Bebeğinizin İlklerine Pratik Tavsiyeler -1
Hayatta neyin ilki kolay oldu ya da neyin ilk günü sizi “nasıl olacak acaba” sorusu ile baş başa bırakmadı ki? Hayatınızın en özel anında, dokuz ay on günlük sürecinizde bebeğinizle vakit geçireceğiniz günleri hayal ederken ilk banyosundan ilk tırnak kesimine kadar yapılacakları düşünüp, panikliyor musunuz? Öncelikle sakin olun, su akar yolunu bulur. Bol bilgi, birazda serinkanlılıkla bu işin üstesinden gelebilirsiniz. Elbette uzmanlarımızın da bilgilerine kulak vererek tabi ki. Bakın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar konuyla ilgili neler anlatıyor.
İlk banyosunu nasıl yaptırmalısınız?
Hastanede doğan bebeklerin genellikle ilk banyoları hemşirelerin denetiminde yapılıyor. Hala görüş birliği olmayan durum göbek noktası. Banyo göbek düştükten sonra mı yapılmalı, göbek düşmeden mi yapılmalı sorunu. Bu anlamda bir görüş birliği yok ama kendi fikrim uygun şartlarda olabilir, sonrasında göbek bakımının uygulanması şartıyla. Çünkü ilk banyo da dahil olmak üzere, banyo bebeği rahatlatıyor. İlk banyo genellikle hastanelerde annenin de katılımıyla yapılıyor. Hemşire arkadaşlarımız nelerin ne şekilde uygulanacağını, banyonun nasıl yapılacağını anlatıyor.
Evde de ortam ısısı önemli. Çok sıcak ve çok soğuk olmayan 23-24 derecelerde bebek soyulabilir. Su sıcaklığı 36-37 derece olmalı. Banyo küvetlerinde filelerin üzerinde su hafif hafif dökülebilir. Şampuan veya sabun elde köpürtüldükten sonra yumuşak bir şekilde veya bebek lifleri kullanılabilir. Zaten bebeğin kirli bir cildi olmaz. Banyo gergin olan bebeğin huzursuzluğunu alır, uykusu olmayan bebeğe uyku getirir, bebeğin daha iyi beslenmesini sağlar, daha uzun süreli yatmasını ve bebeğin daha mutlu olmasını sağlar. İlk 1-2 ayda annenin bebeği tek başına yıkaması biraz sıkıntılı olabilir. Genelde 2 kişi bebeği yıkayabilir. Bir kişi bebeği tutarken ikinci kişi sabunlayıp suyu dökebilir. Karın kısmı ele oturtulacak şekilde sırtından su dökülerek ve en son da kafa kısmı yıkanabilir. Silerek değil hafifçe bastırılarak bebek kurutulabilir. Havlunun ince ve yumuşak olması önemli…
Tırnaklarını ilk defa keserken nelere dikkat etmelisiniz?
İlk tırnak kesimi çok önemli. Bebekler doğduktan sonra 3-4 ay içerisinde kontrolsüz ve ani hareketler, ani el darbelerini yüzüne doğru götürme gibi davranışlar içerisinde olabiliyorlar. Bebeklerin ayak tırnakları kısadır tabii ki ama el tırnakları büyümeye devam eder. Hatta bazen yeni doğduğunda dahi biraz tırnak katını geçmiş şekilde de doğabilir. Tırnaklar dokunulduğu zaman yumuşak da olsa incedir ve jilet gibidir. Bazen gözlere bile zarar verebiliyor. Bu nedenle mutlaka bebeğin tırnaklarını kendisine zarar vermeyecek şekilde devamlı kesmek gerekiyor. İlk 2 ay içerisinde eldiven önerilebilir ani hareketlerden bebeğin yüzünü korumak adına. Bebek uyanıkken ve ağlıyorken tırnakları kesmek zordur. Aileler tırnakları ne zaman kesebilirim diye soruyor. Aileler kendilerini tırnak kesme özgüveninde hissettiği her zaman bebeklerinin tırnaklarını kesebilirler. Bu genellikle çocuk sakinken, uykudayken olur. Bebeklerin tırnakları ince olduğu için banyo sonrasında daha da yumuşar. Uygun bir tırnak makasıyla yuvarlak olacak şekilde kesmek gerekir. İlk tırnaklar birinci haftanın sonuna doğru kesilebilir ancak banyo sonrası iyice yumuşamışken uygun bir tırnak makasıyla özellikle annenin yapması uygundur.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..