Bebeklerde Sık Görülüyor: Kolik
Kolik, bebeklerin büyüme sürecinde aileleri en fazla zorlayan şeylerden biri. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sebep olabilecek etkenler mevcut ve araştırılmaya devam ediyor. Bebeği ve aileyi rahatlatacak çözümlerle ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı’dan bilgiler aldık.
Kolik nedir?
Kolik; üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve geçmeyen ağlama nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Bu durum bebeklerin %5-%25’inde görülür. Genellikle doğumdan sonra iki ya da üçüncü haftada başlar. Altıncı-sekizinci haftalarda artmaya başlar ve üçüncü-dördüncü aylarda kendiliğinden düzelir.
Kolik ağlaması, normal ağlamadan farklıdır. Bu şekilde bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlayabilir. Pek az çocukta ağlama, 24 saat sürebilir. Ağlama nöbetleri genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Kolik ağlaması her gün yineler, bazen bir gece olmadığı görülebilir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker. Ağlama nöbeti ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama olur.
Bebeklerde kolik belirtileri
Bebeğin aniden ağlamaya başlaması,
Yüzde kızarma,
Bacakların karna doğru çekilmesi,
Elleri yumruk yapma,
Ağrılı yüz ifadesi,
Sırtını geriye atma,
Gaz çıkarma,
Şiş ve gergin karın,
Ayrıca bu durum inek sütü alerjisi, idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, laktoz intoleransı, gastroözefagialreflü hastalığı, koroner arter anomalisi, hırpalanmış bebek sendromu gibi hastalıklarla da karıştırılabilmektedir. Bu nedenle ikisi karıştırılmamalıdır.
Bebeklerde kolik nedenleri
Bebeklerde koliğe neden olabilecek pek çok sebep sıralanabildiği gibi kesin olarak hangi nedenden kaynaklandığı henüz tespit edilememiştir. Kolik sancısına yol açabilen durumlar; anne sütü alerjisi, laktoz intoleransı, gıda alerjisi, sindirim sisteminde bulunan normal bakterilerdeki değişiklikler, sindirim sisteminin henüz gelişmemiş olması şeklinde düşünülmektedir. Hamilelik döneminde sigara kullanan annelerin bebeklerinde kolikle karşılaşma ihtimali 2 kat daha fazladır.
Bebeklerde kolik nasıl geçer?
Kolik sancısı için mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Bebeğin arabayla gezdirilmesi, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, şarjlı süpürge sesleri bebeği rahatlatabilir.
Bebek mama ile besleniyorsa mama markası değiştirilebilir. Bazı mamalar bebekte sindirim zorluğuna neden olabilmektedir.
Bebek ılığın biraz üstü olan sıcak suyla yıkanabilir. Bu bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Biberonla beslenen bebekler çok fazla hava yuttuklarından bu durumda bebeklerde kolik sancısını tetikleyebilmektedir. Gaz yapmayan biberon kullanmak ve bebeği yedirdikten sonra kucağınıza alıp sırtını sıvazlamak gazını çıkarıp rahatlamasını sağlayacaktır.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..