Malzemeler
- 4 yumurta sarısı
- 4 yumurta akı
- 2 kahve fincanı pudra şekeri
- 200 gr badem
Arasına
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
Çilekli dolgu için
- 450 gr çilek
- 1 kahve fincanı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı nişasta
Üzerine
- Pudra şekeri, çırpılmış krema veya kremşanti
Hazırlanış
Bademi derin bir kaba koyun. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup en az 1 saat bekletin. Kabuklarını soyun. Tavaya koyup orta ateşe üzerindeki nemi gitmesi için 1-2 dk karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan bademleri mutfak robotuna koyup un haline gelinceye kadar çekin. Yumurta sarısı ve pudra şekerini mikser ile 4-5 dk iyice çırpın. Üzerine badem ununu ekleyip 5-6 dk iyice karıştırın. Yumurta aklarını kar beyazı haline gelinceye kadar çırpın. Yumurta aklarının önce 1/3 ünü spatula ile kek malzemesine ekleyip yavaşça karıştırıp malzemeyi yedirin. Kalan yumurta akının yarısını ilave edip tekrar spatula ile karıştırın. Kalan yumurta beyazını ilave edip köpüğü sönmeyecek bir şekilde karıştırın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Kek malzemesini spatula ile tepsiye döküp yayın. Tepsiyi tezgaha biraz vurup düzleşmesini sağlayın. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 14-15 dk pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığının gitmesi için 5 dk bekleyin. Keki pişirme kağıdından çıkarmayın. Üzerini yine başka bir pişirme kağıdı ile örtüp rulo şeklinde kıvırın. Diğer yanda tencereye sütü, yumurtayı, unu ve toz şekeri ekleyip iyice karıştırın. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra üzerine vanilini ekleyip iyice karıştırın ve soğumasını bekleyin. Çilekli dolgu için çilekleri yıkayıp mutfak robotundan geçirip ezin. Çilekleri tencereye koyun. Üzerine şekeri ve nişastayı ekleyip karıştırın. Koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Keki pişirme kağıdından çıkarmayın. Kremayı üzerine yavaşça sürün, ardından çilek püresini sürün ve 5 dk bekleyin. Kekin altındaki kağıt yardımı keki yavaşça el değmeden rulo olacak şekilde kıvırın. Kıvırırken de üzerini kağıttan ayırmaya dikkat edin. Derin dondurucuda 2 saat bekletin. Dolaptan çıkarıp üzerini pudra şekeri, krema ve çilek ile istediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında üzeri kapalı olarak en az 2 saat dinlendirip servise sunun.
Fotoğraf ve Tarif: Tijen Aktay