Ertesi Gün Hapı Doğum Kontrol Yöntemi Değildir!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay yaptığı açıklamada, ertesi gün haplarının bir doğum kontrol yöntemi olmadığını ifade etti. Şahmay; ertesi gün hapının, korunmasız cinsel ilişkiye girildiği ya da kullanılan doğum kontrol yönteminin aksadığının fark edildiği durumlarda zorunlu olarak kullanılan bir yöntem olduğunu ve kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olmadığını söyledi.
Ertesi gün haplarının, hormon içermeleri nedeniyle, kadın doğasına uygun olmayan rastgele bir zamanda alınması hormonal dengeyi bozabilir ve buna bağlı olarak, bazı olumsuz etkiler de gösterebilir. Ertesi gün hapının her ilişkiden sonra alınması mümkün değildir, ayda ancak 1 kez uygulanabileceği önerilmektedir. Bir başka ifade ile zorunlu hallerde kullanılabilecek, kürtaja benzer bir uygulamadır.
Ertesi gün hapının sadece kullanılan yöntemin aksaması (prezervatif yırtılması gibi), tecavüz veya planda olmayan sürpriz bir ilişki gibi zorunlu durumlarda kullanılması gerektiğini söyleyen Şahmay bu hapların da mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. Etkili olabilmeleri için ilşkiden sonra ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar güçlü olabilir. İlk 12 saate ilk tabletin alınması halinde etkinlik %95 kadarken, daha sonra bu etki hızla azalır.
Ertesi gün hapları ile doğum kontrol haplarının karşılaştırılması doğru değildir. Çok düşük dozlarda hormon içeren modern doğum kontrol hapları sadece gebeliği engellemez ve kadınlara yararlı pek çok etkisi de bulunuyor. Doğum kontrol haplarının gebeliği %99 oranında engellemenin yanı sıra âdet düzensizliği, âdet kanamalarının ağrılı olması, sivilce, fazla kıllanma, saç dökülmesi, âdet kanamalarının fazla olması ve âdet öncesi sendromu gibi sıklıkla rastlanan şikâyetlerin tedavisinde de kullanılıyor. Ayrıca doktor kontrolünde düzenli doğum kontrol hapı kullanımının yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskini de büyük ölçüde azaltıyor.
Doğum kontrol haplarının Türkiye’deki kullanım oranlarını da belirten Şahmay; gelişmiş ülkelerde yüzde 20 – 50 oranında değişen bir kullanım oranı olan doğum kontrol haplarının Türkiye’deki kullanım oranı ise sadece yüzde 8 olduğunu söyledi.
Doktor ve Eczacı Danışmanlığı Şart!
Prof.Dr.Sezai Şahmay ertesi gün hapının içerdikleri hormonların zamansız, rastgele zamanda kullanılmasının yan etkilerinin olduğunu ve bu nedenle ayda ancak 1 kez uygulanabileceğine dikkat çekerken, modern ve yeni doğum kontrol haplarının düşük doz hormon içermeleri ve tama yakın koruma sağlamasının yanısıra, pek çok diğer yararlarının da olduğunu ifade etti. Sezai Şahmay; bahsedilen yöntemlerin mutlaka doktor veya eczacı danışmanlığında kullanılması gerektiği konusunda da kullanıcıları uyardı.
Doğum Kontrol Hapları
- Her gün düzenli kullanılması gerekir.
- Koruma oranı %99’dır.
- Düşük dozda hormon içerir.
- Adet düzenleme, sivilce tedavisi, adet öncesi sendromu önleme gibi ek faydaları vardır.
Ertesi Gün Hapları
- Korunmasız bir cinsel ilişki sonrasında son çare olarak kullanılır.
- Yüksek dozda hormon içerir.
- Koruma oranı ilk saatlerde uygulandığında %90’ın üzerindedir ancak 72 saat içinde oldukça düşer.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..