Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Owlet Akıllı Çorap ve Bebek Kamerası ile Bebeğiniz Her An Kontrol Altında
Owlet Akıllı Çorap ve Bebek Kamerası ile Bebeğiniz Her An Kontrol Altında

Hıçkırık Nedir, Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık Nedir, Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Bebeklerin özellikle ilk yılında çok sık yakalandığı hıçkırık nöbetleri kısa sürdüğü müddetçe genellikle iyi beslenmenin bir işareti olarak görülüyor. Ancak uzun süreli hıçkırık nöbetleri, bebekleri huzursuz etmesinin yanı sıra başka rahatsızlıkların da habercisi olabiliyor.

Aslında basit bir diyafram kasılması olan hıçkırık, anne karnından itibaren hayatımızın doğal bir parçası. Hazımsızlık, hava yutma ve stres gibi sebeplerle her insanın mutlaka deneyimlediği bu durum, daha anne karnındayken başlayarak bebeklerde de sıklıkla görülüyor. Genelde zararsız olan hıçkırma hali çok uzun süre boyunca inatçı bir şekilde devam ediyorsa önlem almak gerekiyor. Daha fazla detay için hıçkırık nedir, bebeklerde hıçkırık neden olur, nasıl geçer ve benzeri sorularınıza bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırık, göğüs kafesi ve karın kısmının arasında, akciğerin alt bölgesinde yer alan diyafram kasının ani ve istemsizce kasılması sonucunda ortaya çıkan reflekse deniyor. Diyaframdan gelen bir sesle kendini gösteren hıçkırık refleksine yemek yerken yutulan hava, fazla yeme kaynaklı hazımsızlık, gazlı içecek tüketme, stres ve ani duygusal değişimler sebep olabiliyor.

Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülmesi doğal olan hıçkırık, genel olarak bir hastalık belirtisi olarak sayılmıyor. Bununla birlikte normal bir hıçkırığın dakikada 6 ila 12 kez olması, birkaç dakika içerisinde de geçmesi bekleniyor. Eğer hıçkırık 2 saatten uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünülmesi öneriliyor.

Hıçkırık çeşitleri;
● 48 saatten fazla süren durumlar için “akut hıçkırık”,
● 2-30 gün süre zarfında devam eden durumlar için “inatçı hıçkırık”,
● 1 aydan daha uzun süren durumlar için ise “dayanılmaz hıçkırık” adlarıyla anılıyor.

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Her yaşta ve cinsiyette görülmesi doğal olan hıçkırık, yenidoğan döneminden itibaren tüm bebeklerde gözlemlenebiliyor. Ankara Üniversitesi Sağlik Uygulama ve Araştırma Hastanelerinin yayınladığı Bebek Bakım Rehberi’nde bebeklerde hıçkırık, “bebeğin midesinin normalden fazla dolması ile diyafram kasının kasılması sonucunda ortaya çıkan normal bir refleks” olarak açıklanıyor. İlgili kaynakta ayrıca, bebeğin hıçkırmasının bebeğin doyduğuna ve iyi beslendiğine işaret ettiği bilgisi veriliyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün resmi sitesinde yer alan Bebeklerde Hıçkırık Nedir? Nasıl Geçer? başlıklı yazıda da bebeklerde hıçkırığın sık rastlanan ve endişeye gerek olmayan bir durum olduğunu yazıyor. Buna ek olarak hıçkırığın sebebinin, “(...) midenin hızlı büyümesi ve hıçkırığa yol açan siniri uyarması (...)” olarak belirtiliyor. Gazın iyi çıkarılamaması, hava yutulması, ani sıcaklık değişikliği ve heyecanlanma gibi duygu değişimlerinin de bebeklerde hıçkırığa neden olabileceği ekleniyor.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Önlenir?

Bebeklerde hıçkırık tutmasını önlemenin birkaç yolu bulunuyor. Son derece pratik bir şekilde uygulanabilecek, gerekli özen ve dikkat gösterildiği takdirde bebeğin hıçkırığını hemen keserek rahatlamasını sağlayacak bu yöntemler şöyle:
● Hıçkıran bebeği dik tutarak hıçkırığın geçmesine yardımcı olmak
● Sık sık emzirerek bebeğin aç kalmasını önlemek ve böylece emzirme sırasında açlık nedeniyle acele ederek hava yutmasının önüne geçmek
● Bebeğe tatlı kaşığıyla anne sütü ve su vererek yutkunmasını sağlamak
● Sırtını sıvazlayarak gazını çıkartmak
● Bebeğe emziğini vererek sakinleşmesini ve diyaframının gevşemesini sağlamak

Bebeklerde Sürekli Hıçkırmak Normal mi?

Bebeklerde hıçkırık anne karnındaki dördüncü aylarından itibaren görülmeye başlıyor ve ilk aylarda daha sık olmak üzere devam ediyor. Dolayısıyla bebeklerde kısa süreli hıçkırıklar sık görülen ve normal karşılanan bir durum. Ancak hıçkırık 10 dakikadan fazla sürüyorsa ve bebek rahatsız olmuş görünüyorsa önlem almak gerekiyor. Hıçkırığa kusma ya da benzeri başka bir durum eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora gitmekte fayda bulunuyor.

Bebeklerde hıçkırma normal görülse de anormal sıklıklarda hıçkırık nöbetleri, ciddiye alınması gereken bir duruma işaret ediyor olabilir. Bebek hıçkırma nöbetleri nedeniyle düzgün beslenemiyor, uykusundan uyanıyor ya da nefes alma güçlüğü yaşıyorsa bu konuda mutlaka bir uzmana danışarak önlem almakta fayda bulunuyor.

Bebeklerde Hıçkırık Tuttuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler hıçkırmaya başladığında rahatlaması ve hıçkırığın sonlanması için bebeği dik pozisyonda tutmak gerekiyor. Dik tutarken hafif hafif sallamak, bebeğin gevşemesine ve hıçkırığının geçmesine yardımcı oluyor. Tıpkı gaz sancısında olduğu gibi bebeğe yardımcı olmak için sırtını sıvazlamak da hıçkırığın geçmesini kolaylaştırıyor.

Hıçkırık tuttuğunda bebeklerin rahatsız olup stres düzeylerinin artması, daha fazla hıçkırmalarına neden olabilir. Sakinleşmesi için bebeğinizi kucağına almanız, emmesi için emziğini vermeniz işe yarayabilir. Emzik bebekleri sakinleştirirken diyaframlarının da gevşemesine neden oluyor ve böylece hıçkırık sorunu da genellikle çözülüyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, bir bebek sağlığı uzmanı tarafından yapılan açıklamaların ya da verilen önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeklerde hıçkırık hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
 

Kaynaklar:
https://hastane.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/365/2024/07/Bebek-Bakim-Rehberi.pdf 
https://tektiklabilgielinde.saglik.gov.tr/bebek-sagligi/bebeklerde-hickirik-nedir-nasil-gecer.html
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..