Çocuğunuzda Okul Fobisi Olabilir!
Yaz dönemi sona erdi… Yeni eğitim ve öğretim yılı başlıyor.
Çocuklar için okul zamanı!
Ailelerin büyük bir kısmında en yoğun gündem; çocuklarının okula gidecek olması.
Peki çocuğunuz okula gitmeye ne kadar hazır?
Okula gidecek olmalarıyla ilgili neler hissediyorlar?
Bununla ilgili bir korkuları var mı?
Her çocuk farklıdır
Çocuklar yaşamın içinde her olaya birbirinden farklı yaklaşır ve farklı tepkiler verebilirler. Okula başlayacak olmaları konusunda da her çocuk farklı kaygı, korku ve düşünce içinde olabilirler.
Özellikle ilk kez okula gidecek olan çocuklar için bu bir dönüm noktasıdır. Bu nedenle çocukların ilk dönemlerde okula uyum süreci yaşamaları gayet normaldir. Her çocuğun okula uyum süresi de farklı seyredebilir. Bazı çocuklar okula kısa sürede alışırken, bazıları haftaları kapsayan sürede okula alışabilir.
Çocukların bazılarında, okula karşı yoğun bir korku ve okulu reddetme gibi durumlar görülebilir. Bu “Okul Fobisi” olarak adlandırılır.
Okul fobisinin belirtileri nelerdir?
• İsteksiz tavırlar
• Okula gitmek istememe
• Öfke
• Huzursuzluk
• İçe Kapanma
• Mutsuzluk
• Mide Bulantısı
• Uyku Sorunları
Ailenin yaklaşımı çok önemli!
Hayatında yepyeni bir sayfa açılan çocuk için okula alışma dönemi, önemli bir dönemdir. Ve bu dönemde çocuk gerçek anlamda ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyar.
Aileler bu süreçte çocuklarına karşı doğru bir tutum sergilemelidir. Okula alışma sürecinde çocuklarına yeterli zamanı tanımalıdır. Ebeveynler çocuklarının okula başlaması konusunda kendilerinin yaşayabilecekleri kaygı ve endişeleri çocuklarına yansıtmamalıdır. Aksi takdirde çocukların okula uyum süreci normalden daha uzun sürebilir.
Sosyal yaşama ilk adım
Ev ortamında güven içinde alışmış olduğu yaşamını sürdüren çocuk, okul döneminde ilk kez ebeveynlerinden ayrılarak, kendi sosyal yaşamına adım atar. Yeni sosyal ortamla ve yeni bir çevreyle karşılaşan çocuk çeşitli endişeler yaşayabilir.
Kendi içinde bu duyguları yaşayan çocuk, birtakım belirtiler gösterebilir. Ebeveyn olarak bu belirtileri “şımarıklık, yaramazlık, ilgi çekme isteği” tarzında yorumlamak doğru değildir. Uyum sorunu yaşayan çocuğa akranlarını örnek göstermek, kıyaslama yapmak da oldukça hatalı yaklaşımlardır.
Bu noktada; çocukları cezalandırmak, onları küçümsemek, negatif yakıştırmalar yapmak durumu daha da kötüye götürmeye, çocukta kalıcı izler bırakmaya sebep olabilir.
Onları anlayın!
Çocuğa okula uyum sürecinde, olumsuz bir şekilde yaklaşmak yerine, onlara duygularını yaşamak konusunda fırsat vermek, okulda zamanın nasıl geçeceği ile ilgili rutin işleyişler hakkında konuşmalar yapmak, sürecin doğal olduğunu hissettirmek gerekir.
Ayrıca okul çıkışında nerede olunacağı, nasıl ve kimin alınacağı ile ilgili doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrılırken vedalaşmaları kısa tutmak ve çocuğu okula öyle bırakmak gerekir.
Çocuklara karşı bu konuda kararlı ve tutarlı olmakta şarttır.
Çocukları anlamak, sabırlı olmak, onların korku ve kaygı duyduğu detayları dinleyerek anlaşılır açıklamalar yapabilmek çok mühimdir.
Ebeveynlerin kendi okul deneyimlerinden olumlu olanları çocuklarıyla paylaşmaları, olumlu konuşmalar yapmaları, okul alışverişine hep birlikte çıkarak tercihleri çocuklarına bırakmaları gibi yaklaşımlar, çocukların bu dönemi daha rahat atlatmaları ve korkularını yenmelerini sağlar.
Çözüme kavuşamıyorsanız...
Ebeveynler, okula uyum sürecinde çocuklarında şiddetli bir şekilde; zorlanma, ağlama krizleri, okulu reddetme gibi durumları gözlemliyor, doğru yaklaşımlar sergiledikleri halde çözüme kavuşamıyorlarsa, bu konuda uzman olan kişilere başvurarak destek alabilirler.
Aile, okul ve uzman ismin koordineli bir şekilde hareket etmesiyle, bu sorun ortadan kaldırılabilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..