Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğunuzun İştahsız Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz?
Çocuğunuzun İştahsız Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz?

Bebek Yemek Masasında…

Bebek Yemek Masasında…

Minik bebeğiniz 6. ayını bitiriyor. Daha hareketli ve rahatlıkla oturabiliyor. Anne sütüne devam etmekle birlikte, ek gıdalara da başladınız ve artık yemek masasında size eşlik etmek istiyor. Yemek masası bebekler için öğretici ve sosyalleştirici bir ortamdır. Sizi izler, taklit eder, oynar ve öğrenir. Bebeğin yemek masasında neler olabilir ve nasıl bir yol izlenebilir? Sizler için derledik. 

Bebekler, yaşamlarının sekizinci ayından itibaren "büyüklerin" yiyeceklerine giderek daha fazla ilgi duymaya başlarlar. Sonuçta, ilk dişler denenmelidir. O artık aile masasında oturabilir ve denemek istedikleri yiyeceklere giderek daha fazla uzanabilir. Şimdi bebeğe daha fazla katı gıda vermenin zamanıdır. Önceden verdiğiniz kaşık mamaları, püreler ve süt öğünleri, sonunda üç ana öğün ve iki küçük atıştırmalıktan oluşan yaklaşık beş normal öğün haline gelene kadar bu süreç devam edebilir.

Her bebeğin kendi temposu vardır

Her bebeğin kendi temposu vardır: Bazıları muzu kemirirken, diğerleri bebek mamasıyla biraz daha uzun süre kalmayı tercih edebilir. Bu durumda, hazırlayacağınız püreyi daha pütürlü hale getirebilir ve bebeği çiğnemeye alıştırabilirsiniz. Patates ve sebzeleri bir çatal yardımıyla kabaca ezin. Bebeğinizle birlikte neyi çiğneyebileceğini ve neyin hala çok büyük olduğunu deneyin.
Denemeyi seven bebekler için şu temel gerçeği hatırlamakta fayda var: Bebekler ellemeyi, mıncıklamayı, buldukları her şeyi ağızlarına sokmayı severler. Tabaktan parçaları kendi parmaklarıyla alıp ağızlarına koymalarına izin verilirse yeni yiyeceklerle daha çok eğlenirler. Bu süreçte bebek aile yemeklerinin tadını çıkaracak ve böylece bağımsız olarak yemek yemeyi öğrenecektir. Yiyeceklerin çoğu ağzına değil yere düşse bile, bu önemli bir deneyimdir ve ağız-göz koordinasyonunu ve ince motor becerilerini geliştirir.

Yemek masasında sakin olun, baskı kurmayın

En önemli şey, yemeklerin birlikte sakin bir şekilde ve baskı olmadan yenmesidir. Bebeğiniz doyduğunu yemek yemeyi bırakarak veya servis edilen yemeği reddederek size gösterecektir. Bebeği yemeye devam etmeye teşvik etmek için bir veya iki deneme yeterlidir.

Bebeği katı gıdaya alıştırırken, aklınızda bulunsun

Katı gıdalara geçerken akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır, çünkü sağlıklı olduğu varsayılan tüm gıdalar bebekler için uygun değildir.

Başlangıçta sert yiyeceklerden kaçının.

Havuç veya elma çok sağlıklı olsa da, bebeğiniz düzgün çiğneyene veya sebzeler pişirilene kadar uygun değildir.

Kaygan, küçük yiyecekleri bebeğinizin kavrayabileceği yakınlıkta tutmayın.

Uzmanlar üzüm, kiraz ve zeytin gibi küçük, yumuşak yiyeceklere karşı açıkça uyarıda bulunmaktadır. Bunlarda boğulma riski özellikle yüksektir.

Ne tür olursa olsun kuruyemişler bebekler için uygun değildir

Bebeklere kuruyemiş verilmemelidir. Sadece dişler (özellikle de azı dişleri)  iyi çalıştığında çocuklar kuruyemişleri düzgün çiğneyebilir. Bu da bebeğin neredeyse tüm sit dişlerinin çıkması gerektiğini gösterir.

Ayrıca, yaşamın ilk yıllarında kuruyemiş tüketimi sadece gözetim altında ve her zaman oturur pozisyonda gerçekleşmelidir. Alternatif bir öğün olarak, mama, yulaf lapası veya yumuşak meyveleri biraz fındık püresi ile renklendirebilirsiniz.

Bu mamalar ilk çiğneme denemeleri için uygundur

Bebeğin tükürüğüyle hızlı bir şekilde yumuşatabileceği yiyecekler, katı gıdaya ilk başlangıç için özellikle uygundur. Örneğin, buharda pişirilmiş sebzeler, patates, peksimet, ekmek parçaları veya kayısı, armut ve ananas gibi yumuşak meyveleri bebeğinize verebilirsiniz.
• Kayısı
• Olgun armutlar
• Şeftali
• Nektarin
• Kavunlar
• Salatalık

Bebeğin meyve yerken kabuğun boğazına kaçmasını önlemek için şeftali, armut ve benzerlerinin yemeden önce soyulması gerekir. Ekmeğin üzerine ince bir tabaka krem peynir veya ev yapımı sebze kreması da sürebilirsiniz.

İsmine rağmen, bebek bisküvisi veya sıkma olarak adlandırılan hazır püre yiyecekler çok fazla şeker içerdiğinden bebeğin menüsünde yer almamalıdır. Uzmanların da açıkça belirttiği gibi, bebeklere erken yaşta püre kıvamında gıdalar çok verilirse, kaşıkla düzgün bir şekilde yemek yemeyi de öğrenemezler.

Bunun yerine, bol sebze, meyve ve az yağsız et ve süt ürünleri içeren taze ve çeşitli bir beslenme biçimi tercih edebilirsiniz. Ancak, bebeğinizi beslerken çiğ sütten ve yumurta, et ve balık gibi gıdaları çiğ formda vermekten kaçının. Paketli ürünleri tercih etmemeye çalışın.

Bebek masasından aile masasına…

Zamanı geldiğinde ve bebeğiniz katı gıda ile rahatça beslenmeyi öğrendiğinde, tüm aile birlikte pişmiş bir yemeğin tadını çıkarabilir. Önceden, porsiyonunuzu baharatlamadan veya tatlandırmadan önce bebek için bir porsiyon ayırdığınızdan emin olun. Az miktarda iyotlu tuz yeterlidir. Ayrıca, çok yağlı veya şişkinliğe neden olan yiyecekler vermeyin. Lahana veya nohut gibi baklagiller küçük bebek sindirimi için henüz uygun değildir.

Bebeğiniz başlangıçta sadece birkaç yiyeceği sevebilir ve diğerlerini kesinlikle reddedebilir. Burada ebeveynler biraz hayal gücü ve birkaç hileyle sevilmeyen sebzeleri çocuklar için lezzetli hale getirmeyi deneyebilirler.

Bebeğiniz artık daha katı yiyecekler yediğine göre, yeterince içmesi önemlidir. Günde en az 200 mililitre olmalıdır. Çocuğa ara sıra öğün aralarında ve yemeklerle birlikte su verebilirsiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..