Kontrolü Elden Bırakma
Ekim ayı; Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Hastalığa dikkat çekmek, erken tanı ve tedavinin önemini vurgulamak amacıyla ay boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri de İstanbul Barbaros Meydanı’nda gerçekleştirildi.
"Kontrolü Elden Bırakma" sloganıyla Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin organize ettiği etkinliğe, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı’da katıldı. Türk Kanser Derneği, Kanser Savaşçıları Derneği, Kanserle Dans Derneği, Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği, Europa Donna Türkiye (Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneği) Pembe İzler Kadın Kanserleri Derneği, Umut ve Yaşam Derneği' de etkinlikte stant açarak söyleşi ve workshoplar düzenlediler.
Programa katılan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özlem Sönmez, meme kanseri ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir, Erkeklerde de çok nadir olmak üzere meme kanseri görülür. Dünyada her yıl 2,1 milyon kadın, ülkemizde ise 20 bin kadın meme kanserinden etkilenmektedir. Yaşam boyu her sekiz kadından biri meme kanseri riski, her 38 kadından birisi ise meme kanserinden ölme riski ile karşı karşıyadır.
Gelişmiş ülkelerde tarama programlarının artması ve erken tanı sayesinde son 30 yılda meme kanserinden ölüm oranı % 40 azalmış olup, hastalıktan kurtulma oranı nerdeyse % 95’tir. Bu yüzden tüm dünyada Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda pek çok yerde sağlık çalışanları, hasta dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve endüstri ve devlet el ele vererek halkı bilinçlendirme için çeşitli organizasyonlar düzenlemektedir. Biz de Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve farkındalık çalışmalarına katkıda bulunmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayız.”
Memelerdeki Değişikliğe Dikkat!
Sönmez, Meme kanserinin erken tanısının oldukça kolay, ucuz ve ulaşılabilir olduğunu belirterek, “Teşhis için ilk adım kişinin kendisidir. Kolayca yapabileceği kendi kendine elle muayene yöntemi ile geç kalmadan memesindeki değişiklikleri fark edebilir, hekime başvurarak erken tanı alabilir. Meme başında akıntı, meme başında ve cildinde değişiklik, memede asimetri, portakal kabuğu görünümü, meme cildinde çekinti, ağrılı veya ağrısız kitle görülmesi halinde panik olmadan doktora başvurulmalıdır. Bu değişikliklerin hiçbiri olmadan da meme kanseri görülme ihtimali vardır. Bu yüzden kendi kendine meme muayenesi ve düzenli hekim kontrolleri erken tanı için çok önemlidir. Bu aşamada hekim muayenesi ve gerekli tetkikler için ülkemizin her yerinde yaygın olarak hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlık Merkezleri aktif olarak hizmet vermektedir” dedi.
Erken Teşhis Meme Kanseri'yle Mücadelede Önemli Etken
Meme kanserinde erken teşhisin öneminden bahseden Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Devrim Çabuk ise “Meme kanserinde en önemli faktör erken teşhistir. Meme kanserinde kadınlar genç yaşta elleriyle muayene yapabilirler, hekim kontrolünde muayene olabilirler. Kadınların 40 yaşından sonra düzenli olarak mamografi yaptırarak kontrol yaptırması gerekiyor. Hastalığı erken evrede yakalayıp tedavi olduğunuzda hastalığı tamamen iyileştirebilirsiniz” dedi.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..