Tatil Planları Yapanlara...
Çocukluk ve gençlik çağlarında bir kez kabarcıklar oluşturacak kadar yanmak bile, ileride cilt kanseri gelişme riskini 2 kat artırıyor. Yapılan araştırmalar cilt kanserlerinin büyük çoğunluğunda güneşin zararlı etkilerini gösteriyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanları’ndan Dr. Ayhan Tokgöz, zararlı güneş ışınlarından korunmak ve güneş yanığı oluştuysa neler yapmak gerektiğini açıklıyor:
· Özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında güneş ışınlarından kaçının, gölgelik alanlar tercih edin.
· Gölgelik alanlarda da yansımalar nedeni ile güneş ışınlarına maruz kalacağınızı unutmayın ve bu alanlarda da korunmaya devam edin.
· Bronzlaşmak amacıyla güneş ışınlarına maruz kalmayın.
· En az 15 faktörlü güneş koruyucusu kullanın.
· Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucu krem veya losyon sürün.
· Güneşe çıkılacağı zaman güneş gözlüğü, geniş kenarlıklı şapka, kol ve bacakları örten giysiler tercih edin.
· Altı aylıktan küçük bebekleri güneş ışınlarına maruz bırakmayın.
· Solaryumda maruz kalınan ışınlar da cilt kanserine neden olabildiği için, solaryumda bronzlaşmaktan da kaçının.
Deniz kenarında tatil yaparken…
· Güneş koruma ürününüz en az 30 faktörlü ve suya dirençli olmalı.
· Ürünü sahile inmeden 30 dakika önce vücudun her yerine sürün. Suya dayanıklı ürünler 40 ila 80 dakika süreyle etkilidir, bu sebeple güneş koruma faktörlü ürünü belli aralıklarla tekrar sürmeniz gerekir. Yüzmediğiniz zamanlarda iki saatte bir ve yüzdükten hemen sonra tekrar uygulayın.
· Mümkün olduğunca gölgede vakit geçirin. Güneş gözlüğü, şapka ve vücudu örten giysileri yanınızdan eksik etmeyin.
· Denize girmek için sahilin en kalabalık olduğu saatler yerine sabah 10’dan önce ve öğlen 4’ten sonrayı tercih edin.
Güneş yanığı oluştuysa ne yapmalı?
· Zaman kaybetmeden tedbir alın: Siz veya çocuğunuz güneşte kaldıktan sonra cilt kızarması ve yanma hissi ortaya çıkarsa hiç zaman kaybetmeden güneşli bölgeden uzaklaşın ve tedaviye başlayın.
· Cildi nemlendirin: Serin bir duştan sonra cilde nemlendirici bir krem veya losyon sürün. Soyulma ve kabarcıklanmayı önlemek için bu işlemi sıkça tekrarlayın. Cildi kaşımak, soymak ve kabarcıkları patlamak hasarı artırır ve açık yaralara neden olarak cildin mikrop kapmasına neden olabilir, bu sebeple cildi kaşımayın.
· Bol su için: Yanıklar ciltten su kaybedilmesine neden olur. Özellikle çocuklar çok hızlı su kaybedebilirler, ağız kuruması, susama hissi, az idrara çıkma, baş ağrısı, sersemlik ve uyku hali su kaybının belirtileridir. Belirtiler şiddetliyse mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir.
· Doktorunuza sorun: Yanık alanı genişse, örneğin sırtın tümü kabarcıklanacak kadar yandıysa, ateş ve üşüme varsa mutlaka doktorunuza danışın.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..