Malzemeler
Malzemeler
500 gr balkabağı püresi, 150 gr kuru soğan, 90 gr havuç, 5 gr sarımsak diş, 10 gr taze zencefil, 100 gr tatlı patates, 4 gr tuz, 50 ml zeytinyağı, 10 gr taze kişniş, 30 gr roka, 1 lt sebze stock, 40 gr çam fıstığı, 80 gr kabak çekirdeği, 50 ml hindistan cevizi kreması, 2 gr beyaz biber.
Sebze Stock: 50 gr havuç, 25 gr pırasa, 10 gr soğan, 2 gr sarımsak, 12 gr kereviz sapı, 1 adet karanfil, 1 gr beyaz biber, 2 lt su, 1 adet bouquet garni.
Sebze Buketi: 10 gr maydanoz sapı, 10 gr kereviz sapı, 4 gr kekik taze, 1 adet defne yaprağı, 50 gr pırasa, 1 adet mutfak ipi.
Hazırlanış
Hazırlanışı
Sebze Buketi: Pırasa, maydanoz sapı, kereviz sapı ve taze kekik eşit boyda kesilir. Pırasa, tek tarafından uzunlamasına kesilir. Maydanoz sapı, kereviz sapı, taze kekik ve defne yaprağı pırasanın içine koyularak sarılır. Pırasa içindeki sebzelerin dağılmasını önlemek için mutfak ipi yardımıyla bağlanır.
Sebze Stock: Suyun 2 lt'si tencereye alınır. Havuç, pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz sapı mirepoix doğranır. Doğranan sebzeler, karanfil, beyaz biber ve bouquet garni suya ilave edilir. Tencerenin altı kısık ateşte bırakılıp, yaklaşık 2-3 saat kaynamaya bırakılır. Kaynama süresi içerisinde üzerinde biriken köpükler kevgir yardımı ile alınır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra 0,7 mm mutfak süzgeci (chinois) yardımıyla ayrı bir tencereye süzülür.
Balkabağı Çorbası: Küp kesilmiş mor soğan ile sarımsaklar zeytinyağında kavrulur. Daha sonra iri parçalar halinde kesilmiş tatlı patates, zencefil, kişniş ve balkabağı püresi ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Kavurma işlemi bitince bal kabağının içine sebze stock eklenir. Sebze suyu ilave edildikten sonra 15 dk. daha kaynatılır. Patatesler ve soğanlar piştikten sonra tuz ve beyaz biber ile tatlandırılıp el blender yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekilir. 5 dk. daha düşük ısıda kaynatılıp kavrulmuş çam fıstığı ve kabak çekirdeği, roka ve hindistan cevizi kreması ile servis edilir.
Kaynak: Metro Türkiye Gastronometro şefleri