Miyom Tedavisinde Rahmi Korumak Mümkün
Her Miyom Tedavi Gerektirmez…
Miyom kadınlarda yaygın olarak görülen, rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu bir tümördür. Genellikle üreme çağındaki kadınların hemen hemen yüzde 50’sinde görülmektedir. Miyomların birçoğu zararsız olduklarından tedavi gerektirmeyebilirler.
Miyomlar Nelere Yol Açabilir?
Miyomların birçoğu vücuda zarar vermezken, bazı miyomlar, boyutlarına ve yerleştikleri bölgelere göre bazı hastalarda;
-Regl düzensizliği
-Aşırı adet kanaması
-Karın ağrıları
gibi problemlere yol açabilirler.
Nadir olmakla birlikte gebelik planlayan kadınlarda, tekrarlayan düşük veya erken doğumla da ilişkili olabilirler.
Anne Olmak İsteyenlerin Rahmi Korunabilir!
Dünyada ve Türkiye’de rahim alma yani histerektomi operasyonlarının en yaygın nedeni miyomlardır.Miyomu olan ve ilerleyen zamanlarda anne olmayı isteyen ya da başka bir nedenle rahmini aldırmak istemeyen kadınların rahmi korunarak miyomlar tedavi edilebilir.
İlaçlı Tedavide Hedef Nedir?
Miyomların ortadan kaldırılması için ilaçlı tedavi uygulamadaki amaçlardan biri; Semptomları minimuma indirmek, hastanın kanama, ağrı gibi sorunlarını geriletmektir.
Diğer bir amaç ise; semptomları minimuma düşürme esnasında miyomların boyutunun küçülmesini sağlamaktır.
Gerçekleştirilen klinik çalışmalarda, hormonlu spiralin miyomlar nedeniyle ortaya çıkan semptomları gerilettiği görülmüştür.
Ameliyatın Avantajları…
Miyomu olan hastalara ilaçlı tedavi haricinde uygulanan diğer bir seçenek tabii ki cerrahi operasyonlardır. Myomektomi adı verilen bu ameliyatlarla, açık ya da laparoskopik (kapalı) yöntem ile hastanın rahmi korunarak miyomlar çıkarılır.
Miyomların tamamının ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen ameliyat, ilaçlı tedaviye oranla daha etkili ve daha yüksek yaşam kalitesi sunan bir yöntemdir. Uygun hastalarda, laparoskopik myomektomi operasyonu; işlem günü taburculuk, kısa sürede iyileşme, minimum yara izi ve estetik sonuç gibi avantajlar sağlanabiliyor.
Alternatiflere Oranla En Etkili Yöntem Cerrahi
Cerrahi operasyon dışında, girişimsel diğer bir alternatif daha bulunmaktadır.
‘Rahim Damarı Embolizasyonu’ yani ‘Uterin Arter’. Bu işlemle, miyomları besleyen damarlar tıkanır ve bu sayede miyomlara giden kan desteği blokaja uğrar. Bu blokajla, birkaç hafta sonra miyomların boyutunda küçülme sağlanabilir.
Yapılan klinik çalışmaların sonuçlarına göre, tedavi gerektiren miyomların yönetiminde; cerrahi tedavi en etkin yöntemdir. Myomların sayısı ve boyutundan bağımsız olarak isteği olan hemen her hastada rahim korunarak myomlar çıkarılabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..