Bebeğinizin Damak Tadını Geliştirecek 20 Mama Tarifi
Bebeğiniz 6. ayına girdi ve onu değişik tatlarla tanıştıracaksınız. Meyve suları ve püreleri, yoğurt, sebze çorbası ve muhallebi; ilk akla gelen ve herkesin söylediği tarifler bunlar. Ama siz daha değişik, farklı tatlar peşindesiniz. Bebeğiniz için hazırladığınız mamanın hem besleyici hem de lezzetli olmasını istiyorsunuz. O zaman aşağıda sıralayacağımız tarifleri mutlaka okuyun, daha sonra tekrar yapabilmek için saklayın.
Elma püresi
2 adet orta boy elmaya ihtiyacımız var.
İyice yıkanan ve kabukları soyulan elmaların, çekirdekleri de çıkarılır.
Elmanın bir tanesi cam rende de rendelenir ve mama kabına alınır.
Diğer elmanın katı meyve presinde suyu sıkılır. Elma suyu, rendelenmiş elmaya ilave edilir. Böylece bebeğinizin püreyi yemesi daha kolay olacaktır.
Kırmızı sulu elmaların tatları bebeğinizin daha çok hoşuna gidecektir.
Ayına uygun tahıllı ya da tahıllı ballı kaşık mamaları ile değişik tatlar yaratabilirsiniz.
Şeftali-Armut püresi
1 adet şeftali ve 1 adet armuda ihtiyacımız var.
İyice yıkanan, kabukları soyulan meyvelerin çekirdeklerini de çıkarmak gerekiyor.
Cam rende de rendelenen meyveleri bekletmeden bebeğe vermelisiniz.
Püreyi hazırlamaya başlamadan bir süre önce dolaptan çıkarılan meyveler oda sıcaklığına ulaşınca rendelenirse, ılınmasını beklemek zorunda kalmazsınız.
Tatlı ve sulu Ankara Armudu ya da Deveci Armudu, bebeğinizin daha çok hoşuna gidebilir.
Bu meyve püresine de tahıllı ya da yulaflı kaşık maması katabilirsiniz.
Muzlu Elma Püresi
2 adet elma ve 1/3 orta boy bir muza ihtiyacımız var.
Yıkanan ve kabukları soyulan elmaların çekirdekleri de çıkarıldıktan sonra biri cam rende de rendelenir. Diğeri katı meyve presinde sıkılarak suyu çıkarılır.
Yumuşak muz cam rende de rendelenir.
Hepsi karıştırılarak bebek için yemesi kolay bir kıvam elde edilir.
Bebeğiniz muzu yemek istemezse, muzu biraz pişirerek püreye katabilirsiniz. Böylece kaygan yapısı değişecektir.
Armutlu Erik püresi
1 adet orta boy armut ve 1 adet büyük boy kırmızı eriğe ihtiyacımız var.
İyice yıkanan, kabukları soyulan armudun çekirdekleri de çıkarıldıktan sonra cam rende de rendelenerek mama kabına alınır.
Yıkadığınız eriğin kabuklarını rendelemeden içini cam rende de rendeleyin ve armut rendesine katın.
Püreyi hemen bebeğinize yedirebilmek için meyvelerin oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayın.
Tatlı, sulu ve olgun meyveler her zaman bebeklerin daha çok hoşuna gider.
Kayısılı Elma püresi
2 adet elma ve ½ bardak kuru kayısıya ihtiyacımız var.
Kuru kayısıları yıkadıktan sonra bir gece soğuk suda bekletin. Aynı suda iyice yumuşayıncaya kadar 25 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın. Elmaları da yıkayıp içlerini çıkardıktan sonra bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuyan meyveleri ezerek püre haline getirin. Bekletmeden bebeğinize yedirin.
Armutlu Ispanak püresi
İstediğiniz kadar ıspanak (Bir avuç kadar yeterli), 1 adet armut ve 1 çay kaşığı tereyağına ihtiyacımız olacak.
İyice yıkanan ıspanaklar doğranır. Armut kabuğu ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küp küp doğranır.
Ispanak ve tereyağı kısık ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirilir. Armutta yumuşayıncaya kadar suda haşlanır. Daha sonra ikisi de çatal yardımı ile ezilerek karıştırılır. Tamamen soğumadan bebeğe verilir.
Üçlü püre
1 adet orta boy elma, 1/3 orta boy muz ve ¼ orta boy kiviye ihtiyacımız olacak.
Tim meyveler yıkanıp, kabukları soyulduktan sonra, cam rende de rendelenerek mama kabında karıştırılır. Kivi ve muzun tadını bebeğiniz yadırgıyorsa miktarı başta azaltabilir daha sonra yavaş yavaş artırabilirsiniz.
