Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Hamilelik döneminde bebeğin beslenmesi, oksijenlenmesi gibi birçok görevi üstlenen, bebek ile anne arasındaki önemli bağ, göbek bağı, doğum sonrasında görevini tamamlayacağı için kesilir. Yenidoğan bakımının önemli bir parçası olan göbek bağı bakımının detaylarını Gaziantep Özel Bossan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Kürşat Akkar anlatıyor.
Göbek bağının görevleri
Göbek bağı anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için annedeki protein, karbonhidrat, vitamin ve elementlerin bebeğe taşınmasını sağlayan damarsal bir yapıdır. Anneden geçen yüksek oksijenli kanı bebeğe taşır ve bebekte oluşan boşaltım ürünlerini anne vücuduna taşıyarak vücuttan atılımını sağlar.
Göbek bağı sayesinde annedeki antikorlar bebeğe geçerek bebeğin bağışıklığını güçlendirir. Geçen bu antikorlar doğumdan sonra belli bir süreye kadar bebeği mikroplardan korur.
Doğum esnasında göbek bağı steril bir şekilde kesilir ve klempe edilir. Jölemsi, mavimsi ve beyaz bir renkte olan göbek bağı kuruyarak siyah ve koyu bir renge dönüşür. Doğumdan sonra göbek bağı fonksiyonunu yitirdiği için fonksiyonsuz bir yapı olarak kurumaya başlar.
Göbek bağı bakımı nasıl yapılır?
Bebek doğduğunda göbek bağına ayrı bir özen gösterilmelidir. Göbek bağından bebeğin vücuduna birçok mikrop girebileceği için, göbeğin temiz ve kuru tutulması son derece önemlidir.
Ortam şartları ve hijyeni iyi olmayan yerlerde bebeğin göbeğine % 70’lik alkol ile günde bir veya iki defa bakım yapılıp temizlenmelidir.
Göbek bağının kuru ve temiz tutulması son derece önemlidir. Göbek bağına herhangi bir krem veya topikal antibiyotik kremlerin kullanılması önerilmemektedir. Bu göbeğin düşmesini geciktirmektedir.
Göbek bağı mutlaka alt bezinin üstünde tutulmalıdır ve üzerine hiçbir şey sürülmemelidir. Göbek bağına olası idrar ve kaka bulaşması mikrop tutmasına sebebiyet verir. Bu nedenle alt bezinin üstünde tutulması son derece önem teşkil etmektedir. İdrar ve kaka bulaşı olduğu zaman göbek bağını ılık su ile temizlenmesi gerekmektedir.
Göbek bağı genellikle ikinci haftada düşer. Göbek düşene kadar bebeği silme şeklinde yıkayabilirsiniz.
Göbek bağı düştükten sonra ise normal banyosunu yaptırabilirsiniz.
Göbek bağı bakımında nelere dikkat etmeli?
Göbek bağı çevresinde kötü kokulu akıntı, iltihap, kızarıklık ve şişlik olursa zaman kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurunuz. Göbek bağı düştükten sonra bir miktar kan damlası gelebilir. Bu normal bir durumdur. Ancak göbekten kan damlası ısrarlı bir şekilde gelmeye devam edecek olursa mutlaka uzman bir çocuk hekimine başvurmanız gerekir. Doğum sırasında bebeğe yapılan K vitamini iğnesi bebekte oluşabilecek kanama problemlerinin önüne geçer. Göbek bağında ısrarlı kanama olması halinde yapılan K vitamini tekrar ikinci defa yapılabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..