Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğiniz Çok mu Sinirli
Bebeğiniz Çok mu Sinirli
Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa
Bebeğiniz Sürekli Ağlıyorsa

İlk 1000 Günün Önemi

İlk 1000 Günün Önemi

Anneler İlk 1000 Günün Önemini Yeterince Bilmiyor

Hayaller Fabrikası tarafından hayata geçirilen Bebek Konferansı'nda DORinsight tarafından Türkiye genelinde annelerle online olarak gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları açıklandı. Araştırma anne ve anne adaylarının sadece dörtte birinin "İlk 1000 gün" kavramını bildiğini ortaya koyarken, aşıların önemi, emzirme dönemi, bebeğin güvenliği ve sağlığı konularında katılımcıların tamamına yakınının bilgi sahibi olduğu belirlendi. 

İnsan yaşamının ilk 1000 gününün önemine dikkat çekmek amacıyla Hayaller Fabrikası tarafından hayata geçirilen Bebek Konferansı'nda, Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight tarafından gerçekleştirilen “Bebeklerde İlk 1000 Gün Araştırması”nın sonuçları açıklandı. 1-14 Mart 2016  tarihleri arasında online olarak yapılan araştırmaya; Türkiye temsili, A-B-C1-C2-D-E sosyo-ekonomik segmente mensup 1619 anne katıldı. Araştırma kapsamında katılımcı annelere ve anne adaylarına bebeklerinin gelişimlerinde hangi faktörlere dikkat ettikleri ve ilk 1000 gün hakkında sorular soruldu.

İlk 1000 gün kavramını 4 anneden biri biliyor

Araştırmada annelere ve anne aaylarına "İlk 1000 gün" kavramını bilip bilmedikleri sorulduğunda, katılımcıların sadece dörtte birinin ilk 1000 gün hakkında bilgi sahibi olduğu belirleniyor "Bilmiyorum" yanıtını veren anneler dışında, ilk 1000 günü katılımcıların %13'ü "Doğumdan sonraki ilk 1000 gün", %10'u "0-3 yaş arası dönem", %8'i "Bebeğin sağlıklı gelişmesi için gereken dönem", %8'i "Anne ve bebeğin beslenmesinin önemi" olarak tanımlıyor. Annelerin sadece %4'ü ilk 1000 günü "Anne karnından iki yaşına kadar olan süre" olarak açıklıyor.

Katılımcıların yüzde 64’ü ise ilk 1000 günde gerekli tavsiyeleri doktorlardan alıyor. Geriye kalanların yüzde 22’si kendi annesi ya da kayınvalidesinden destek alırken, yüzde 14’ü arkadaş, çevre ve internetten yararlanıyor.

İlk 1000 günde günlük bebek harcaması

İlk 1000 günde anneler alışverişlerini %79 oranla mağazalardan yaparken, %19’u internetten alışveriş yapıyor. Annelerin neredeyse yarısı ilk 1000 günde bebek için harcanan bütçenin günlük 10 TL'ye kadar olduğunu belirtiyor. Bu bütçenin günlük 10-20 TL arasında olduğunu belirtenlerin oranı üçte bir iken, ilk 1000 gün için günlük 20 TL’den fazla bir bütçe harcandığını belirten annelerin oranı dörtte bir olarak belirleniyor.

Her 10 anneden 3’ü bebeklerini 19-24 ay arası emziriyor

Ankette bebek gelişimi için en önemli gıdanın anne sütü olduğu gerçeğiyle sorulan emzirmeyle ilgili sorunun sonucuna göre annelerin %98'inin bebeklerini emzirdiği, %2'sinin ise hiç emzirmediği ortaya çıkıyor. Anket sonuçlarına göre %28 oranla anneler bebekleri 19-24 ay arasında emzirmeyi tercih ederken, %22’sinin 13-18 ay arasında emzirmeyi tercih ettiği görülüyor. 7-12 ay arası ve 0-6 ay arası emzirmeyi düşünen annelerin ise %21 ile aynı oranlarda olduğu ortaya çıkıyor.

Ek gıdada annelerin ilk tercihi yoğurt ve peynir

Annelere anne sütüyle birlikte ya da anne sütünü bıraktıktan sonra hangi ek gıdaları tercih ettikleri sorulduğunda, annelerin dörtte birinin ek gıda olarak yoğurt ve peyniri tercih ettiği görülüyor. Ek gıda sıralamasını %18'le çorba, %17 ile sebze ve meyve püresi, %14 ile bebek ve bisküvi maması takip ediyor.

Annelerin çoğunluğu aşıya önem veriyor

Anket çalışması %97 oranla annelerin bebek sağlığı için en önemli unsurlardan biri olan aşılara önem verdiklerini ortaya koyuyor. Bebeklerine aşı yaptırmanın gerekli olduğunu düşünen annelere "Aşılarını nereden takip ettikleri" sorulduğunda, %45’i aile hekiminden kontrol ettiğini belirtiyor. %35’i çocuk doktorundan takip ettiğini belirtirken, yüzde 8’i kendisinin takip ettiğini dile getiriyor. Bebeğin aşılarını internet ve aplikasyonlar gibi yöntemlerle takip ettiğini söyleyen annelerin oranı ise %12 olarak belirleniyor.

Doktor seçimi referansla, hastane seçimi donanımla

Annelere doğum öncesi bebek doktorlarını nasıl buldukları, hastane koşullarında nelere dikkat ettikleri ve nerede doğum yapmak istedikleri sorulduğunda öncelikli olarak doktor seçiminde en önemli etkenin 'referans' olduğu görülüyor. Annelerin yüzde 84’ü doğum doktorunu çevresindekilerin tavsiyeleri ve referanslarıyla seçiyor. Hastane koşullarına bakıldığında ise annelerin %63’ünün hastanelerin yenidoğan ünitesi gibi birimlere sahip tam teşekküllü hastaneleri tercih ettikleri ortaya çıkıyor. Seçmiş oldukları doktorun tercih ettikleri hastanede görev yapıyor olması ve hastanenin temiz, hijyenik olması da hastane seçimini belirleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, anket kapsamında annelerin yüzde 98’inen doğumlarını yurt içinde yapmış ya da yapmayı planlıyor oldukları belirleniyor.

Bebeğin güvenliği ve sağlığı her şeyden önemli

İlk 1000 günde annelerin %97'sine göre otomobillerde çocuk koltuğunun ve arka koltuk emniyet kemerinin zorunlu olması gerekiyor. Annelerin %96'sı bebek güvenliğinde bebek kamerası, kapı-merdiven bariyerleri ve priz aparatlarının kullanılması gerektiğini ifade ederken, %93'ü bebek sağlığı için organik gıda tercih etmenin gerekli olduğunu düşünüyor.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..