Ebeveynlik Stresi-1
Bedeniniz ve zihniniz, etrafınızdaki dünyaya verdiğiniz tepkilerden yoğun olarak etkilenir. Normalde bu, hızlı bir tepkidir ve olan diğer aktiviteleri de tetikler. Ardından vücut hızlı bir şekilde kendini toparlar. Fakat art arda çok fazla hızlı tepki verdiğinizde ya da hayatınızda kronik stres kaynakları olduğunda, alarm hâlinde yani fazlasıyla tetikte çok uzun zaman kalmış olursunuz.
Kronik stres birçok sağlık problemine neden olur
Bu durum soğuk algınlığına yakalanmanızdan daha ciddi hastalıklara ve endişeden intihara kadar değişebilen fiziksel ve ruhsal sağlık problemlerine sebep olabilir. Bunların arasında, küçük bir depresif dönem geçirmek ya da iş yerinde çok fazla çalışmak zorunda kalmak gibi periyodik olarak tekrarlanan olaylar vardır. Örneğin; bir düğün ya da bir bebeğin doğumu, hem büyük bir sevinç hem de yeni endişeleri beraberinde getirir.
Günlük hayatın koşturmacası içinde yaşanan; çocuğunuzun okuldaki sorunlarıyla uğraşmak, çocuk bakımının detaylarıyla ilgilenmek, çocuğunuzu bir yerlere bırakmak ve oradan almak için programlar yapmak gibi olaylar, daha küçük ve düzenli olarak maruz kaldığımız stres kaynaklarıdır. Stresin tüm biçimleri, hayatın normal birer parçasıdır ve çocuk yetiştirmenizi etkileyebilir.
Ebeveynlik stresi
Ebeveynlik stresi yani ebeveyn olma sorumluluğuyla birlikte gelen baskı ve endişeler, genellikle sizin bir ebeveyn olarak kendinizden beklentilerinizden, inançlarınızdan, bir ebeveyn olarak nelerin sorumluluk olduğunu düşünmenizden ve çocuğunuzun size karşı verdiği tepkilerden oldukça fazla etkilenir.
Stres hakkında anlamanız gereken en önemli şeylerden biri, stres kaynağının, denklemin sadece bir parçası olduğudur. Bir çocuğun şımarık davranışlarının ebeveynlerin üzerinde stres yaratma gücü kişiden kişiye değişecektir.
O hâlde sizlere küçük bir soru sormak istiyorum.
Çocuğunuzun bu davranışı bilinçli yani isteyerek yaptığını mı düşünüyorsunuz?
Yoksa bunu gelişim sürecinin bir parçası olarak mı görüyorsunuz?
Ağlayan bir çocuğu ele alalım. Bir çocuk neden ağlar? Ya altı kirlenmiştir, ya karnı acıkmıştır, ya da diş çıkarma süreci zorlu geçiyordur gibi gibi gibi...
Ağlayan bir çocuk, özellikle de sizin çocuğunuzsa herkes için bir stres kaynağıdır fakat farklı insanlar, farklı durumlarda aynı stres kaynağına farklı tepkiler verebilir. Ebeveyn olmak, başlı başına stresli bir şeydir. Yeni annelerin %10’u ve yeni babaların %4’ü, çocuğun doğumundan sonra ciddi klinik depresyon yaşamaktadır.
Ebeveynlik stresi hakkında neler yapabiliriz?
• Çocuklarınızla ya da bireysel olarak sosyal destekleyici vakit geçirebilirsiniz. Sizi mutlu edici ve daha sakin kalmak adına oluşan negatif enerjiyi atmak için ailesel buluşmaları ön planda tutabilirsiniz.
• Hayatınızı daha az programlayabilirsiniz. Daha çok plan yapmak, daha çok kafa karışıklığını da beraberinde getirecektir.
• Ailevi zaman yaratabilirsiniz. Hafta içi ya da hafta sonu özel bir akşam yemeği, sabah kahvaltısı, sinema, gezi v.s.
• Hobi edinebilirsiniz. Sanat, müzik, resim v.b.
Unutmayın !
Her çocuğun yansıması ebeveynidir. Çocuğunuzu nasıl yetiştirmek istiyorsanız, kendinizi de öyle geliştirmelisiniz. Anne-Baba çocuğun aynasıdır. Bugün aynaya çocuğunuzun gözünden bakarak kendinize şunu sorabilirsiniz.
Çocuğum benim ebeveynim olsa değişen ne olurdu?
Bol kahveli ve stressiz bir gün diler, stresin varlığını benimsemenizi ayrıca onunla başa çıkma konusunda kendinize inanmanızı tavsiye ederim.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..