Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğinizin İlklerine Pratik Tavsiyeler -1
Bebeğinizin İlklerine Pratik Tavsiyeler -1
Bebeklerde Sık Görülüyor: Kolik
Bebeklerde Sık Görülüyor: Kolik

Babywearing Nedir?

Babywearing Nedir?


Emzirme Danışmanı, Yenidoğan Hemşiresi, Doğum Koçu ve Babywearing Danışmanı Betül Bağçeci:  “Bebeğin gelişiminin bütünüyle tamamlanması için 21 ay hamilelik gerekmektedir. Bu nedenle fizyolojik gelişimini tamamlamadan doğan bebeklerin gelişimi, doğumdan sonraki aylarda tamamlanır. Bu tamamlanma aşamasında ebeveynlerin bebeği kucakta taşımalarının anneye ve bebeğe birçok faydası vardır.” diyerek Babywearing’in neden önemli olduğunu anlatıyor.

Farklı kültürlerde benimsenmiş bir yöntem

Babywearing’in Türkçe karşılığı bebeği giymektir. Çeşitli araçlarla bebeğin kucakta ya da sırtta taşınmasını ifade eder. Babywearing, çok eski zamanlardan beri ve farklı kültürlerde benimsenmiş bir yöntemdir. Bebeklerin vücut yapılarını incelediğimizde de vücutta taşınmaya uygun olduklarını gösteren birçok bulgu vardır. Embriyonun gelişimi doğumla tamamlanmamıştır. Bebeğin gelişiminin bütünüyle tamamlanması için 21 ay hamilelik gerekmektedir. Bu nedenle fizyolojik gelişimini tamamlamadan doğan bebeklerin gelişimi, doğumdan sonraki aylarda tamamlanır. Bu tamamlanma aşamasında ebeveynlerin bebeği kucakta taşımalarının anneye ve bebeğe birçok faydası vardır.

Güven ve korunma hissini sürdürür

“Babywearing”, yani bebeği giymek, ebeveynlerle çocuklar arasında içtenlikli bir ilişkiyi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda bebeklerin vücutsal, entelektüel ve sosyal gelişiminin en önemli faktörlerinden biri olarak görülür. Bebekler için ilginin değil, günlük aktivitelerinizin merkezinde olmak, bebeğinizin beyinsel gelişimini ve zihinsel kabiliyetlerini geliştirir. Bebeğinizin anne karnında yaşadığı güven ve korunma hissini sürdürür.

Kucakta olmak şımartmaz

Bebekleri bu yöntemle taşımak birçok kültürde yaygın ve doğal sayılmaktadır. Birçok ülkede farklı materyaller kullanılarak ebeveynlerin bebeklerini uzun yıllar taşıdıklarını görürüz. Bebeğinin ihtiyaçlarını gözetebilen ebeveyn, sinyallerini daha rahat okuyabilir. Bebeklerin doğumları ile birlikte getirdikleri içgüdüsel bir ihtiyaç kucakta olmaktır, bu nedenle kucakta olmak şımartmaz.

BEBEĞİ GİYMENİN ANNELERE FAYDALARI

Memnun bebekler-memnun ebeveynler: Bebeğin verdiği sinyalleri doğru yorumlamayı öğrenmek ebeveyne bebekle olan ilişkisinde güven duygusu kazandırır. Bebekle olan yakın vücut teması, ebeveyne bebeğin küçük mimiklerini ve surat ifadelerini anında yakalama olanağı tanır. Ne zamanki bebeğin ağlamasına gerek kalmaksızın onun aç, sıkılmış veya ıslak olduğunu anlıyorsanız, o zaman bebeğin de size karşı olan güven duygusu artar. Bu güven size kendi annelik duygunuza güven olarak geri döner. Bu karşılıklı pozitif iletişim anne ile çocuk arasındaki bağlantıyı derinleştirir. Bu pozitifliği hissetmek özellikle lohusa depresyonu yaşayan anneler için çok önemlidir.

Bebeği giymek bağlantı yaratır: Taşıma yardımları çocukla olan ilişkiyi geliştirmek için muhteşem birer araçtır. Babalar, dedeler, nineler, üvey anne ve üvey babalar, çocuk bakıcıları için idealdir. Çocuğunu taşıyan genç bir babayı düşünün; bebek yavaş yavaş onun sesine alışır, kalp atışını, hareketlerini hisseder, surat ifadesini gözlemler ve bu yolla ona güçlü ve kalıcı bir şekilde bağlanır. Taşıma yardımları bebeklerle ilişkide her yetişkin için çok pratiktir.

Konfor ve rahatlık: Taşıma yardımı kullanırken aynı zamanda daha büyük çocuklarınıza da göz kulak olabilir, ev işlerini korkan ve huzursuzlaşan bir çocuğun ağlaması yüzünden kesintiye uğramaksızın halledebilirsiniz. Bunun bir diğer olumlu yan etkisi, daha büyük çocuklarınızdaki rekabet ve kıskanma duygusunu azaltmasıdır!

