Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Psikolog Kimdir?

Psikolog Kimdir?

 

Son günlerde özel psikolojik danışmanlık merkezlerinin kapatılmasına yönelik olarak basında çok sayıda yazılı ve görsel haber çıktı. Bu yazıda meslek yasamız veya “Kimler özel danışmalık merkezleri açabilir?” gibi konulara girmeyeceğim. Çünkü bu anlamda Türk Psikologlar Derneği ve onun çatısı altında çok saygıdeğer hocalarımızın yazılı ve görsel medya ile kamuoyunu bilgilendirme süreçleri hali hazırda devam etmektedir.   Ben daha çok bir psikolog olarak mesleki kimliğimizi anlatmaya ve danışanların bir psikologdan yardım isterken nelere dikkat etmeleri gerektiği üzerinde duracağım. Çünkü anlaşılan odur ki, alanda birçok yetkisiz kişi kendisine “psikolog, uzman psikolog, doktor” diyerek güya danışmanlık hizmeti vermektedir.

Öncelikle Psikolog kime denir?

Fakültelerin 4 yıllık psikoloji lisans programını YÖK’ ün belirlemiş olduğu standarttaki içerik ve süre ile ders kredilerini tamamlayıp mezun olan kişilere “Psikolog” denir ve “Psikolog” unvanı taşırlar.  

Psikolojinin birçok alanı olup bunlardan, klinik psikoloji, endüstriyel psikoloji, sosyal psikoloji, iş psikolojisi, örgütsel psikoloji vs. lisanstan sonra bu alanda 2 yıl mastır yapan kişilerde bu alanda uzman denmektedir. Uzman klinik psikolog, uzman sosyal psikolog, uzman iş psikologu gibi uzmanlık unvanları alırlar. 

Ancak, üniversitelerin işletme ve ya benzeri fakültelerin diğer saygın bölümlerini  bitirip de psikolojinin herhangi bir alanında (endüstri, sosyal psikoloji, iş psikolojisi vs.) mastır yapan kişi Psikolog değildir. Uzman psikolog hiç değildir.

Oysaki, çevremizde bu ve buna benzer örnekleri çok görüyoruz. Kendilerine psikolog diyen bu kişiler üstelik oldukça yüksek fiyatlara “terapi” yapmaktadırlar. Yetkin olmadıkları alanlarda yapmış oldukları yanlış uygulamalar ile bir çok kişiye de zararları olmaktadır. Aynı zamanda da Psikoloji bilimine ve bu alanda çalışan kişilere de hem saygısızlık etmekte hem de zarar vermektedirler.

Buradan şunu sormak istiyorum. Ben psikoloji bölümünü bitirdikten sonra Hukuk alanında mastır yapsam kendime avukat diyebilir miyim? Bu sorunun cevabı tabi ki hayır. İşletme, iktisat, hukuk, mühendislik vb. fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler de iki yıl psikoloji mastırı yaptı ya da psikoloji tezi hazırladı diye psikolog unvanı taşıyamaz.

Psikolojik anlamda destek almak istediğinizde uzmanın diplomasını mutlaka görünüz. Aile danışmanıyım, aile koçuyum diyerek ücret ödeyerek almış oldukları sertifikalar ile kendilerine “psikolog” diyen kişiler sizleri kandırmakta aynı zamanda, zaman ve ekonominizi sizden  almaktadırlar. Buna müsaade etmeyiniz. Bu konuda bir uygulamaya maruz kaldığınızı biliyor ya da düşünüyorsanız bulunduğunuz ildeki “Türk Psikologlar Derneği” ile irtibata geçiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..