Cam Sanatçısı Özge Özkara
Çocuğunuzu cam sanatıyla tanıştırmak ister misiniz?
Özge Özkara bir cam sanatçısı. Viyana’da cam sanatı ile tanışması, hem kariyerinde hem de yaşamında önemli değişikliklere neden olmuş. Tutkuyla yaptığı hobisini zamanla işine dönüştüren Özge Hanım, bugün yurtiçi ve yurtdışına satış yapan, çocuk ve yetişkinleri cam sanatı ile tanıştıran atölyeler düzenleyen yaratıcı bir isim. Hikayesini ondan dinliyoruz.
Cam sanatıyla çocuklarınızın doğumundan sonra tanışmışsınız. Çocuk sonrası annelerin çok yoğun olduğu, hobilerinden, merak ettiği şeylerden uzaklaştıkları söylenir ama siz bu klişeyi yıkmışsınız. O günlerden bahseder misiniz biraz?
İstanbul Üniversitesi gazetecilik mezunuyum, 38 yaşındayım. Uzun yıllar farklı sektörlerde çalıştım. Sonra evlendim 18 ay arayla 2 çocuk sahibi oldum ve bir anda hayatım onlar oldu. Aslında tam olarak anne olmak kendi hayatından vazgeçmek demek değildir dediğim noktada tanıştım cam sanatıyla. Benim bunu öğrenmem lazım dedim ve bir şekilde atölyelere katılmaya başladım. İnsan gerçekten isteyince bir şekilde vakitte imkan da yaratıyor.
Cam sanatı ile uğraşmak sabır ve dikkat istiyor gibi… Siz nasıl tanımlarsınız?
Cam kendi enerjisi olan bir malzeme. Renkleri, ışığı yansıtması ortamın enerjisini değiştiriyor. Ama aynı ölçüde dikkat istiyor başka şeyler düşünmenize fırsat vermiyor. Atölyede çoğu zaman saatlerin nasıl geçtiğini fark etmiyorum bile.
Çocuklarla cam çalışmak nasıl bir duygu?
Çocuklar öğrenmeye çok açık oldukları için ilgiyle anlattıklarımı dinliyorlar ve beni her seferinde şaşırtan panolar yapıyorlar. Tabi çocuklarla çalıştığımda onlara önceden kesip hazırladığım camları veriyorum. İstedikleri renklerle ve şekillerle panolar yapıyorlar.
Normalde çocukları camdan uzak tutarız, kendine zarar verebilir diye… Çocukların bu sanata yaklaşımı nasıl oluyor?
Çocuk workshopları çok eğlenceli geçiyor. Camın geri dönüşümü hakkında bir çizgi film izliyoruz, sonra biraz sohbet ediyoruz. O kadar ilgililer ki. Onlar için önceden rengarenk camları küçük parçalara ayırıyorum. Yani onlar kesme işlemi yapmıyorlar. Kendi diledikleri şekillerde ve renklerde bir pano yapıştırıyorlar. Sonra ben onların tablolarını füzyon fırınında fırınlıyorum. Böylece evlerinde sergileyecekleri eserlerini evlerine götürebiliyorlar.
Her insanın bir hobisi olmalı ve hobiler küçük yaşlarda edinilebilmeli… Siz ne dersiniz?
Çocuk yaşta sanatsal hobiler hem koordinasyon, hem de yaratıcı düşünce için önemli. Onun dışında da kaygı duymadan acaba güzel olur mu demeden cesurca davranabiliyorlar. Bu çok hoşuma gidiyor benim.
Ürünlerinize nerden ulaşılabilir?
Sosyal medyada paylaştığım cam ürünlerimi kendi e-ticaret sitemden ve Etsy üzerinden yurtiçi ve yurtdışına gönderiyorum.
Füzyon ve vitray cam workshopları düzenliyormuşsunuz… Öncelikle bize bu ayrımdan bahseder misiniz? Füzyon cam nedir? Vitray cam nedir?
Füzyon ve vitray başlangıçta aynı prensiple çalışılıyor proje çiziminize göre renkli plaka camları şekil vererek kesiyorsunuz. Vitray yapıyorsanız bakır folyolarla sarıp lehimleyerek birleştiriyorsunuz. Füzyon yapıyorsanız çalışmanızı sarmadan füzyon fırınlarında 800 derecede 10-12 saat fırınlıyorsunuz.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..