İlginin değil, aktivitenin merkezi: Çocuk kucakta taşındığında ilginin değil, aktivitenin merkezinde olur. Ebeveynlerin vücuduna yakındır ama her zaman ilgiye boğulmaz. Bu durum çocukta dış dünyaya karşı bir farkındalık yaratır, ebeveynler kendi işlerine güçlerine bakarken, çocuk sadece ihtiyaç duyduğu anlarda işaret verir ama ebeveynler bunu derhal fark ettikleri için, çocuk ağlamaksızın beklemeyi erken öğrenir.

Hareketlisinizdir ve bebeğinizi her yere götürebilirsiniz: İster bir dağa tırmanma turu, ister büyük şehir karmaşası, ister gezme, toplu taşıma, çarşı, pazar… Bir taşıma yardımıyla önünüzde engel yoktur!

BEBEĞİ GİYMENİN BEBEĞE FAYDALARI

Mutlu bebekler: Evet, doğru! Taşınan bebekler daha az ağlar, daha az çığlık atar!  “Journal of Pedriatrics” yayınında Amerikalı araştırmacıların buluşlarına göre, günde üç saat taşınan çocuklar toplamda yüzde 43 daha az ağlayıp, huzursuzlaşıyor. Gece saatlerinde bu değer yüzde 54’e kadar çıkıyor.

Kucak bebekleri ve özellikle erken doğmuş bebekleri olumlu etkiler: Erken doğmuş bebekler ve “High-Need Babies“ olarak adlandırılan veya kucak bebeği de denilen aşırı ilgiye muhtaç bebekler dünyaya sıklıkla zayıf bir sinir sistemiyle gelirler. Anne vücuduyla temas halinde taşınan bebekler annenin nefes alıp verme ritimleri, kalp atışı ve hareketleriyle uyumlu hale gelirler. Bu simülasyon bebeğin vücutsal reflekslerinin kontrolüne yardımcı olur ve ekstradan bir güven hissi sağlar. Hatta araştırmalara göre, erken doğmuş bebekler arasında sıklıkla taşınan ve dokunulan bebekler daha hızlı kilo alıp daha sağlıklı oluyorlar.

Bebeğin tüm hareket organları ve metabolizması kucaklanmadan faydalanır: Bebek giyildiğinde pasif kalmaz, kasları ve vücudu durmadan dışarıdan sinyaller alır ve çocuk bunlara karşılık verir. Kasların devreye girmesi kan dolaşımını iyileştirir ve sonuçta kemiklerin, eklemlerin ve kasların gelişimi daha sağlıklı olur.

Kalp atışı ve nefes düzenlenir: Yaşamsal öneme sahip nefes, sindirim ve dolaşım gibi fonksiyonlar giyilen bebekte  canlanır ve taşıyıcı ebeveynlerin ritmi çocuklara bulaşır.
Taşıma beyindeki iletişim ağının optimal bir şekilde gelişmesine yardımcı olur: Giyilen çocuk, beşikte bekletilen veya arabada gezdirilen çocuklara göre çok daha fazla görsel, dokunsal, hareket ve denge duyusunu geliştirici uyarılar alır. Her iki beyin lobu da taşıma aracılığıyla optimal bir şekilde uyarıldığı için beyin içerisindeki iletişim ağının gelişimi ve sinaps oluşumu canlanır.

Güven duygusunun pekişmesi ve kişilik gelişiminin desteklenmesi: Yakınlık ve korunma, sağlıklı bir gelişim için elzemdir. Taşıma esnasındaki yakın vücut teması bebekteki temel yakınlık ve korunma ihtiyacını tatmin eder ve bu da çocuğun gelecekte karşılaşacağı durumlara karşı kendine güvenli olmasını sağlar. Taşıma bu açıdan kişilik gelişimine de etkide bulunur.

Dil gelişiminin desteklenmesi: Ebeveynler, taşıdıkları çocuklara yakınlıkları sebebiyle otomatikman daha çok konuşur ve onları daha çok okşar. Taşınmış çocuklar bu yüzden dil öğrenme sürecinde daha avantajlıdırlar. Sürekli konuşan ebeveyni duymak, taşınan bebekler için dili tanıdık ve alışıldık bir şey haline getirir.

Üç aylık bebeklerin sindirim sistemi güçlüklerini azaltır: Üç aylık bebeklerdeki gaz sancıları, taşıma esnasındaki vücut ısısı ve doğal masaj aracılığıyla azalır.

Sağlıklı kalça gelişimi: Bacakların açılmış, öne doğru duran pozisyonu (‘ÇAP’ pozisyonu), iyi bir taşıma beziyle dikkatlice yapıldığı müddetçe kalça gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..