Malzemeler
- 3 bardak baldo pilavlık pirinç
- 6 kaşık katı yağ (tereyağı veya margarin)
- 5 bardak su, (et suyu, ya da tavuk suyu)
- Kafi miktarda tuz.
Hazırlanış
Pirinç ayıklanır, parmak dayanacak kadar sıcak tuzlu suda iki saat kadar
ıslatılır.
Bir tencerede pilav için ayrılan yağın yarısı kızdırılır. Evvelce ıslanmış
bulunan pirinç kırılmadan parmak uçlarıyla karıştırılarak iki defa itina ile
yıkanır, pirinçler nişastasından arınmış olarak bir tel süzgeçten geçirilir.
Bu süzülmüş pirinçler kızdırılan yağ içerisine dökülür, tahta bir kaşıkla
karıştırılarak oniki dakika kadar kavrulur.
İçerisine beş bardak sıcak su, varsa et suyu dökülür, tuzu ilave edilir.
Hafifçe, pirinçler kırılmayacak şekilde karıştırılır. Kapağı kapatılır.
Kaynamaya başlayınca altının ateşi kısılır. Suyunu çekince üzerinden pilavın
tanelerinden bir iki pirinç alıp ağızda tam pişip pişmediğine bakılır. Suyu
kâfi ve pişmiş ise ateşten alınır, demlenmeye bırakılır. Henüz pirinçler diri
ise az sıcak su daha ilave edilir. (Çünkü bazı pirinçler fazla su
kaldırabilir). Suyu çektirilir. Kalan yağ kızartılır, üzerine dökülür.
Bir müddet kapalı tutulur. Sonra delikli kepçe(kevgir)ile pirinçler
kırılmadan karıştırılır. Biraz daha bekletilir, tekrar karıştırılır, servis
yapılır. AFİYET OLSUN
Kaynak : http://www.superanne.org/klasik-sade-pilav-tarifi