Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yağ Transferi İle Genital Gençleşme
Yağ Transferi İle Genital Gençleşme
Hangi Belirtiler Miyoma İşaret Eder
Hangi Belirtiler Miyoma İşaret Eder

Kürtaj Nedir?

Kürtaj Nedir?

Kürtaj; normal seyrinde gitmeyen ya da istenmeyen gebeliğin sonlandırılmasını sağlayan tıbbi işlemdir. Kürtajın sadece gebelik sonlandırma için değil aynı zamanda tanı koyulabilmesi için biyopsi ve tedavi işlemleri için uygulanan bir yöntem olduğunu söylemek mümkün. Tıp literatüründe kazımak ve dilatasyon olarak tabir edilen kürtajın yalnızca istemli bir şekilde yapılmadığını, seyrinde gitmeyen durumlarda istemsiz bir şekilde de yapılmaktadır. Düşük sonrası ölü gebelik ya da boş gebelik gibi durumlarında da kürtaj çalışmasına başvurulur. Kürtaj işlemleri ile tüm rahim içi temizlenirken, 10 haftalık gebelik dönemine kadar yapılmaktadır. 10 haftadan sonra gebeliğin sonlandırılma hali söz konusu olmadığı gibi hamile olan kişi açısından da tehlike arz eder.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

 

Kürtaj istemli ve istemsiz olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilen tıbbi bir işlemdir. Her ne kadar halkımızda ‘’ bebek aldırma’’ olarak ifade edilse de istemsiz durumlarda da kürtaja ihtiyaç duyulabilir. Buna göre kürtaj hangi durumlarda yapılır diyenler için şu şekilde olduğunu söyleyebiliriz:

• Fetüsün anne karnında ölmesi durumunda kürtaj işlemine ihtiyaç duyulur.
• Yoğun adet kanamaları yaşanan kişilerde tanı ve tedavi yapılabilmesi için kürtaj işlemlerine başvurulur.
• İstenmeyen gebelik durumlarında sonlandırma yapılır.
• Bebeklerde görülen anomalilerin olması kürtaj işlemlerine ihtiyaç duyulmasına neden olur.
• Mahkeme onayı alınarak tecavüz bebeklerin sonlandırılması.
• Kromozomal bozukluklardan dolayı kürtaj çalışması yapılabilir.

Kürtajda Hangi Yöntemler Kullanılır?

Kürtaj işlemlerinde yaygın bir şekilde kullanılan vakum yöntemi kullanılmaktadır. İşlem esnasında kanül adı verilen ince plastik borularla kürtaj yapılır. Kürtaj nasıl yapılır aşamasına geldiğimiz zaman şu tür bir çalışmalara başvurulur:

• İnce plastik boru olarak nitelendirilen kanül adındaki vakumlama yöntemiyle gebelik vakumlamayla çekilerek sonlandırılır.
• Kürtaj işlemlerinde vakumlama hem daha kolay hem de daha az ağrılı olduğundan dolayı en sık tercih edilen yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
• Kürtaj işlemi lokal ve aynı zamanda genel anestezi şeklinde olmak üzere farklı iki yöntem ışığında gerçekleşmektedir.
• Kürtaj sırasında tüm işlemlerin 5-10 dakika gibi oldukça kısa bir süre zarfı içerisinde gerçekleşmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Kürtaj işlemleri yapılırken mutlaka kliniklerde aletlerin steril olması son derece önemlidir. Kürtajın cerrahi bir işlem olduğu unutulmalı ve uzman kişilerden mutlaka destek alınmalıdır.
 

Kürtaj İşlemi Öncesi

Kürtaj öncesi neler yapılmalıdır konusu da önem arz eden bir durumdur. Kürtaja başlamadan önce kürtaj yapılacak olan kişi jinekolojik muayene masasına alınmalıdır. Daha sonrasında kürtaj işlemi yapacak olan uzman doktor tarafından vajina içerisine spekulum yerleştirilerek antiseptik özelliğe sahip solüsyonla temizleme yapılır. Anestezi uzmanı tarafından hastaya genel anestezi yapılarak kişinin uykuya geçişi sağlanır. Kürtaj yapılacak olan kişi uyutulacağından dolayı hiçbir şekilde ağrı hissiyatı duymaz. İşlemler genel anestezi değil de lokal anestezi ile yapılacaksa o zaman rahim ağzına iğne uygulamaya başlanır. Kürtaj işlemleri başarılı şekilde tamamlandıktan sonra hastanın kendine gelme süresi de 20 dakikayı bulabiliyor. İşlem başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra gündelik hayatına devam edebilir. Kürtaj işlemi sonrası hasta evine dönerek ağrısız ve acı hissiyatı olmadan yaşamına devam eder.
 

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusu kürtaj yaptıran kişiler açısından son derece önemlidir. Eğer uzman doktor tarafından kişiye ilaç verilmişse o zaman antibiyotik kullanımına devam edilmesi gerekmektedir. Eğer ki kişide herhangi bir bulantı durumu söz konusu değilse o zaman 3-4 saat gibi bir zaman dilimi sonrasında normal gıdalara geçiş yapabilir. Kürtajdan sonra kesinlikle 10-15 gün gibi bir süre dahilinde havuz ya da denize girilmemesi önerilir. Fakat işlem sonrası hemen duş alınmasında herhangi bir sorun teşkil edilmez.

Cinsel ilişki konusu da kürtaj işlemi yapılan kişileri ilgilendiren bir başka konudur. Cinsel birliktelik, işlemden 10-15 gün süreyle yapılmamalı ve ara verilmelidir. Aynı zamanda kürtaj yapıldıktan sonra 7 günün sonunda kliniğe giderek tekrardan doktor tarafından bir inceleme yapılmasını sağlamalısınız.
 

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj cerrahi müdahalesi, kolay uygulanabilen bir işlem değildir ve çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de kürtaj yaptırmak isteyen kişilerin, kesinlikle bu konuda uzman bir hekim ve ekip kadrosuna sahip olan, deneyimli ve titiz bir şekilde operasyonlarını gerçekleştiren bir klinik veya hastane tercih etmeleri gerekmektedir.

Kürtaj fiyatları işlemi gerçekleştirecek olan doktora kliniğe veya hastaneye göre oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak ortalama  1000-5000 türk lirası arasında değişiklik göstermektedir.
 

Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılır?

Kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılacağından, hangi haftaya kadar kürtaj yapılamaz gibi çeşitli sorular sorulabiliyor. Çünkü bu konunun kişinin sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu söylemek gerekir. Haliyle sağlığın tehlike altına girmemesi amacıyla kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılır? mutlaka bilinmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gebelik sonlandırma hali yasalar nezdinde gerçekleştirilen bir işlem olurken, kliniklerde kürtaj çalışmaları 10 haftalığa kadar yapılmaktadır. Eğer gebelik 10 haftadan fazlaysa o zaman gebelik sonlandırma hali söz konusu olmaz.

Kürtajdan Sonra Kanama Olur Mu?

Kliniklerde kişiye kürtaj yapıldıktan sonra kanama durumu gelip gelmeyeceği de merak edilebiliyor. Kürtajdan sonra kanama olur mu? diyenler için 3-5 gün gibi bir zaman dilimi içerisinde kanamanın olma durumu söz konusu olabilir. Bu sebepten dolayı böyle bir durum her ne kadar yaşamış olsanız bile çok fazla korkulacak bir durum değildir. Fakat kanama 3-5 günden fazla şekilde görülmeye devam ediyorsa o zaman vakit kaybı yapmadan hemen uzman doktora giderek kontrol edilmesi gerekir.

(sponsorlu makale)

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..