Boşanan Anne Babalar Çocuklarına Nasıl Yaklaşmalı?
Sizlerin de bildiği gibi; bir çocuğun ve aslında her insanın, hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi ve dış dünyaya açılabilmesi için aileye ihtiyacı vardır. Aile ortamı, bir çocuğun şefkati, sevgiyi tanıdığı, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığı en sıcak ortamdır.
Anne-Babasından bu güzel duyguları öğrenen, onların yanında kendini güvende hisseden ve onlara sıkı sıkıya bağlanan bir çocuk, gerçekleşen boşanma durumunda, psikolojik ve sosyal anlamda çeşitli etkilere maruz kalabilir.
Peki Bu Etkiler Çocukta Hangi Duyguların Yaşanmasına Neden Olur?
Boşanan Çiftlerin Çocukları Bu Süreçte Uzman Desteği Almalı…
Anne-babası ayrılan çocukların üzerinde boşanma sürecinin ardından duygusal, sosyal ve davranışsal etkiler artabilir. Ve doğru zamanda, doğru kurumdan ya da uzmandan destek alamayan çocuklar; hırçınlık, öfke sorunları, depresyon, güvensizlik, kaygı bozuklukları, özgüven eksikliği ve sosyalleşme gibi sorunlar yaşayabilir. Her çocukta bu durum farklı şekilde görülebilir.
Genellikle boşanma sürecinin devamında, çocukların yaşadığı psikolojik etkiler ağır bir şekilde seyredebilir. Bahsettiğimiz bu süreçte çocukların yaşadığı olumsuzluklar, çocuklarda yalnız kalma korkusu, kayıp hissi vb. hisleri meydana getirebilir.
Anne ve babasının boşanması durumunda, duygusal ve psikolojik destekten mahrum kalan çocuklar, maalesef okul başarısından, sosyalleşme aşamalarına kadar birçok alanda yaşıtlarından çok daha fazla negatif durumlarla karşı karşıya kalabilir. Sosyal çevrelerinde kendilerini dışlanmış hisseden bu çocuklar, bu duygular nedeniyle sosyalleşme becerilerinde gerileyebilirler.
Bu Dönemde Güçlü İletişim Kurulmalı!
Ayrılmış anne-babaların boşanma sonrasındaki ilişki düzeni, çocukların psikolojik gelişimleri açısından çok büyük önem taşır. İşte bu sebeple boşanan çiftler ilişkilerini yeni düzene göre, çocuklarının ruh sağlığını göz önüne alarak tekrar düzenlemelidir.
Her zaman ve her durumda olması gerektiği gibi, ebeveynlerin ayrılması durumunda da ebeveynlerin çocuklarıyla güçlü bir iletişim kurması gerekir.
Boşanma aşamasında doğal olarak duygusal zorluklar içerisinde olan anne ve babalar, kendi sorunlarıyla boğuşurken çocuklarını dinleme ve onları anlama konusunda çok istekli olmayabilirler. Ancak çocuğun ebeveynlerinin boşanma kararı aldığı süreç, aslında çocuğun da
iletişime en fazla ihtiyaç duyduğu süreçtir.
Boşanma Kararı Çocuğa Kesinleşince Açıklanmalı
Çocuklar, boşanma döneminde olan anne ve babasının bu duygusal durumu ile yüzleşmelidir. Ebeveynler ayrıldıktan sonra çocuklarda ortaya çıkabilecek korkuları önlemek için duygusal yüzleşme sağlanması gerekir.
Çünkü duygularıyla yüzleşemeyen çocuklarda; depresyon, ayrılık kaygısı, yalnızlık duygusu ve kişilik sorunları gibi çocuğun tüm hayatını ciddi oranda etkileyebilecek sorunların yaşanmasına neden olabilir.
Boşanma kararı, çocuklara kesinleştiğinde açıklanmalıdır. Aksi halde çocukta kaygılı bir bekleyiş oluşabilir.
Boşanma sürecinin detayları mutlaka çocuklarla paylaşılmalıdır. Ayrılıyor olsalar da, anne-babalarının bu süreçten sonra da çocuklarıyla beraber olacakları, onların tüm ihtiyaçlarını karşılayacakları açık bir dille vurgulanmalıdır.
Çocuklara boşanma kararını, ebeveynler birlikte açıklamalıdır. Çünkü anne-babanın gösterdiği bu ortak yaklaşım, çocukların olayları anlamasında ve duygularını daha rahat ifade edebilmesinde olumlu etki gösterebilir.
Boşanan Çiftler, Çocuğunuz İçin Bunları Uygulamalısınız…
Çocuğunuza boşanma sonrasında;
-Nasıl bir düzen olacağını,
-Nerede kalacağını,
-Hangi okula gideceğini, çok detaylı bir şekilde açıklayın.
Yeni düzeni çocuğunuza açıklarken, anne-baba olarak birbirinizi suçlayan bir tavır içerisine girmeyin. Aksini uygularsanız, çocuğunuz negatif anlamda etkilenebilir ve yeni hayatına adaptasyon sorunu derinleşebilir.
Çocuğunuzla kuracağınız doğru ve kaliteli iletişim, çocuğunuzun kendisini suçlu hissetmesinin önüne geçecektir. Eğer çocuğunuza boşanma döneminin devamındaki yeni hayatını önden doğru bir şekilde anlatabilirseniz, yeni hayat düzenine hazırlıklı olacak ve bu durum sosyal hayatına güven duygusuyla devam etmesini sağlayacaktır.
Boşanma sonrasında siz çiftlerin arasında cereyan edebilme olasılığı olan çatışmalara çocuğunuz kesinlikle şahit olmamalı ve hissetmemelidir. Anne-babasının çatışmasına maruz kalan çocuklarda karşı koyulması güç, psikolojik etkiler görülebilir.
Çocuğunuz boşanmanızın ardından, yaşayabileceği kayıp duygusuyla sizlerin ayrıldığını kabul etmekte zorlanabilir. Bu gerçeği inkâr edebilir, öfke yoluna başvurabilir.
Bu duygusal dışavurum, her çocukta aynı şekilde seyretmeyeceğinden, çocuğunuzun davranışlarındaki değişimleri gözlemlemeniz çok önemlidir.
Boşanma aşaması ve devamında, en mühim olan konu, çocuğunuzun bu süreci duygusal olarak minimum hasarla atlatmasını sağlamaktır. Bu nedenle, boşanma sürecinizi, çocuğunuzun en sağlıklı bir şekilde geçirmesi için gerektiğinde bir uzmana başvurmalısınız.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..