Malzemeler
4
Kişilik
3 bardak Siyah Pirinç (Haşlanmış ve
blenderdan geçirilmiş)
1/4 tatlı kaşığı 'instant' kuru maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
½ su bardağı ceviz
Kepek un
Hazırlanış
Büyük bir kasede üç bardak Sezon Siyah pirinci
(haşlanmış) 'instant' kuru maya ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak suyu
ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir pirinç hamuru elde edin.
Kaseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.
(Mayalanma sırasında kabarma olmayacak)
Pirinç hamurunuz, üzeri nokta nokta kabarcıklı
hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Pirinç
hamurunu kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Pirinç hamurunun üst kısmına da
biraz kepekli un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak
üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Pirinç hamurunu tezgaha veya elinize yapışmasını
önleyecek kadar ellerinizi kepekli unla unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top
şekline getirin ve bu sırada cevizi de içine koyun. Şimdi bir bez peçetenin her
tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde
hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir
başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık iki saat böylece bekletin.
Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.
Pirinç hamuru hazır olmadan yarım saat önce
fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş
bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, Emaye veya Güveç
olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış kabı dikkatle dışarı
alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan
sıcak tencerenin içine aktarın. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz
sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.
Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra,
kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Bu
'kapaksız' pişirme aşamasında dilerseniz fırın ısısını 220 dereceye
getirebilirsiniz. Soğutma rafı üzerine aktarın.