Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Ani Isı Değişimlerinde Bağışıklığınızı Kuvvetlendirin
Ani Isı Değişimlerinde Bağışıklığınızı Kuvvetlendirin
Yediğiniz Yemek Gerçekten Güvenli mi?
Yediğiniz Yemek Gerçekten Güvenli mi?

Stresle Savaşan Besinler

Stresle Savaşan Besinler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis TorluoğluModern yaşamın her zaman olumlu şeyler getirdiği söylenemez. Günümüzde bebeklerin bile strese girebildiğinden bahsediliyor. Trafik, iş, aile, çevre, ekonomi ve siyasigelişmeler derken strese girmeyen insan yok gibi… Stresi yok sayamıyorsak, onunla baş etmenin yollarını öğrenmek zorundayız.  Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, stresinizle mücadele ederken size destek olacak besinlerle ilgili bilgiler veriyor.
Stres, aslında hayata ve yaşama verilen bir tepki ve canlılığın gereği doğal bir durum. Ancakkontrol edilemediği zaman uyku düzeninde bozulma, sinirlilik, baş ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim problemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme,migren ile çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçokolumsuzluklar yaratabiliyor. İşte tam bu nokta da stresle baş etmenin belki de en önemli yollarından biri olan ‘doğru beslenme’ ön plana çıkıyor. 

Beslenmenizden eksik etmeyin!

 

FINDIK, CEVİZ, BADEM:

Fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içeriklerindeki çinko minerali ile birlikte seratonin, yani halk arasında “mutluluk hormonu” olarak bilinen hormonun salgılanmasına yardımcı oluyor. Bu vitamini içeriği sayesinde sinir sisteminionarıcı etki oluşturuyor.

Ne kadar tüketmeli?
Strese karşı her gün 10 adet badem veya fındık ya da 4 yarım ceviz tüketilebilirsiniz.

 

RUŞEYM EKMEĞİ:

Ruşeym, buğdayın çok değerli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça zengin olduğu görülüyor. Magnezyum, çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle diğer ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor.

Ne kadar tüketmeli?
Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketilebilirsiniz.

 

TÜRK KAHVESİ VE ÇİKOLATA:

Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile birlikte alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon yeteneği ile düşünsel yeteneği geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda Türk kahvesinin diğer kahve çeşitlerine göre pişirme tekniği sayesinde antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı bileşenleri uzaklaştırdığını gösteriyor.

Ne kadar tüketmeli?
Dikkati belirli bir yöne odaklamak, zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile birlikte kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.

 

SOMON BALIĞI:

Omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları ile savaşmaya yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor.

Ne kadar tüketmeli?
Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışık sistemini desteklemek adına haftada 2-3 kez enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.

 

MUZ:

İçeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli çalışmasına ve kontrol edilmesine yardımcı olurken, strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. 

Ne kadar tüketmeli?
Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1 adetten fazla tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, ceviz, badem, süt ve yoğurt gibi kan şekerini dengelen bir besin yiyin.

 

YUMURTA:

Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile birlikte seratonin hormonu salgısına destek oluyor.

Ne kadar tüketmeli?
Haftada 2-3 kez haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ilave edilerek yiyebilirsiniz.

 

KİVİ:

C vitamininin önemli bir kaynağıdır. C vitamini adrenalin oluşumunda görev alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor.

Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için

Ne kadar tüketmeli?
C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kiviyi günlük 1-2 porsiyon kadar yemenizde fayda var.

 

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:

Mevsimine uygun olarak tüketilen maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki yoğun magnezyumla sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya' da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuş.

Ne kadar tüketmeli?
Yeşil yapraklı sebzeleri her gün mutlaka salata ya da yemeği şeklinde yemeye özen gösterin.

 

Bunları yiyebilirsiniz

Kompleks karbonhidratlar mutluluk kaynağı olan serotonin salgılamamızı sağlar. Kendinizi iyi hissetmek için daha yavaş sindirilen tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları seçin. Bu tür karbonhidratlar kan şekeri düzeyinizi korurken kendinizi de dengeli hissetmenizi sağlar.

Portakal ile ilgili yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüş.

Siyah Çay içmeniz stresli olaylardan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir. Stresli durumlar söz konusu olduğunda çay içenlerin daha sakin hissettiği ve stresli durumlar sonrasında stres hormonu kortizol düzeylerinin düşük olduğu görülmüş.

Avokado  içeriğindeki potasyum ile yüksek kan basıncı azaltmak için iyi bir yol. Yarım avokado ya da bir orta boy muzda da fazlasıyla potasyum vardır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..