mümkün değildir; ancak bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Plasentanın anormal gelişimi, sistemik damar iç tabakasında fonksiyon bozuklukları en çok suçlanan faktörlerdir. Hafif preeklampsi genelde çok fazla bulgu vermez. Çoğunlukla rutin kontrol sırasında yakalanır. Tansiyon maksimum 140 ve üzeri minimum 90 ve üzerinde seyreder. Bazen 24 saatlik idrarda 300mg proteinüri (idrar ile vücuttan atılan protein miktarının fazla olması) eşlik edebilir. Şiddetli preeklampside tansiyonun maksimum 160 ve üzerinde, minimum 110 ve üzerinde olmasıdır. Eşlik eden baş ağrısı, görme bozukluğu, karaciğer bölgesinde hassasiyet, kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücre sayısında azalma, karaciğer enzimlerinde yükselme, idrarda özellikle 24 saat toplanan idrarda 2 gr’dan fazla proteinüri saptanabilir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Annede;
Yüksek tansiyon annede kasılmalara, beyin kanamasına ve körlüğe neden olabilir. Böbreklerdeki hasara bağlı olarak böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Karaciğer ile onu çevreleyen zar arasında kanama meydana gelebilir, bu tablo karaciğerde yırtılmaya yol açabilir. Kalp yükündeki ani artışlar kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir. Akciğer ödemi tabloya eşlik edebilir. Yine anne kanında pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak ölümcül tablolar görülebilir.

Bebekte;
Bebekte ise en sık karşılaşılan sorun gelişme geriliğidir. Şiddetli preeklampsisi olan kadınlardan doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 55’inde gelişme geriliği saptanır. Yine bu tür annelerde erken doğum daha sık görülür. Bebeğin eşinin zamansız ayrılması neticesinde bebek ölümleri nadir değildir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Hamileliği sırasında düzenli olarak hekim kontrolünde olan gebelerde, preeklampsi erkenden teşhis ve tedavi edilebilir. Bu anlamda, rutin kontrollerden geçmek, her kontrolde tansiyon ve kilo takibi yapılması bu durumu fark etmenin en basit yoludur. Ayrıca semptomları takip etmek ve hekimi kendisinde gözlemlediği değişikliklere dair bilgilendirmek hem gebelikte preeklampsi tedavisi için hem de karşılaşabileceği diğer sorunların erken tespiti için en iyi yöntemdir.

Anne adayı istirahat etmeli

Preeklampsi teşhisi konulduysa, her doğum öncesi muayenede kan basıncı ölçülecektir. Evde yatak istirahati ile tansiyonun ve fetüsün izlenmesi preeklampsi tedavisinde görülen yöntemlerdir. Yatak istirahati, böbreklerinin daha iyi çalışmasını ve rahme giden kan akışının artmasını sağladığı için tercih edilir. Eğer yatakta istirahat yöntemiyle belirtiler iyileşmiyorsa, bir süre hastaneye yatırmak ve bebeğin akciğer gelişimi sağlanana kadar büyümesini bekleyip doğumu gerçekleştirmek en doğrusudur.
Hafif preeklampside hastanede ya da ayakta tedavi yapılabilir ve bebeğin iyilik hali yakın takip edilir ve gebeliğin 37. haftasında doğumu başlatmak önerilir. 37. haftanın altında ise anne ve bebeğin durumu iyi yapılan testlerde sorun saptanmamış ve bebek gelişimi devam ediyor ise doğumu hemen planlamak yerine anne hastane veya evde yakın takip edilebilir. Anne adayına sol yanına dönerek istirahat etmesi, bebek hareketlerini iyi takip etmesi, gebelik takiplerine düzenli  gelmesi belirli aralıklarla kan basıncını takip ve kayıt etmesi tavsiye edilmelidir. Daha sık yapılan muayenelerde, annenin tansiyon ölçümü, kilo değişiklikleri vücutlarındaki ödem miktarı değerlendirilir ve kanla birlikte idrar testleri tekrar edilir. Bebek ultrasonografi ve NST ile değerlendirilir. Testlerde sorun saptanması durumun kötüleşmesi durumunda doğum planlanır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..