Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa
Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa
Büyüme Efsanelerine Kanmayın!
Büyüme Efsanelerine Kanmayın!

Bebeğinizi Aşırı Sallamayın

Bebeğinizi Aşırı Sallamayın


“Hanimiş benim bebeğim…” derken bebeğini havalandırarak sevenler el kaldırabilir mi? Sizi şöyle sağ tarafa alalım, neden mi? Çünkü bu sevgi gösterisi aslında öyle sandığınız gibi masum bir durum değil. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ercan Tutak: “Bebek, her havaya atılıp tutulduğunda iç organlar yer değiştirebilmektedir. Bağırsağın da dolaşımı bozulmakta hatta her harekette bağırsak bağırsağın içine girebilmektedir.” diyerek sallama davranışının sonuçlarını bizlerle paylaşıyor.

 

Çocuk Yukarı Kaldırıldığında Organları Yer Değiştiriyor


6 ay-2 yaş arası bebeklerde havaya atarak sevme, bağırsak düğümlenmesi başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bebek, her havaya atılıp tutulduğunda iç organlar yer değiştirebilmektedir. Bağırsağın da dolaşımı bozulmakta hatta her harekette bağırsak bağırsağın içine girebilmektedir. Ayrıca bebeğin başının tavana değmesi ya da tutulamayıp yere düşmesi sonucunda oluşacak travmalar da ciddi sağlık sorunlarına hatta kalıcı sakatlıklara zemin hazırlamaktadır.

Bebekleri Ayakta Değil Dizde Sallayın


Bebekler uyuması için mümkünse ayakta sallanmamalıdır. Eğer sallamadan uyumuyorsa özellikle küçük bebeklerde dize alınıp çok yavaş, bütün gövdesi uyumlu hareket edecek şekilde sallanarak uyutulabilir. Yetişkinlerde beyin dokusu kafatasının içini tamamen doldurmuştur oysa bebeklerde öyle değildir ve her harekette aşırı sallanır. Dolayısıyla beyin dokusunda sinir hücre kaybına yol açabilir. Ayrıca bebekleri koltuk altından kavrayıp sarsmak, kafa öne ve arkaya hızla gidip geleceği için retina kanamalarına ve kafa içi kanamalarına neden olabilir.

Hareketli Çocuklar Sallanmayı Daha Çok Seviyor


Bebekler ya da çocuklar sallanarak uyumayı bilmez, bunu anne baba öğretir. Bir kere sallanırsa çocuk daha fazla sallanmak ister. Sallanma hafif bir baş dönmesine yol açar ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Özellikle gün içinde koşturan, oyun oynayan, aktif çocuklar daha çok sallanmak ister. 

Bebekler Nasıl Uyutulmalı?


Bebekler gece gündüz ayrımına 4. aydan sonra varır. Dolayısıyla 4. aydan sonra gece uykularını daha çok uzatmak gerekir. Akşam 9-10 gibi iyice karnını doyurup yatırmak gerekir ve sabah 6-7’ye kadar ellenmemelidir. Ancak bu kilo durumu iyi olan bebekler için geçerlidir. Eğer kilosu normalin altında ise gece de beslenmelidir. Eğer gece emiyorsa bebekler göğüste değil, yatakta uyumalıdır. Göğüste uyumaya alışan bebek, sürekli bunu isteyecektir. Göğüste uykuya dalan bir bebeğin uyandığında kendi yatağında olduğunu görünce vereceği tepki de ağlama ve huzursuzluk olur.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..