Malzemeler
- 500 gr Aşurelik Buğday
- 250 gr Nohut
- 150 gr. Haşlanmış Fasulye
- 1/2 Çay Bardağı Pirinç
- 150 gr. Soyulmuş Çiğ Badem
- 200 gr. Kuru Kayısı
- 200 gr. Kuru Üzüm
- 1 Portakal
- Yeteri kadar kaynar Su
- 10 adet hurma
- 1 Çimdik Tuz
Üzeri İçin;
• Kavrulmuş fındık
• Ceviz
• Antep Fıstığı
• Kavrulmuş susam
incir
Hazırlanış
Bir gece önceden bol su ile yıkayıp ıslattığımız buğdayı süzüp kaynatmak üzere ocağa koyuyoruz.
Buğdaylar iyice şişip açılmaya başlayınca önceden haşlanmış olan nohut ve kuru fasülyeyi buğdayların üzerine ekliyoruz. Yıkadığımız pirinci de kaynayan bakliyatlara ilave edip aşurenin suyu helmelenene yani kıvam alana kadar bakliyatları birlikte kaynatıyoruz
Kaynayan malzemelere 1 çimdik kadar tuz ilave ediyoruz.
Kuru üzümleri ve çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyuyoruz
suda beklettiğimiz bademleri soyduktan sonra yine suda beklemiş ve şişmiş olan kuru üzümlerle birlikte kaynayan aşurenin içine ilave ediyoruz
Kuru kayısıları küp küp doğruyoruz ardından kuru kayısıları da ilave ediyoruz
Bu sırada kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su takviyesi yaparak kıvamını dengeliyoruz
10 adet hurmayı kabuklarını rendelediğimiz portakalın suyu ile robottan geçirip püre haline getiriyoruz
Son olarak hazırladığımız bu püreyi de aşureye ilave edip 10 dk kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine alıyoruz
Porsiyonladığımız aşureler oda ısısına indikten sonra kuruyemişler ve kavrulmuş susam ile süsleyerek servis ediyoruz.