Meyveli yoğurt
1 adet orta boy elma, 1/3 orta boy muz ve 1 yemek kaşığı yoğurda ihtiyacımız olacak.
Yıkanan, kabukları ve çekirdekleri çıkarılan meyveler, cam rende de rendelendikten sonra mama kabında bir kaşık yoğurtla karıştırılır.
Meyve pürelerini bekletmeyin. Bebeğiniz ısrarla yemeği reddederse saklamayın, her defasında taze yapın.
Pirinçli meyve püresi
1 çorba kaşığı pirinç, 1 adet orta boy elma ve 2 adet büyük boy kırmızı eriğe ihtiyacımız olacak.
Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra üstünü kapatacak adar su koyup orta ateşte pişirin.
Blenderde pirinçleri püre haline getirin.
Elma ve eriği yıkayıp, kabuklarını tamamen soyun.
Cam rende de her iki meyveyi de rendeleyerek pirinçle mama kabında karıştırın.
Ilık halde bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bu püreyi, armut, şeftali, muz gibi meyvelerle de deneyebilirsiniz.
Tarçınlı püre
1 adet orta boy elma, 1 adet orta boy armut ve ½ çay kaşığı tarçına ihtiyacımız olacak.
Meyveleri iyice yıkayıp kabuk ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince dilimleyin.
Bir tencerede tüm meyveleri üzerlerini suyla kapatıp, tarçını da ekleyerek pişirin. Elmalar yumuşayınca ocaktan alın.
Yumuşamış meyveleri başka bir kaba alarak blenderle püre haline getirin.
Oda ısısına gelen püreyi bebeğinize verebilirsiniz.
Pekmezli meyve püresi
1 adet orta boy armut, 2 adet büyük boy kırmızı erik, 4 adet kiraz ½ çay bardağı siyah üzüm suyu, 1 tatlı kaşığı pekmeze ihtiyacımız olacak.
Armut ve erikleri yıkadıktan sonra, kabuk ve çekirdeklerini çıkararak cam rende de rendeleyerek mama kabına alın.
Kirazları ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Kabuklarını atacak şekilde içini cam rende de rendeleyin ve mama kabına ekleyin.
En son olarak pekmezi ve üzüm suyunu mama kabına ekleyin ve bekletmeden bebeğinize yedirin. 7. aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.
Tereyağlı patates püresi
2 adet orta boy patates, 1 çay bardağı ılık su, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir ve 1 tatlı kaşığı erimiş tereyağına ihtiyacımız olacak.
Beyaz peynirin tuzunu almak için bir kaba koyup, üstüne kaynatılıp ılıtılmış su ilave edin.
Patatesleri fırçalayarak iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan suda haşlayın.
Yumuşayan patateslerin kabuklarını soyarak, küçük küpler şeklinde doğrayın.
Derin bir kapta doğranmış patatesi, peyniri ve tereyağını blender ile püre haline getirin.
Püreyi yaparken önceden kaynattığınız ılık suyu karışıma azar azar ilave ederek bebeğin yutabileceği kıvamı oluşturun.
Ilık olarak bebeğinize yedirin.
İsterseniz su yerine anne sütü ya da formül bebek sütü de kullanabilirsiniz.
Bebeğinizi ilk defa peynir ile tanıştıracaksanız miktarı azar azar artırabilirsiniz.
Portakallı patates püresi
1 adet sarı patates, 1 çay kaşığı tereyağı ve ½ portakala ihtiyacımız olacak.
Patatesi soyup doğradıktan sonra haşlayın. Yumuşayınca başka bir kapta tereyağıyla püre haline getirin portakalı patatesin içine sıkarak hepsini birlikte karıştırın.
Bebeğiniz 9 aydan büyükse portakalı doğranmış olarak deneyebilirsiniz.
Bezelyeli püre
100 gr yıkanmış ve geceden ıslatılmış bezelye, küçük bir soğan, 2 adet havuç, maydanoz ve kekik ½ litre su ve 25 gram tereyağına ihtiyacımız olacak.
Bezelyeleri geceden ıslatmadan önce soğuk suyla birkaç defa suyunu değiştirerek yıkayın.
Üzerini örtecek kadar su koyup bir gece beklettiğiniz bezelyelere, ikiye böldüğünüz soğanı, orta boy doğranmış havucu, maydanoz ve kekiği ekleyin. Üstlerine ½ litre suyu da ekleyerek kaynatın. Bezelyeler lapa gibi iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (45 dakika sürebilir)
Suyunu süzün. Sadece bezelyeleri alarak tereyağıyla püre haline getirin.
Bebeğinizin yiyebileceği kadar ılınmasını bekleyin.
