Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Beslenmenizi Düzenleyerek Mevsimsel Hastalıklarla Savaşabilirsiniz

Beslenmenizi Düzenleyerek Mevsimsel Hastalıklarla Savaşabilirsiniz

 

 

Bir Amerikan atasözü aynen şöyledir. “an apple a day keeps the doctor away” bu atasözünün Türkçe versiyonu “güneş giren eve doktor girmez” anlamındadır. Yani hastalanmak istemiyorsak beslenmemize de temizliğimize dikkat ettiğimiz gibi dikkat etmemiz gerekmektedir. Pek bu ne kadar doğru? Bir diyetisyen olarak bu konuyu enine boyuna bu ayki yazımda tartışmak ve incelemek istiyorum.

Aslında hiçbir gıda mucizevi bir şekilde virüs veya bakterilerin vücudunuza girmesini engellemez. Sizin beslenmenizde yapacağınız düzenlemeler immün (bağışıklık) sisteminizin daha güçlü olmasını sağlayarak vücudunuza giren mikroorganizmalarla olan savaşın daha kolay atlatılmasını sağlar.

Düzenli ve dengeli beslenen herkesin bağışıklık sistemi zaten güçlüdür. Bazı süpekülasyonlar sayesinde paralarımızı çöpe atmamıza gerek yok diye düşünüyorum. Örneğin özellikle nar suyu tüketilmesinin gribi engellediği söylenip duruyor, oysa sadece nar suyu içmek engeller mi acaba? Nar suyu yerine narın kendisini yeseniz engellemez mi?

Sağlıklı beslenme kriterlerini okuduğumuz zaman her yerde meyvelerin posaları ile birlikte tüketilmesi gerektiğini okuruz. Ayrıca bilimsel araştırmalarda da meyvelerin kabuklu olarak tüketildiğinde daha sağlıklı olduğu çünkü kabuğun altında da bazı mikronutrientlerin olduğunu görmekteyiz. Buradan yola çıkarak meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin diyor ve günde 5 porsiyon meyve tüketmeniz bağışıklık sisteminizi rahatlıkla güçlü tutacağını özellikle belirtmek istiyorum. Ör: 2 mandalina, 1 orta boy portakal, 1 büyük nar.

Çeşitlilik: dondurulmuş, kurutulmuş veya taze olmak kaydıyla meyve ve sebzelerin çeşidini beslenmenizde arttırın. Beslenmenizde çeşitlilik oluşturun calsiyum, protein, posa yeterli miktarda tüketin. Tek cins bir beslenme çeşidi her türlü vitamin ve mineralleri tüketmenizi engeller dolayısıyla bağışıklık sisteminizi yeterli ölçüde besleyemezsiniz.

Vitamin takviyeleri: Gerçekten vitamin takviyesi yapma gerekliliği sürekli bilimsel platformlarda tartışılmaktadır. Ve gerçekten yeterli ve dengeli besleniliyorsa günlük vitamin mineral ve diğer besin öğeleri yeterli alınıyorsa sizin ek vitamin takviyesi kullanmanız paranızı çöpe atmakla aynı anlama geldiği düşünülmektedir.

Besin güvenliği: Bu konu tabii ki en önemli ayrıntılardan bir tanesi. Özellikle meyve ve sebzeleri mutlaka mevsiminde tüketin. Mevsimi olmayan sebze meyveleri almayın. Mutlaka ellerinizi yemek yemeden önce ve sonra yıkayın. Tabii ki sebze meyvelerinizi de mutlaka yıkayın. Yıkamadan tüketmeyin.

Sağlıklı beslenme kriterlerinizi belirleyin ve kendinize uygun bir yaşam şekli oluşturarak gribal enfeksiyonlarla savaşı kazanmak için elinizden geleni yapın. Vitamin takviyesi alıp almamanız konusunda beslenme uzmanlarına danışın ve kendi yaşamınıza uygun bir düzen oluşturmak için danışmanlık mutlaka alın. Unutmayın sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ilkesinden hayatına mutlaka egzersizi de eklemeye çalışın. Bu konulara dikkat edildiği takdirde virus ve bakterilerle savaşı rahatlıkla kazanabilirsiniz. Örnek bir menu veremiyorum çünkü her bireyin alması gerekli olan kalori dengeleri farklıdır. Ancak genel ilke olarak şu grip mevsimi geçene kadar sebze ve meyvelerinizi 5 er porsiyon tüketmeye çalışın.

Sağlıklı günler

Ayın tarifi: Ayşem’in ıspanak çorbası

 Bir danışanımdan öğrendiğim hem kalorisi düşük hem de çok lezzetli olan bir çorba tarifi vereceğim.

Malzemeler: 1 soğan, 1 sarımsak, 1 bağ ıspanak, taze zencefil, 1 bardak yoğurt, 1 yumurta sarısı, tuz karabiber, taze kırmızı ve yeşil biber.1 kaşık un

Yapılışı: 1 tane soğan ve sarımsağı rendeleyin 1 kaşık yağ ile kavurun. Kavrulurken 1 kaşık un ekleyin ve biraz kavurduktan sonra su ekleyin. ıspanakları çok küçük doğrayın ve içine atın biraz kaynadıktan sonra. 1 bardak yoğurt, 1 yumurta sarısı, çok az zencefil rendesini, tuz ve karabiberi karıştırın ve yavaş yavaş tencereye dökerek pişirin. Çok küçük doğradığınız kırmızı ve yeşil biberleri de en son ekledikten sonra çok az kaynatın.afiyet olsun.

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..