Brokoli püresi
1 adet orta boy patates, aynı miktarda brokoli, 1 çorba kaşığı pirinç, 7-8 adet iç bezelye ve 2 su bardağı suya ihtiyacımız olacak.
Patates ve brokoliyi temizleyip, küçük küçük doğrayarak bir tencereye alın.
Diğer malzemeleri de ekleyerek, pirinç parçalanıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Ocaktan indirdiğiniz malzemeyi blenderden geçirerek püre kıvamına getirin.
Ilık olarak bebeğinize yedirebilirsiniz.
Brokoli yerine karnabaharda kullanılabilir.
Ayına göre bu pürenin içine kırmızı ya da beyaz et veya yumurta da ilave edilebilir.
Gaz problemi olan bebekler için bu püreye biraz da nane eklenebilir.
Balkabağı püresi
1 su bardağı balkabağı rendesi, 6 adet kuru kayısı, ½ çay bardağı kuru üzüm ve 1 su bardağı
suya ihtiyacımız olacak.
Balkabağının kabuğunu iyice temizledikten sonra parçalayıcı ile parçalayın.
Kuru kayısıları ortadan ikiye ayırın.
Kuru üzümlerin çöplerini ayırdıktan sonra diğer malzemeler ile birlikte tencereye koyup suyunu ekleyin. Orta ateşte kayısılar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Blender ile püre kıvamına getirdiğiniz mamayı oda sıcaklığına gelince bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bu pürenin içine elma, armut, muz gibi meyvelerde ekleyebilirsiniz.
Sebze püresi
1 adet küçük boy patates, 1 adet küçük boy havuç, ½ orta boy kabak, 3-4 adet taze kereviz yaprağı ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız olacak.
Tüm malzeme iyice yıkanıp, küçük küçük doğrandıktan sonra bir tencereye alınır.
Üstünü 2 parmak geçecek şekilde su ilave edilir.
Orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Bebeğinize ılık olarak yedirebilirsiniz.
Daha sonraki aylarda su miktarını biraz daha fazla tutup, çorba olarak bebeğinize verebilirsiniz.
Bu püreyi et ve tavuk suyu ile de pişirebilirsiniz.
Daha sonra bu malzemelere et ya da tavuk parçaları da eklenebilir.
Makarnalı püre
100 gr haşlanmış yağsız dana eti, 1 adet küçük boy kabak, 1 adet yeşil dolmalık biber, 1 adet küçük boy havuç, 1 çay bardağı iç bezelye, 1 çay bardağı pişmemiş makarna, 2 su bardağı et suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız olacak.
Bezelyelerin dış kabuklarını soyun.
Diğer malzemeleri yıkayıp temizledikten sonra dilimleyerek bezelyelerle birlikte bir tencereye alın. Makarna, et suyu ve yağı da ekledikten sonra orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Blenderde püre kıvamına getirin ve ılık olarak bebeğinize yedirin.
Bebeğinizin gaz problemi varsa bir tutam taze ya da kuru nane de ilave edebilirsiniz.
Yeşilli püre
1 adet orta boy patates, 2 adet Brüksel Lahanası, aynı miktarda brokoli, ½ çay bardağı taze bezelye ve 1 buçuk su bardağı suya ihtiyacımız olacak.
Malzemeleri temizleyip, küçük küçük tencereye doğrayın. Bezelye tanelerinin dış kabuklarını soyup tencereye atmayı unutmayın.
Tüm sebzeler çatal girecek kadar yumuşayınca, ocaktan alarak, blender veya çatalla ezerek püre kıvamına getirin. Ilık olarak bebeğinize yedirin.
Sarı-Yeşil püre
½ su bardağı mısır, 1 su bardağı brokoli, 2 çorba kaşığı tahıllı yulaflı bebek maması ve 2 su bardağı tavuk suyuna ihtiyacımız olacak.
Mısırların dış zarını temizledikten sonra bir tencereye koyun.
Brokolileri de küçük küçük keserek ekleyin ve üstüne tavuk suyunu ilave edin.
Orta ateşte mısırlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra ılınması için bekletin.
Ilınan karışıma yulaflı bebek mamasını da ekleyerek bebeğinize ılık olarak yedirin.
Mısırlarınızın zarını daha kolay çıkarmak için önce kaynar su dolu bir kaba, sonra soğuk su dolu bir kaba atıp hemen çıkarmanız gerekir.
Kaynaklar: 1)Bebeğimin Menüsü/Senem Tüten Mestçi 2) Bebek Beslenmesi ve Bakımı/ Dr. Cihangir Ertekin 3) Çocukların Sevdiği 365 Yemek/ Sheila Ellison&Judith Gray
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..